16.09.16

Musta riisi kookospuding



Veidi eksootikat Eesti sügisesse. Musta riisiga kookospuding on juba välimuselt kena silmale vaadata, ja kuna sellist riisi on vähe töödeldud, on ta ka kiudainete, valgu, antioksüdantide ja rauarikas - igati tublid terad. Kreemjas puding või puder sobib serveerimiseks nii portsjonovormidest magustoiduna kui ka korralikumast kausist hommikusöögiks. Tegu on gluteenivaba, laktoosivaba ja vegan roaga, nii et peaks sobima serveerida ka seltskonnale, kus eri toitumisega inimesi palju koos on. Ah, kui vanasti algasid anekdoodid "Eestlane, sakslane ja venelane..." siis tänapäeval on selle koha võtnud "Vegan, paleotoituja ja gluteeni-laktoositalumatu...". 






Must riis, tuntud ka kui Hiina must riis või keelatud riis on levinud Aasiamaades, kus seda peamiselt just magusana hommikuks süüakse. Sama hästi kui Hiinast pärit terad, sobib pudingu tegemiseks ka laiemalt saada olev Tai must kleepuv riis. Nii et laias laastus, kui riis on värvilt must ja lühikese teraga, siis kookospudinguks ta sobib kenasti, olenemata, kust riigist ta pärit on. Puding jääb kreemjas ja värvilt täpselt sama must kui pildilt paistab - nagu seepiatindiga värvitud. Minu ühe vana plastkausi on ta igal juhul pärast paari pudrulaari nii lillaks söönud, et ainult korralik sooda aitas kausi jälle valgeks saada. Ehk on sellest riisist asja kommertspüha Halloweeni lauale millegi uue ja huvitava pakkumiseks? Must riis ja kõrvits... Kõlab küll nagu sügis... Olgu - ei lähe nii kaugele. Pole veel see aeg. :)


Meie turult saab musta (Tai) riisi Piprapoest, kindlasti ka suurematest mahepoodidest. Minu kilo sai kaasa võetud väljamaalt. Jällegi rubriik Mida-Kristi-suveniiride-asemel-koju-tassib. Kui mõelda, et käsipagas on teoorias 8 kilo, siis sellest kaheksandik riisi alla panna näitab inimese prioriteete päris hästi. #parandamatu. Retsept Epicurose lehelt. 




Musta riisi kookospuding

kahele-kolmele
  • 1 dl musta lühiteralist riisi
  • 3 dl vett + vajadusel veidi veel
  • näpuotsatäis soola
  • 30 g suhkrut
  • 200 ml kookospiima (mitte lahjat)
  • 0,5 tl vanilekaunapastat või 1 tl vaniljesuhkrut
  • serveerimiseks puuvilju, marju

Pese riis korralikult voolava vee all. Kuumuta koos vee ja soolaga keema ning keeda kaane all tasasel tulel umbes 30 minutit, kuni vesi on riisi imendunud, aga terad on veel veidi al dente. Lisa suhkur ning 1,5 dl kookospiima, maitsesta vaniljega. Lase veel umbes pool tundi ilma kaaneta podiseda, vajadusel veidi vett lisades ja aeg-ajalt segades, kuni puding on kreemjas ja riis valmis. Jahuta, sega uuesti läbi ning serveeri ülejäänud kookospiima ja puuviljade/marjadega. Väga hästi sobib riisi ja kookosega näiteks värske mango, aga ka vaarikad, hapud kirsid... Mis parajasti oma parimas valmiduses on! Kui serveerid pudingut hommikusöögiks riisipudruna, siis lisa vähem suhkrut ning sel juhul jätkub retseptis välja toodud kogustest kahele.


Elliot Smith ja tema "A Fond Farewell" ja et nädalavahetus tuleks ilus.



 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar