13.9.16

Põhjata sibula-oliivipirukas


Oeh, proovisin, mis ma proovisin, haigus võitis. Salfrätikuhunnik kandideerib varsti Eesti kõrgemate küngaste kategoorias esikümnes ning kurk suudab Kalvevipoja väärilist müra välja köhida. Oeh, sõbrad Fervex, Hexoral ja Sudafed, polegi teid ammu näinud! Ja loomulikult sinna juurde kõike toredat, milles ei ole X-e ja F-e, nagu sidrun, ingver, kummel, münt. Vitamiinid! Unustamata sibulaid-küüslauku. Eriti nüüd, kus ilmselt kõikide Peipsi poolt tulevate autode tagaistmete jakinagide küljes ripuvad kenad pikad sibulapalmikud-patsid. 






Ei ükski sügis ei lähe mööda, ilma, et mõni värsketest Peipsi sibulatest pirukas ahju läheks. Näiteks see tatrapõhjal sibulaquiche, klassikaline lahtine sibula-riisikapirukas või hoopis rustikaalne rukkipõhjal punase sibula galett - eks Peipsi äärest saab punapõskseid sibulaid ka!



Kuigi sibulate koorimine ja hakkimine on üldiselt üks ääretult kurb ja nutumaiguline töö, on esimeste Peipsi sibulate puhul valatud pisarad ainult pustast rõõmust. Kas olete tähele pannud, et hooajaväliselt ning poest ostetud sibulad ei pane enam ammu silmi kipitama? Aga mida kodusemalt peenramaalt sibulad pärit on, seda kiiremini pisarajõed voolama hakkavad. Selle järgi, kas kannatab hakkida või mitte, saab päris hästi sibulate päritolu paika panna. Ning ei veena mind mingid jutud, et ongi aretatud pisaravabad sibulad - kui nutma ei pane, siis ei ole ikka õige asi. 


Ahju lendas sel korral Nami-namist leitud põhjata oliivi-sibulapirukas. Küpsetis oli eriti maitsekas minu meelest just jahtunult, kuid eks soojast ohtra juustuga pirukast käsi eemal hoida oleks inimõiguste rikkumine. Asendasin koore piimaga ning riivjuustuks kasutasin tugevamaitselist laabijuustu. Kuigi pirukas sai igati mõnus, serveeriksin nn pearoana ikkagi põhjaga toekamat pirukat, ning selle sibulaampsu lõikaksin väikesteks ruutudeks ning serveeriksin tikusuupistetena. Oliivide ja sibula maitse käib aga kenasti kokku, ning väike tüümian seal juures on täpiks i-l. 





Põhjata sibula-oliivipirukas

24-cm vorm

  • 400 g sibulat
  • praadimiseks või ja kooksrasva segu
  • 2 dl rõõska koort või piima
  • 1 tl soola
  • veidi musta pipart
  • 1 tl kuivatatud tüümiani
  • 4 muna
  • u 20 musta kivita oliivi
  • 50 g kõva laabijuustu, nt Valio Fortet või parmesani



Lõika sibul õhukesteks viiludeks. Prae tasasel tulel sibulaviilud või ja kookosrasva segus klaasjaks. Lisa koor, sool, pipar ja tüümian. Sega ja hauta umbes 10 minutit. Lase jahtuda. Sega munad jahtunud sibulasegu hulka. Vala segu võitatud ahjuvormi. Vajuta oliivid pirukasse, peale puista peenelt riivitud juust. Küpseta 30 minutit 200-kraadise ahju alumises osas, kuni juust on pealt helekuldne. Serveeri soojalt või jahtunult, igati on hea. 


Päikeselise sügisese teisipäeva puhul Alt-J ja "Matilda"

2 kommentaari:

  1. No see pirukas ja mõni hea sibulasupp ning küüslaugumääre ja talv peaks kerge tulema :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pöidlad pihku ja loodame parimat! :)

      Kustuta