25.7.15

Ploomikrõbedik



Hea haldjas tegi nii, et minuni jõudis suur kastitäis ploome. Siniseid ja lillasid ja kollaseid. Kuna eelmisest sügisest saati ei ole ploomidega maiustada saanud, kadus suur osa sellest hunnikust esimese hooga kohe kõhtu. (Isegi suutsin olla mõistlik ja piiri pidada, kõhuvalude käes ei vaevelnud. Küll veel jõuab selle nalja paari kuu pärast, kui Eestis ploomid valmis, ära teha.) 

Kui tumedad ploomid olid imehääd ka niisama süüa, siis kollased olid kõvad ja sellise näoga, et enne lähevad halvaks kui söömiseks piisavalt magusaks järelküpsevad. Ju võeti vaesekesed ikkagi liiga vara oksa küljest ära. Egas midagi! Tuleb neist midagi muud maitsvat välja võluda!

Viskasin nad vormi, peale krõbe kaerahelbetekk ning pärast kausis sai kõik see hapukas krõmps kaunidus kaaslaseks magusa jäätisepalli lemmik jätsionult Eskimolt! Super! :) 


Sõna krõbedik on minu meelest eesti keeles nii vahva! Oma crumble'id võiksid kõik anglofiilid minu arvates ...     ära muuta. :D Ka teised uued ning eestitatud köögisõnad olen enamjaolt omaks võtnud, orsottodest segadike, krõbesaiade ja tatrottodeni välja. Pähkella koduse Nutella nimeks on lausa geniaalne! Ainuke sõna, mis minu isiklikus ÕSis veel päris enda kohta ei ole leidnud, on mahedik. Ei ole need smuutid midagi nii mahdad kõik! Aga äkki ma veel harjun ja kasvan suureks ja saan selle sõnaga üks päev sõbraks. 




Ploomikrõbedik

  • 500g ploome (kividega kaal, umbes 10)
  • 50 suhkrut
  • 150 g täistera kaerahelbeid
  • 50 g sulatatud võid
  • 1 tl jahvatatud kaneeli
  • serveerimiseks vaniljejäätist


Kaerahelbevormi tegemine on lihtsamast lihtsam. Lõika ploomid pooleks, eemalda kivi ja aseta ahjuvormi, lõikepind ülal. Sega kaerahelbed suhkru, sulavõi ja kaneeliga. Puista puru ploomidele ning küpseta krõbedikku 200 kraadi juures umbes 30 minutit, kuni kate on pealt kuldne. Lase veidi vormis jahtuda ning serveeri soojalt koos vaniljejäätisega.

Näha on, et need ploomid vabatahtlikult oma kive ära ei andnud...



Hapu ja magus ja krõbe koos, mmm! Eriti veel, kui kõrvale kuulata nostalgialainel jätkates The Connellsi kuulsaimat lugu



 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar