3.11.15

Aquafaba ja vegan šokolaadivaht


Tuleb välja, et kõik kaunalised, mis konservis tulevad, võivad oma vedelikku nimetada ühiselt aquafabaks. Aqua nagu vesi ja faba nagu uba. Kokku sai minu mõistus oavee ehk miskit, mis tavaliselt kraanist alla läheb, kui chili con carne või hummuse tegemiseks läheb. Lihtne ja loogiline. Nüüd olen aga targem ja minu uus moto on: "konservvedelik magustoiduks!"

:D Isegi selline leht, nagu www.aquafaba.com eksisteerib ja seal on ka oavee kasutuselevõtt ajajoonel etapiti välja toodud. Tuleb välja, et kõik sai ikkagi alguse beseest. Otsiti munaasendajat, et ka veganid saaksid besee õhulist naudingut oma keelel tunda. Avalikuks sai asi mitmes kohas veebruaris 2015, aga kulutulena levis see märtsis, kui vana hea Facebook asja levitamise ühes vegan grupis üle võttis. Ja siis hakkasid ka erinevad katsetused tulema, ning ei ükski retsept, makroonidest sefiiride-beseede-küpsiste-brownie'de ja isegi café latte vahuni ei jäänud usinatel entusiastlikel veganitel alistamata. Isegi vegan majoneesi saab aquafabast tehtud!



Ei jäänud uudised ka meile piiri taha. Suvel ummistasid eesti toidublogid kikerhernehernekonservi vedelikust tehtud vegan beseeküpsised, aga kuna ma beseefänn pole, läks minust see laine kenasti mööda. Šokolaadi poolt olen aga kahe käega ja nii see šokolaadivaht saigi ära proovitud! Ideid, mida muud veel aquafabast teha saab, siit lehelt.


 
Sai superhea ja tõesti läks vahtu see vedelik nagu ime! Retseptiidee siit




Vegan šokolaadivaht

  • 1 kikerhernekonservi vedelik (400 g konserv)
  • 100 g 70% tumedat sokolaadi
  • 1 kuhjaga sl tuhksuhkrut
  • 0,5 tl vaniljekaunapastat
  • 2 sl konjakit 

Sulata šokolaad 1 sl kikerhernevedelikuga vesivannil, sega sisse vaniljekaunapasta, tuhksuhkur ning konjak ja jäta jahtuma. Vahusta kikerhernevedelik miksriga heledaks tugevaks vahuks. Sega ettevaatlikult osade kaupa sisse šokolaadisegu. 





Jaga vaht vormidesse ja lase enne serveerimist vähemalt 2-3 tundi külmkapis seista. Serveeri näiteks apelsinikoore või miks mitte ka hapukate marjadega.





Šokolaadivaht sai tõesti väga väga maitsev, õhuline ja kerge ja intensiivse šokolaadimaitsega. Magustoit tuleb pigem täiskasvanud šokohoolikule sobilik, mitte ainult konjaki, aga ka tumeda šokolaadi tugeva maitse pärast. Lastele võib soovi korral proovida teha piimašokolaadiga aquafaba vahtu, aga sel juhul jääks see kurikuulus vegan sõna magustoidu nime eest ära. :)


Kummitavajäävat muusikat tänasesse päeva, Ibeyi "River".






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar