25.8.15

Jäised jogurti-pistaatsia viinamarjad


Minu lõunamaal ehk Tartus elav vanaema on äärmiselt usin aednik ning kuna saaki tuleb tema peenralt ja kasvuhoonest iga aasta hulgi, kukub sealt ka paidele pealinnas elavatele lapselastele nii mõndagi. Ise ütleb ta, et ei tema mingit vaeva aias ei näe, kõik kasvab ise. Ei tea, kas see on tema hool ja armastus või viljakas Tartu muld või kõik see kanasõnnik, mis taimi väetab, aga tõesti KÕIK kannab igal aastal supersaaki, mis seal krundil kasvama on sattunud. Perekonnas teeme isegi nalja, et kui vanaema tavalise puutoki oma aeda maase lööks, oleksid sellel mõne aasta pärast juba viljad küljes. 


Veinimarjad mais ja augustis

Viinamarju on vanaema kasvatanud ka eelmistel aastatel ja iga suvega lähevad kobarad suuremaks ning marjad magusamaks. Kuigi seemneid on ikka neis mammudes korralikult, on nad palju magusamad kui poeviinamarjad ning teadmine, et nad on mahedalt kasvatatud teeb ka seemnete väljasülitamise täiesti talutavaks. 


Idee viinamarju külmutada sain kunagi Jamie Oliveri käest, kes neid šokolaadi ja grappa'ga serveeris. Mõte marjad jogurtisse kasta ja seejärel  hakitud pistaatsiapähklites veeretada sain ma aga Pinterestist. 




Jäised jogurti-pistaatsia viinamarjad
  • viinamarju
  • maitsestamata jogurtit
  • soolata pistaatsiapähkleid

Tegevuskäik on lihtsamast lihtsam. Üks võimalus on viinamarjad enne ära külmutada ning siis jogurtisse kasta ja pähklites veeretada, teine aga algul kastmised-veeretamised ära teha ning siis viinamarjad külma panna. 

Kasutasin oma lemmikut Tere Natural laktoosivaba maitsestamata jogurtit, aga kindlasti sobivad hästi ka kreeka jogurtid või eesti tootjate kooresed variandid.




Mina külmutasin marjad enne ära. Nii jääb jogurt paremini marjade külge. Ikka ühes kihis ning vahedega, et nad üksteise külge ei külmuks. Väiksemad marjad on parajalt külmad juba tunniga, suuremad vajavad läbikülmumiseks vähemalt 2-3 tundi. Vala jogurt madalasse kaussi ning haki pähklid peenelt. Võta viinamarjad sügavkülmast, kasta nad jogurtisse ning rulli pähklipurus. Kõige kergem on selleks kasutada hambatikku. Nii tehes võid viinamarju kohe serveerida, sest jogurt hangub külma viinamarja ümber ise. Kui aga teistpidi teha, tuleks neid paar tundi enne serveerimist sügavkülmas hoida.  




Serveeri viinamarju magustoiduks või eelroana. Süüa tuleks neid nobedalt, sest jogurtiglasuur sulab suhteliselt kiiresti. 


Laulusoovituseks Le Peuple de l'Herbe'i Romantic

3 kommentaari:

  1. varsti saab ehk Tartu chardonnay'd mekkida ;) tervitused Heki tänava kullakaevandusse!!!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hihii, tervitused cava maale vastu! Ja mis chardonnay! Sealt kasvuhoonest tuleb Tartumaa Kuldne :D

      Kustuta