30.9.15

Pohla-toorjuustupärg



Kreemikoogid, sefiiritordid, vahukoorekuhjad ja tarretatud juustukoogid mulle eriti peale ei lähe, aga üks aus värskeltküpsetatud kringel võib pilvepiirile viia. :) Tallinna kringlite TOP on ka juba aastaid paigas ning esikohal on just pohladega küpsetis. Täpsemalt Café Boulevard'i pohla-martsipanipärg. Kas hakkas huvitav? TOPid on väidetavalt väga moes. Nii vähemalt Postimees online'i vaadates küll tundub. Igaljuhul, endal ka hea hiljem lugeda ja võrrelda: järjekorras oleks teisel kohal Peppersacki moonikringel (mida kahjuks enam neil vist menüüs pole? Peab uue TOPi koostama?) ja kolmandal Narva kohviku valge šokolaadiga mandlipunutis. Vanaema pidusai on loomulikult ülalpool arvestust.

Olen juba aastaid pea kümme (sic!) mõelnud, et peaks selle pohla-martsipani kombo ka ise pärmitaigna vahele suruma. Aega võttis ja ...võtab veel. :D Pärm oli, pohlad metsast said ka korjatud, aga martsipani ei olnud. Nii et tuli sel korral peaprooviks pohla-toorjuustupärg. Aga luban, et küll jõuab martsipaniga variant ka üks päev minu ahju. Jee!

Pärmitainast kringlit teha oli mulle esimene kord. See on alati tundunud nii aukartustäratav ja tähtis töö, et ma pole varem end selle väärilisena tundnud. Kui pirukaid olen pärmitaignast varem ikka vorpinud ning saia ja sepikut küpsetanud ka, siis see suur punumistöö tundus alati minu kategooriast välja jääv. Et alles siis kui juba staažikas küpsetaja ja vanaema oled, võib pärmitaignaga mässama hakata. Vanaema ma päris veel oma veerandsaja eluaastaga ei ole ja ahjustaaži võiks ka veel juurde tiksuda, aga ju ma oma peas tõstsin end kuhugi järgmisesse kategooriasse, kus ka kringeldusega võib tegeleda. 

Punu sai nagu viieaastasel, kes oma kolmesele õele patse teeb. Aga korralik tuhksuhkrukiht peale sõelutud, esimene oi kui maitsev amps võetud ning ei tundunud ka see ebaõnnestunud soengutöö üldsegi nii kehv!




Pohla-toorjuustupärg
  • 1 kogus (ehk 25 g pärmist) magusat pärmitainast
  • 250 g pohli
  • 300 g toorjuustu
  • 50 g suhkrut
  • määrimiseks 1 munakollane
  • pealesõelumiseks tuhksuhkrut 

Magus pärmitainas
  • 25 g presspärmi
  • 2,5 dl piima
  • 100 g võid
  • 7-8 dl nisujahu
  • 1 dl suhkrut
  • 0,5 tl soola
  • 1 muna
  • soovi korral veidi jahvatatud kardemoni

Lahusta pärm väheses käesoojas piimas ja lisa ülejäänud piim. Lisa toasoe muna, sool, suhkur ja soovi korral kardemon. Sõelu kaussi pool jahu ning sõtku paar minutit. Lisa vähehaaval enamus ülejäänud jahust, kuid mitte päris kõik. Sõtku vähehaaval sisse ka toasoe või. Lisa sõtkudes nii palju jahu, et tainas muutuks elastseks ja lööks kausi küljest lahti. Sõtku minutike veel, kata kauss rätiga ning jäta sooja kohta tunnikeseks kerkima. Kummuta kerkinud tainas jahuga ülepuistatud lauale ja rulli pikliku ristkülikuna laiali. Lõika tainas kääridega pikuti kaheks jupiks.





Täidiseks pese, puhasta ja nõruta korralikult pohlad. Sega toorjuust suhkruga. Määri toorjuust taignale ning puista peale pohlad. Tõsta taignaservad täidisele kokku ning suru ääred korralikult kinni, et täidis küpsetades välja ei voolaks. Keeruta saadud vorstid omavahel küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil keerdu ning otstest kokku rõngaks. Kui kusagilt hakkab täidist välja voolama, ürita see tagasi taignaääre alla peitu panna. Kuumutades muutub toorjuust vedelaks ning muidu voolab kõik täidis kringlist välja. 
 





Määri kringel pealt lahtiklopitud munakollasega ning jäta sooja kohta veel pooleks tunniks kerkima. Küpseta pärga 200 kraadi juures ahju madalamal siinil 25-30 minutit, kuni kringel on pealt helekuldne. Sõelu peale tuhksuhkrut ning luba vesistavatel suudel, kes lõhna peale on kööki imbunud, rünnata. Muide, ka siin on hea nipp kasutada lõikamiseks kääre: tükid jäävad ka kuuma küpsetise puhul sirged ja lõikejooned ei riku kringli üldmuljet.


Laulu ka! Ilusat filmimuusikat ehk James Newton-Howardi "The Gravel Road", peameloodia filmist "The Village".


Naeratav lusikas. Tegudeks valmis.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar