22.1.16

Sidruni toorjuustukook


Sain endale uue koogivormi, 18-cm diameetriga lahtikäiva nunnukese. Või noh, ise ostsin. Kes läheb poodi uue käekoti järgi, kes väljub, suu kõrvuni, uue poti või panniga koduosakonnast... Sisse sai ta õnnistatud õhulise sidruni-toorjuustikoogiga, peal mahlasust andmas sügavkülmavärsked mustad sõstrad. Sidrunid on hetkel oma parimas vormis ning eks ikka üritan neid susata igale poole. Nii soolasesse kui ka magusasse, veekannu, teetassi ja isegi niisama viilakatena. Koogipõhjaks on magus rukki-muretainas, kuid kes soovib, siis hästi sobiks ka juustukookide klassikaline küpsisepõhi. 





Sidruni toorjuustukook

18-cm 

Rukkipõhi:

  • 60 g täistera rukkijahu
  • 30 g võid
  • 1 sl suhkrut
  • 1/4 tl soola
  • u 1 sl jääkülma vett
Täidis:
  • 200 g maitsestamata toorjuustu
  • 3 muna
  • 40 g suhkrut
  • 1 sidruni riivitud koor
  • poole sidruni mahl
  • tera soola
  • serveerimiseks musti sõstraid või vaarikaid

Rukki-muretaigna jaoks näpi jahu suhkru, soola ja külmade võitükkidega puruks. Lisa veidi külma vett, et tainas kokku hakkaks. Suru võitatud 18-cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja, torgi kahvliga põhi auguliseks ning pane kas tavalisse külma pooleks tunniks või jääkappi kümneks minutiks puhkama. Eelküpseta põhja 180 kraadi juures umbes 10 minutit. Samal ajal valmista täidis. Riivi sidruni koor ning pigista välja poole sidruni mahl. Eralda munakollased valgetest. Sega toasoe toorjuust munakollaste ja suhkruga ühtlaseks. Lisa sidrunimahl ja -koor. Teises kausis vahusta munavalged tera soolaga pehmeks vahuks. Sega mitmes osas kahe kausi sisud kokku ning vala põhjale. Pane ahju põhja ka kuumust kannatav kauss või mõni teine ahjuvorm veega, et kook valmiks niiskemas õhus. 





Küpseta juustukooki 170 kraadi juures 30 minutit, kuni pealmine pind on kuiv, aga kook veel võdiseb. Lase kas lahtise ahjuuksega veidi jahtuda või võta kook välja ning tõmba noaga servad vormi küljest lahti, et liigset pealt pragunemist vältida. (Ideaalis siis. Minu koogi servad said veidi kannatada, sest kook käis trajektooril ahi-taldrik Elroniga maailma Harjumaad vallutamas.) Lase koogil enne serveerimist vähemalt 4-5 tundi, veel parem kui üleöö jahedas seista. Serveeri värskete või külmutatud marjadega. Must sõstar sobib sidruni hapukust ideaalselt täiendama, aga ka vaarikad oleksid täiesti omal kohal. 



Lugulaulu ka, reede puhul 80ndate lõpu poppi biiti: Erasure ja "A Little Respect".




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar