15.3.16

Kohupiima-odrajahukarask


Päev hiljem võib ka õnne soovida, nii et kaunist eilset emakeelepäeva! Nii tore oli lugeda, et jälle võttis rekordarv inimesi etteütlusest osa. Ise ei ole ma ühelgi aastal õigeaegselt raadiolainele sattunud, paber-pliiats käeulatuses, aga suure kaarega müts maha nende tublide ees, kes seda tegid. Emakeelepäeva tähistataks 14. märtsil, sest siis on Kristjan Jaak Petersoni sünnipäev. Eile sattusin pigem varasel hommiktunnil Wiiralti kohvikusse, kus eesti luuletajad lugesid enda ja end puudutanud kirjanike loomingut ette. Ilus hommik oli, sekka muusikat ja väikest vestlust. Sattusime seltskonnas arutama, et ei ole just väga tavaline, et sünnipäeva etteütlusega tähistatakse. Kas te kujutaksite ette, et peaksite oma 12-aastasele pojale ütlema, et nüüd, sinu sünnipäeval, teeme ühe toreda etteütluse! Või mis näo külalised teevad, kui peaksite vanaema süldilauas istujaile triibupaberid ja pastakad laiali jagama? Sellist asja saabki ainult post-mortem korraldada. Isegi kui Kristjan Jaak tahaks, siis ei saaks ta oma sõna sekka öelda, nii et üleriigiline peitusemäng ja pallikull jäävad programmist välja. 


Kaks vahvat keeleteemalist leidu internetist ka. Kui sõpru pole käepärast võtta, siis saab Aliast täiesti eesti keeles ka internetis mängida! Või kellel aega üle, siis miks mitte õppida paar võrukeelset sõna?





Emakeele puhul ka üks eestimaine retsept. Kuigi minu lemmik karaskiretsept näeb ikka ette keefirit, tuli üle pika aja tuju kohupiimaga karaskit teha. Pean tunnistama, et päts sai isegi veel mahlasem ja mõnusam, kui lootsin! Kui karask on tavaliselt parim just küpsetamise päeval, siis kohupiimakarask oli igati värske ka järgmisel päeval. Tundub, et kohupiima ja keefiri vahel on võimuvõitlus soolas...


Küpsetatud sai karask supikõrvaseks, lihtsale peedipüreesupile siis. Kiitsin mina ja kiitsid külalised. Klassikaline kohupiimakaraski retsept on pärit Ida Savi raamatust "Saiad, pirukad, koogid". Muide, ka nami-namis on just see retsept üks populaarsematest karaskiretseptidest! Muutsin vaid nii palju, et jätsin ära õli ning lisasin maitseks helde käega röstitud köömneid. 




Kohupiimakarask

  • 200 g pakikohupiima
  • 2 dl piima
  • 1 suur muna
  • 2 dl odrajahu
  • 1 dl nisujahu
  • 1 tl söögisoodat
  • 1 tl soola
  • 1 sl suhkrut
  • 1 sl köömneid

Rösti köömned kuival pannil aromaatseks. Sega lahti kohupiim, lisa piim ja muna ning klopi ühtlaseks. Sega kuivained omavahel ning lisa taignasse. Sega ühtlaseks ning vala küpsetuspaberiga kaetud keeksivormi. Küpseta 200 kraadi juures umbes 25-30 minutit, kuni karask on pealt pruun ning krõbe. Lase veidi vormis jahtuda, seejärel kummuta tagurpidi restile ning eemalda küpsetuspaber, et kondensvesi karaski põhja liialt ei niisutaks. Hoia küpsetist toatemperatuuril köögirätti mässitult. Parim on karask soojalt küpsetamise päeval. 


Eestikeelset laulukest eesti keele päeva. Vägilased ja "Kulla kutse".


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar