15.09.15

Soe kinoa-kanasalat feta ja arbuusiga


Juba paar päeva on Eesti sotsiaalmeedias ringelnud video, kus mees teeb arbuusikoorimistrikki. Võtab kaks arbuusi. Ühelt lõikab noaga koore ära, teise uuristab tühjaks ja paneb siis esimesest arbuusist saadud suure roosa muna teise arbuusi koorepoolikute sisse. Et see siis laste vauuuuu-hüüete saatel nagu draakonimuna pooleks teha. 21. sajandi tervislik Kinder Surprise. Feim missugune! Ja Postimees jagas. Mitte et ma selliste asjade vastu oleksin, ikka tore vaadata! Ja toiduga mängimise poolt olen ma ka. Kuidagi kahtlane maik jäi kõige selle juurde vist Postimehest. Et siis selline lugu ületas uudiskünnise. Samas, kui sealt kõrvalt leiab teisi tähtsaid uudiseid nagu "Õhtune parvlaevareis Hiiumaale viibis pool tundi", "Hertsoginna Catherine näitas uut soengut!" ja "Olen suhtes kahe mehega, kas peaksin neile sellest rääkima?", on arbuusilugu isegi päris esinduslik. Kuigi viimase aja meediast vist üldse ei tasu liialt rääkida. Kõik need üksteist üle trumpavad maailma sisukaimad lugejaküsimused ja meelelahutussaadeteks muutunud konkurentsinäljas teleuudised. (Alates mis hetkest arvasid uudiste tegijad, et mind huvitab näha viimasel ajal internetis populaarseid naljavideosid ja lahata terve kanali tõsieluprogrammide hingeelu rohkem kui näiteks tegeleda migratsiooniprobleemide, Eesti põllumeeste olukorra või Ukraina küsimusega?) Võeh. Vaikselt tekib tunne, et peaks ajalehtede lugemise ja uudiste vaatamise täiesti oma elust välja pookima...

Aga tagasi tähtsate asjade juurde.

Arbuus!  :D


Kuniks veel hooaega jagub, tasuks süüa nii palju arbuusi kui võimalik, sest no lihtsalt nii mahlane ja magus on see suur väljamaa kõrvits! Kuigi arbuus seostub eelkõige suviste leitsakupäevadega, kui ainult sellest võikski toituda, siis sobib see imeline roosa vesimelon ka tahedamatesse sügiskuistesse toitudesse. 


Siin soojas salatis on arbuus kokku saanud kana, feta juustu ja kinoaga. Roheliseks sekka spinatit ja maitseks mesine vinegrett. Vaagnal serveerituna näeb salat lisaks oma headusele ja tervislikkusele ka imeilus välja. Kuigi praeusku inimestele võib esmapilgul tunduda, et see hunnik lehti ja vett küll kõhtu ei täida, siis kana ja inkade tervisetera kinoa muretsevad valkude eest, sekka rammus feta ja kokku saab ühe igati tasakaalus toidu. 




Soe kinoa-kanasalat

4-5 sööjale
  • 2 dl kinoad
  • 2 sl oliiviõli
  • 450 g kanafileed
  • 100 g värsket beebispinatit
  • 150 g fetat
  • 200 g arbuusi
  • soola
  • pipart
  • õli kana praadimiseks
Kastmeks:
  • 3 sl oliiviõli
  • 1 kuhjaga tl mett või siirupit
  • 1-2 sl palsamiveiniäädikat
  • soola
  • pipart
  • soovi korral veidi sinepit 

Loputa kinoa jooksva vee all korralikult, kuni vesi on selge. Keeda vastavalt pakendil toodud juhisele soolases vees pehmeks. Tavaliselt tuleb 1 osa kinoa kohta võtta 2 osa vett ja keetmisaeg on umbes 15 minutit. Sega kinoa 2 sl oliiviõliga sõmeraks ja jäta kaane alla ootele. Lõika kanafilee suupärasteks tükkideks ning prae õlis kuldseks. Maitsesta soola ja pipraga. Puhasta arbuus ning lõika kuubikuteks. Lõika feta tükkideks. Pese sõelal spinat ning nõruta korralikult.

Kastmeks loksuta kõik komponendid omavahel väikeses purgis läbi. Sega spinat ja kinoa suurel vaagnal 2/3 kastmega. Laota peale kana, arbuus ning feta. Nirista ülejäänud kaste salatile ning keeruta peale veel veidi musta pipart. Serveeri kohe, kuni kana ja kinoa on veel soojad. Kõrvale sobib ideaalselt miskit karget ja kerget, näiteks austerlane Grüner Veltliner.


Kõrvale kuulamiseks The Shinsi "New Slang".




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar