23.6.16

Rub ehk kuivmarinaad ja üks mõnus marinaad kanale


Tere jaanilaupäeva! Elagu Eesti ja elagu sõber Jaan. Ja ka Jean, John, Jāņi (whaat? Läti nimi ilma s-ita lõpus?), Joninės, Giovanni, Juan ja muud loomad. 


Kui tavaliselt on jaaniplaanid end ise teinud ja olen ikka kuhugi linnast välja lõkkele-külakiigule sattunud, siis sel aastal otsustasin jaanipäeval töötada ning loobusin pikast nädalavahetusest. Eks siis ka täna peab piduõhta kusagil linna lähistel veetma. Isegi kui väike grill-tšill-saunakas tuleb ainult perega ning plaan oli mitte plaani teha, tuli viimasel hetkel ikkagi mingi hasart sisse ning veri hakkas kiiremini ringi käima, kui hakkasime tänaõhtust menüüd koostama.


Ega grillile meil sel aastal liiga traditsioonilsed asjad vist ei jõua - kuueliikmelisest seltskonnast on üks viimasel ajal trendikas taimetoitlane ning üks opijärgne beebitoidusööja. (Pakkusime talle välja, et võime talle šaslõkismuutit teha, aga millegi pärast ei järgnenud ei rõõmu ega vaimustust.) 


Aga käsi ei tõuse ainult poekraami restile ladumast ning mingi marineerimine tuleks ikka ise ka ette võtta. Tugeva kiuga lihad tahaksid ideaalis üleöö marinaadis seista, ning hea oleks, kui marinaad oleks mõne vedeliku, nagu näiteks õli baasil teht, või sisaldaks mõnd lihakiudu pehmendavat koostisosa, nagu näiteks äädikas (vana hea klassikaline šaslõkk!) või keefir. Kes (nagu meie) aga alles samal päeval ärkab ning kiiret marinaadi tahab teha, siis sobib selleks ideaalselt mõni õrnema kiuga liha ja kuivmarinaad, mil vaid tunnikesest-paarist piisab, et oma imehea maitse edasi anda. Võrreldes paljude nn märgade marinaadidega jääb kuivmarinaadis seisnud liha minu meelest isegi mahlasem. 






Kuivmarinaadid ehk rub'id (не рублей, vaid miskit hõõrutavat) on tavaliselt maitseainete-ürtide segud, ning selle targa lingi sõnul on hea, kui nad sisaldaksid "nelja S-i: sugar, savory, spices&herbs, spicy". Olen selle nimekirjaga täiesti nõus. Sugar'i interpereteerin sweet'iks ja tõesti, väike suhkrutera või lusikake mett on marinaadis täpp i-l, lisades küpsetamisel krõbedust. Savory oleks poe kuivmarinaadides ilmselt naatriumvesinikglutamaat või mõni muu koll, aga koduses marinaadis sobiks selleks näiteks küüslaugupulber või kuivatatud tomati pulber (täiesti olemas kaubandusvõrgus!). Spices&herbs - siin saab täiesti oma maitse järgi hulluks minna, jee! Ning oleme ausad, spicy seal neljandal kohal on vajalik, et marinaad oleks isikupärane. See spicy ei pea tingimata tulema tšillist, vaid ka ingver võiks minu arvates olenevalt marinaadist spices&herbs asemel ka spicy alla minna. Üks on aga kindel - Seesamunegi Suur S Sool nende nelja S-i alla ei lähe ning soola tuleks lisada alles vahetult enne lihale kuuma andmist. 


Muide, vaarikad on varsti valmis!

Kui oma meelepärase nelja S-i segu oled valmis teinud, on 2 võimalust. Kas segada see vähese vedelikuga, et moodustuks pasta (ka mesi võiks selle vedeliku alla minna - siis jäta suhkur marinaadist välja) ning sellega liha kokku hõõruda. Teine võimalus on see sama kuiv segu otse lihale puistada ning kõik kätega korralikult läbi mudida. Nii üht kui ka teist moodi on hea, kuid kui juba KUIVmarineerimiseks läks, siis minu arvates on niisama segu + liha täiesti omal kohal ning võin kinnitada, et tulemus jääb igati mahlane. 

Siin üks lihtne kuivmarinaadi variant kanafileele. Peaprooviks küll pannil küpsenud, kuid kui kõik hästi läheb, siis täna õhtul näeb ta elusat tuld ka. Minu neli S-i on siis: Sweet roosuhkur, Savory küüslauk, Spicy tšillipulber ja kõik ülejäänud lähevad Spices'i alla. Vürtsiloetelu on inspiratsiooni saanud Indoneesia rendang roas kasutatavatest vürtsidest - söök, mis muide on hääletatud maailma parimaks roaks. :D




Kuivmarinaad kanale 

  • 1 kg kanafileed
  • 8 küünt küüslauku või 2 tl küüslaugupulbrit
  • 3 sl jahvatatud koriandrit
  • 1 sl rafineerimata roosuhkrut või kui kohe marineerid, mett
  • 2 tl kurkumit
  • 2 tl jahvatatud ingverit
  • 1 tl sidrunheina
  • 1 tl galangali (või veel 1 tl sidrunheina, kui galangali ei leia)
  • 1 tl tšillipulbrit
  • hiljem maitsestamiseks soola


Lõika liha ristikiudu meelepärasteks tükkideks - vastavalt sellele, kas ajad šaslõkina vardasse või grillid õhemate tükkidena restil. Sega omavahel vürtsid ning koori ja viiluta küüslauk. Kui soovid marinaadisegu enne valmis teha, kasuta küüslaugupulbrit, kui aga teed kohe tarbimiseks, võid marinaadiained värsketega asendada (küüslauk, ingver, galangal, sidrunhein..). Masseeri liha maitseainetega korralikult kokku ning jäta toatemperatuurile tunniks-kaheks seisma. Pühi liigne marinaad tükkidelt, maitsesta soolaga ning grilli valmis. 


Ei siin hakka meie grillirahvale ühtki varda-leegi-söe-küpsetusaja nippi andma. Nii palju kui ma olen kokku puutunud, on iga õige eestlane enda arvates juba niikuinii Grillmeister Number Üks. ;)


Vahvat jaani! Olgu lõkkeleek kõrge, saun kuum ja viisijupp rõemus. (Lauluks teate ju isegi, et jaanipäevaks kõrgeks kasvab...)






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar