24.11.15

Kanamaksapasteet ehk paté kahe kangega


Tähtpäevadega käivad ikka traditsioonilised toidud kokku. Ameerikas kalkun tänupühadel, rootslastel jõululaual riisipuder mandliga, meil vastlaliu alla ja peale kuklid ja hernesupp. Prantslastel on jõululaual traditsiooniline eelroog linnumaksapasteet foie gras, kas siis pardi või hane, vastavalt foie gras de canard või foie gras d'oie. Tegu on eriti hõrgu nuumlinnu maksast tehtud pasteediga, mida serveeritakse ainult eriti pidulikel puhkudel ning mille lisandiks on tavaliselt mõni naturaalselt vürtsikas ja magus, näiteks viigimarjamoos ja pehme piparkook.

Viimastel aastatel olen ma ka ise talvekuudel maksapasteeti teinud, ikka kanamaksast, ning omamoodi on see ka minu köögis külma aja traditsiooniks saanud. Tavaliselt käib sinna sisse maitseks ka tilk alkoholi, enamasti konjakit. Erinevaid retsepte vaadates tuli välja, et tihti tehakse pasteeti kahe kangega: kõigepealt lisatakse lihale maitseks kas konjakit või brändit ning hiljem redutseeritakse kõik, mis pannile pärast liha äravõtmist alles jäänud veel kastmeks juurde teise kangega. Selleks siis punane vein, kas porto või tavaline, ja ikka ainult selleks, et topelthea maitse saada. 

Proovisin järgi ja peab tunnistama, et ei ole üldse paha see kahe kangega leivapealne. Päevavalgus on null ja pildimasin on nõrk, nii et nüüd ainult selliseid suurepäraseid pilte vist oodatagi on. :(




Kahe kangega kanamaksapasteet

2 keskmist purki-karpi-pütti

350 g kanamaksa
1 sibul
1 keskmine porgand
50 g võid
veidi õli 
1 tl suhkrut
2 sl konjakit
0,5 dl punast portot või veini
1 tl tüümiani
soola
musta või valget pipart 


Puhasta kanamaks kelmestest ja jäta külma veega seisma. Koori ja tükelda sibul, puhasta ja riivi peenelt porgand. Võta 50st grammist u 1 tl võid, lisa õli, tüümian ja näpuotsatäis soola ja prae sibul madalal kuumusel kuldseks. Lisa poole praadimise peal suhkur ja riivitud porgand. Prae kuni sibul on valmis. Nõruta kanamaks, patsuta köögipaberiga kuivaks ja lisa pannile. Tõsta kuumust ning prae maks ümbert kuldseks. Maitsesta soola ja pipraga ning vala pannile konjak. Lase alkoholil aurustuda. Prae veel mõni minut, kuni maks on läbi küpsenud. Vala segu pannilt blendrisse. Nüüd vala pannile vein ning kuumuta mõni minut, kuni vedelikku on umbes poole vähem. Vala vein maksasegu juurde ning blenderda umbes 30 sekundit, kuni segu on peaaegu ühtlane. Lisa toasoojad võitükid ning blenderda uuesti, kuni pasteet on siidjas ja tükke enam ei ole. 



Tõsta pasteet purkidesse ja lase enne maitsmist täielikult jahtuda ning üleöö külmkapis maitsestuda. Serveeri kas prantsusepäraselt pehme piparkoogi ja viigimarjamoosiga, või eestipäraselt karaski ja kurgiga.


Muusikat ka. Minoorset. Alina Orlova & "Sielos sala"


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar