16.09.15

Vanaema Aima gemüüse ja tatra-hakklihapada


Sõna gemüüse tähistab ja tähendab ilmselt pea igas Eesti perekonnas erinevat asja. Meil on ta vanaema Aima tomatihoidise jaoks reserveeritud ning ükski teine asi maailmas ei saaks gemüüse olla. Lihtne ja loogiline. Kui sõbralt guuglilt gemüüse kohta täpsemat infot küsida, siis vastab ta ilmselt, et sa mõtlesid ju gemüse ja tahad saksa keeles juurviljade kohta midagi teada? Sest just seda ta selles keeles tähendab. Mina oma oskan-ainult-õlut-ja-õunastruudlit-tellida-ja-üks-kaks-politseilaulu-laulda saksa keelega sain seda siis täna teada. Kusjuures sõna gemüse juured ulatuvad protogermaani keelde, kus see tähistas sööki või putru ja enne seda veel protoindoeuroopa keelde, kus selle tähendused olid märg, rasv ja tilkuma. Küll mitte päris tilkuv, aga tõepoolest, poolvedel hoidis ja köögiviljad - loogika täiesti olemas. Kust see puder sinna vahele sai, on aga küsitav. Samas, kes neid sakslasi ikka mõistab.


Purgid vanaema Aima gemüüsega on meie pere keldririiuleil olnud nii kaua kui ma mäletan. See mõnus tomatihoidis sobib hästi nii külmalt prae kõrvale salatiks-kastmeks kui ka soojade toitude sisse. Tudengiaastatel sai Tartus küll ja küll makarone koduse tomatikastmega tehtud (võõrastele ja külalistele pasta pomodoro) ja ka riisiroogadesse à la pilaff passis ta imehästi. Uurisin vanaemalt täpse retsepti ka välja, et oleks hea varnast võtta, kui peaks endal tomatihoidistamistuhin peale tulema. Sel aastal on juba gemüüsepurgid vanaema köögist minu kappi jõudnud, nii et talvevarud 2015 on olemas ja topelt ei hakka tegema. Retsepti panen ikkagi siia kirja, pildiga ja puha. Tulevasteks sügisteks.



Vanaema Aima gemüüse
koguseid suurenda vastavalt kasvuhoone ja peenralapi tublidusele
  • 1 kg tomatit
  • 1 kg sibulat
  • 1 kg porgandit
  • õli sibula praadimiseks
  • soola
  • pipart
  • suhkrut

Vana hea: kõiki vilju sama kogus. Vanaema ütles, et "Ega sellist asja ju mõõdeta, ikka silma järgi!" Koori sibulad ja porgandid. Sibul prae õlis kuldseks. Porgand riivi peeneks. Koori tomatid. Selle jaoks lõika tomatile läbi naha rist ning pane nad vahukulbiga kuuma vette. Võta nad minuti pärast välja ja otse külma veega potti. Nii ehmatab koor end ise lahti. Haki kooritud tomatid suurteks tükkideks ja pane koos porgandi ja sibulaga potti. Maitsesta soola, musta pipra ja vähekese suhkruga. Keeda gemüüset vaiksel tulel segades 15 minutit. Pane eelnevalt steriliseeritud purkidesse ja lase soojas kohas, näiteks froteerätikute sees, jahtuda. Vanaema paneb tihti ka kuumadele purkidele padja peale. Hää soe. :)



Gemüüse sobib tõesti igale poole. Hetkelemmik on see erinevates pajaroogades. Näiteks sobib sügisõhtuseks soojaks kõhutäieks imehästi üks veidi vürtsikas ja mõnus tatrapada, kus just gemüüse annab roale mõnusa meki ja mahlasuse. Kuigi hoidises on nii porgandit kui ka sibulat juba sees, meeldib mulle neid suuremate tükkidena ka eraldi patta juurde lisada. Eriti kui on tegu veel tuttavast aiast pärit porksi-siplaga. (Jah, võtan omaks, kallitele ja headele asjadele pannakse ikka ju hüüdnimed.)





Tatra-hakklihapada

neljale-viiele näljasele
  • 3 dl tatratangu
  • 5 dl vett
  • 360 g veisehakkliha
  • 1-2 sibulat
  • 2 küünt küüslauku
  • 2-3 porgandit
  • 1 sl kontsentreeritud tomatipastat
  • 0,5 l purk Vanaema Aima gemüüset (400 g)
  • 300 g rohelisi herneid
  • soola
  • pipart
  • jahvatatud paprikat
  • tšillipulbrit
  • serveerimiseks hapukoort ja maitserohelist
 
Loputa tatar ja pane tang veega keema. Maitsesta soolaga. Pese ja kraabi porgandid puhtaks, koori sibulad ja küüslauguküüned. Haki sibul ja küüslauk peeneks ning viiluta porgandid. Prae pannil hakkliha ja sibul kuldseks, maitsesta soola-pipra, paprika ja tšillipulbriga. Sega sisse tomatipasta ja hakitud küüslauk. Kui tatar on veidi keenud, lisa potti porgand. Vala potti ka gemüüse ning hakklihasegu ja timmi maitse soola-pipraga parajaks. Lase madalal tulel valmida, sega aeg ajalt ning vajadusel lisa vett. Kui tatar on pehme, sega sisse külmutatud herned ning kuumuta korra veel läbi. Serveeri hapukoore ja hakitud maitserohelisega. 

Septembrikuu tähtsa sünnipäevalapse kaunist loomingut kõlarisse: Arvo Pärdi "Silentium".

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar