26.9.16

Maisitortillad & masa harina



Tahtsin ühel päeval quesadilla'sid teha, ning mõtlesin, et mis seal ikka, kui nisujahu tortilla'de tegemisega olen varem kenasti hakkama saanud, siis võiks nüüd proovida maisi omadega. Eriti, kuna poe "maisitortilla'd" sisaldavad tavaliselt väikese protsendi maisijahu ning enamuses ikka nisujahu. Muide, just guugeldasin ja avastasin, et vähemalt Santa Maria on oma pakendid ära vahetanud - kui varem sai osta "maisitortilla'sid", siis nüüd on pakendil kirjas "maisi ja nisutortilla" - õige otsus, vähemalt on tarbijal pilt selgem.


Internetis veidi ringi uurides tuli aga välja, et tavaline maisijahu tortilla'de valmistamiseks ei sobi ning vajaminevat erilist maisijahu masa harinat Eestis saada ei ole. Oeh. Kõige odavam tundus seda tellida Amazonist, kuid enne kui "buy" nupule vajutasin, uurisin ka meie eestimaise suurepärase umami.ee lehe perenaise Juta käest, kas tema oskaks soovitada, kust vajaminevat jahu saaks. Ja kujutage ette, Juta uuris veidi maad ning nüüd on umami lehel masa harinat saada! Hurraa! Elagu piirideta maailm ning uued maitsed! :) 






Tavalist maisijahu on Eesti kaubandusvõrgust juba ammu saada, kuid jah, maisitortilla'sid saab teha vaid eriliselt töödeldud masa harinast. Selle jaoks kuivatakse maisiterad, siis keedetakse neid aluselises lahuses (lubivees), pestakse ning seejärel jahvatatakse märg mass peeneks. See ongi masa ehk hispaania keeles tainas. Kui see mass kuivatatakse ja vajadusel uuesti läbi jahvatatakse, saab sellest harina ehk jahu - masa harina ehk taigna jahu. Mehhiko poodides on tavaliselt võimalik osta ka värsket masat, kuid kuna värske masa kaua ei seisa, on mugavam kasutada kuiva jahu ning taigna saamiseks masa harinale lihtsalt vett lisada.

Aluselise lahusega töötlusprotsess muudab maisi struktuuri pehmemaks ning vabastab terades asuvaid toitaineid. Tegu on gluteenivaba, kõrge valgusisalduse ja madala rasvasisaldusega jahuga, kui kedagi peaks see huvitama. ;) Lisaks kõikvõimalike kujude ja kasutusvõimalustega tortilla'de valmistamisele kasutatakse masa harinat (nagu ka tavalist maisi- ja nisujahu) näiteks ka kastmete ja hautiste (tšillide) paksendamiseks, aga ka jookide tummisemaks muutmiseks (näiteks atole) ja kõiksugu väikeste ja suurte pirukate (näiteks tamale'de) valmistamiseks. Masa on kohalikus mehhiko ja ladina-ameerika köögis niivõrd olulisel kohal, et peale taigna tähistab sõna masa ka üldisemalt sööki. 





Maisitortillade retsepti sain siit. Kui soovid tortilla'sid täita, siis hoia valmis tortilla'd rätikuga kaetult, et need pehmed püsiks ning serveeri kohe soojalt meelepärase täidisega. Teine võimalus on tortilla'd kolmnurkadeks lõigata ning mõne hea dipikastmega serveerida, näiteks guacamole'ga (retsept siinsamas allpool). Tore variant on ka tortilla'd U-kujuliselt taco'deks vormida, neil õhu käes taheneda lasta ning seejärel näiteks kana, salati ja salsakastmega serveerida. Võimalusi kui palju! 


Ma arvan, et siin on õige koht öelda üks suur aitäh Jutale, tänu kellele meil siin Eestis üldse masa harina kättesaadav on! :) 




Maisitortilla'd

10 tk
  • 4 dl masa harina'
  • 3 dl kuuma vett (kraanivesi sobib kenasti)
  • 1/2 tl soola

Sega jahu soolaga ning lisa vesi. Sõtku tainast paar minutit, kuni see hakkab käte küljest lahti ning muutub plastiliini sarnaseks. Kata kauss kilega ning jäta tainas pooleks tunniks puhkama. Võta umbes kahe supilusikatäie suurune tükk tainast, veereta ümaraks ning suru veidi lapikuks. Aseta taignapall kahe kile vahele ning suru potipõhjaga taignapall nii õhukseseks, kui jaksad. Võid kõik tortilla'd nii valmis teha ning alles siis küpsetama asuda, või samal ajal pressida ja küpsetada. Hoia mõlemal juhul tainas ning juba valmis pressitud / küpsetatud tortilla'd puhta rätikuga kaetult, et nad ära ei kuivaks. Kuumuta mittenakkuv pann korralikult tuliseks. Küpseta taignakettaid ükshaaval kuival pannil mõlemalt küljelt 1-2 minutit. Lõika tortilla'd kääridega meelepärasteks kolmnurkadeks, lase õhu käes krõmpsuks taheneda ning serveeri meelepärase kastmega. 


Kui juba tortilla'd on laual, peaks minu meelest alati ka üks mõnus guacamole lähedal olema. Avokaadokaste sobib nii dippimiseks kui taco'de täidist kreemjamaks muutma. 




Lihtne guacamole

  • 2 küpset avokaadot
  • 1 šalottsibul või väiksem punane sibul
  • 1/2 väikest tšillikauna
  • poole sidruni või ühe suure laimi mahl
  • soola
  • musta pipart
  • tšillihelbeid
  • väike peoäis värsket koriandrit

Puhasta avokaado ning pressi kahvliseljaga püreeks, nii, et ka mõned suuremad tükid sisse jäävad. Haki tšilli ja sibul peenelt ning lisa kaussi. Pigista peale tsitruse mahl, maitsesta soola, pipra ja tšillihelvestega ning sega korralikult läbi. Guacamole ei pea maitsestuma, vaid on kohe söömiseks valmis. Serveerimisel võid peale puistada veidi tšillihelbeid ja värsket koriandrit.


Lõunamaiste rütmidega jätkates Paco de Lucia ja "Entre dos aguas".


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar