12.9.16

Vegan Kevadlille küpsised





Siin küpsistes saavad kokku kaks eesti küpsetajate seas tuntud retsepti. Üks on klassikaline Kevadlillede oma, mis ilmselt kõigi kodukokkade ahjust vähemalt mõned korrad välja on tulnud - paljudel kindlasti ka nostalgianoodiga. Teine, nö Kahe koostisosa küpsiste retsept sai popiks mõned aastad tagasi, kuid tundub, et ka see on tulnud, et jääda. Kellel saakski midagi halba olla öelda küpsiste kohta, mis on imelihtsad teha, maitsevad head ja lisaks sellele kukuvad sinna niinimetatud tervislike küpsetiste kategooriasse? Kaerahelbed + küpsed banaanid ning muud polegi nende jaoks vaja. 


Niisiis. Kevadlilled ja Kahe koostisosa küpsised. Lillekestelt kuju ja teistelt retsept. Et aga kroonlehed kenasti välja joonistuksid, ei ole siin kasutatud mitte terveid kaerahelbeid, vaid täistera kaerajahu. Südameks tõmmu täpike ja küpsised valmis!





Vegan Kevadlille küpsised

  • 2 osa banaani
  • 1 osa täistera kaerajahu
  • tumedat šokolaadi või šokolaadinööpe soovi korral kakaoglasuuri (retsept allpoolt)

Ühe ahjuplaaditäie küpsiste jaoks läks mul täpselt 100 g banaani ning 50 g kaerajahu. Ega siin suurt raketiteadust ei ole, kahvliga purustatud küps banaan tuleb jahuga segada ning taignal veidi seista lasta. Siis kogu mass pritskotti tõsta ning lillekesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile pigistada. Küpsised küpsevad valmis 200 kraadi juures nii 12-15 minutiga. Kaunista soojad küpsised glasuuriga ning lase hanguda.


Üks võimalus, kuidas küpsiseid glasuurida, on šokolaad sulatada, kilekotti panna, kuhu nurka väike auk lõigata ning küpsetuspaberile või -matile väikesed tilgad juba varem valmis teha. Siis saab hangunud nööbid lihtsalt ükshaaval ahjusoojadele küpsistele panna ning enda kinni sulatamisega saavad nad ise hakkama. Teine võimalus on pritskotist otse küpsisele väikesed šokolaaditäpsud peale pigistada. Ja kes mugavuse peale mängib, siis on poes ka ilusaid juba tempereeritud ja kena läikega šokolaadinööpe müüa, mis lihtsalt kuumadele küpsistele peale vajutada. Mulle endale meeldib šokolaadi maitse rohkem, nii et teen küpsised šokolaadimütsidega, kuid ka klassikaline kakaoglasuur on igati omal kohal. 


Kakaoglasuur (Nami-namist)
  • 0,5 dl tuhksuhkrut
  • 1 tl kakaod
  • veidi vett 
Sega tuhksuhkur kakao ja veega ühtlaseks hapukoore paksuseks pastaks. Kuumuta vesivannil 36-40 kraadini (nii hangub glasuur hiljem kiiremini ja jääb läikima). Vala glasuur väikesesse kilekotti ning pritsi iga küpsise keskele glasuuritäpike. Lase täielikult hanguda.


Neil Halstead ja "Full Moon Rising". Ei ole küll nädala alguse käimatõmbamislugu, aga õhtune teetass + küpsis + hea raamat kooslusega igati sobiv taustamuusika.  



4 kommentaari:

  1. Ei tea, kui kakaod taignasse panna, kas oleks ka hää?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kõlab põnevalt! Kui proovid, anna teada, kuidas oli! :)

      Kustuta
  2. Minul ei tulnud kahjuks välja. Ei küpsenud ära 15 minutiga, olid veel 10 minutit ahjus. On nätsked. Tundus väga lihtne. Ei saa aru, mis läks valesti.

    VastaKustuta
  3. uiui, kui lihtne ja hea!

    VastaKustuta