5.11.16

Brändi extra


Need koogikesed on mul "asjad, mida kusagil olen maitsnud ja küll kunagi kodus järgi proovin" nimekirjas juba iidamast-aadamast olnud. Olümpia hotelli esimesel korrusel oleva Café Boulevard'i menüüs on juba vähemalt 15 aastat olnud koogid nimega Brändi extra. Olgu, nimi oli vist varem neil mingi muu, aga koogikeste välimus ja olemus ei ole aastatega muutunud. Või, noh, veidi on nad väiksemaks jäänud (või olen mina kasvanud?) ja hind selle võrra kosunud. 


Kunagi, kui ma veel koolilaps olin, käisime perega esimest septembrit alati kohvikus tähistamas, ning päris mitmel aastal läksime just Café Boulevard'i. Pärast esimest korda, kui keegi neid kooke tellis, jäid nad meie pere püsimenüüsse. Kus on siiamaani. ;)






Café Boulevard'i e-poes saab neid ka tellida, ning koogi kirjelduseks on: "Sisaldab biskviiti, võikreemi, maitsestatud konjakiga ning kaetud mandlilaastudega". See lause ning märkimisväärne degusteerimisajalugu abiks, tegin ka ise oma Brändi Konjaki extrad. Ei brändit ega konjakit ma ise ei joo, aga köögikapis on toiduvalmistamiseks üks konjakipudel olemas. Töökaaslaselt olin just karbi tema ema talust pärit vabalt jooksnud kanade mune ostnud, millest küpsetasin kuldkollase biskviidi (Virga vispli blogi perenaise Kaare 4-muna biskviidi retsepti järgi, 2 kogust). Võikreemi vähekese rohkema konjakiga kui tavaliselt vahustasin kokku Nami-nami retsepti järgi. Koogikesed veeretasin valmis rummikookide eeskujul, ehk biskviit pudiks ja "vedelikuga" segada.


Kui koogid kõik valmis olid tehtud ja külla minekuks sisse pakitud, panin nad kenasti külmkappi ootama ja ...sinna ma nad ka unustasin. Koogid jäid Telliskivisse ning Laulasmaal umbes 2 minutit enne isa juubelile kohale jõudmist tuli mulle see meelde. :( Ja mina olin veel kõigile suure suuga lubanud magustoidu enda peale võtta. Õnneks oli teiste külaliste saabumiseni veel veidi aega, ning koogikiirabina tegin koha peal klassikalisel magusal muretaignapõhjal vaniljekreemiga tarte'i, mille serveerimisel sügavkülmast mustikatega üle puistasime. Ja liiga kurbi nägusid ma ei näinud, kui järgmisel päeval tagantjärgi ka unustatud Brändi extrad kõikidele kätte toimetasin. 




Brändi extra

30 koogikest

  • 8 munast ehk 2 x 4 munast biskviit
  • 250 grammist võist tehtud võikreem
  • brändit või konjakit
  • 200 g tumedat glasuuršokolaadi, või nt Odense glasuurnööpe
  • u 30 g mandlilaaste

Küpseta oma lemmiku retsepti järgi biskviit ja valmista võikreem.


Pudista jahtunud biskviit kaussi ning lisa võikreem. Mida ühtlasemalt ja väiksemaks biskviidi pudistad, seda mõnusama tekstuuriga koogid tulevad. Maitsesta heldekäeliselt brändi või konjakiga (ei tasu häbeneda, kui elame hästi) ning sega korralikult läbi. Jäta segu üleöö külmkappi seisma. Järgmisel päeval vormi segust väikesed tihedad pallikesed ning suru veidi lapikuks. Mina kaalusin 45 g koogisegu ühe palli kohta ning sain kenad pisikesed koogikesed. Sulata pooled šokolaadinööbid vesivannil, tõsta kauss kuumuselt, lisa ülejäänud šokolaad ning sega, kuni glasuur on ühtlane. Torka koogikesed ükshaaval põhja poolt kahvli otsa ning seejärel kumera poolega šokolaadi. Puista peale mandlilaaste ning lase fooliumil tahkuda. Hoia serveerimiseni külmkapis.  


Asaf Avidan on uute lauludega välja tulnud, sama geniaalne nagu ikka. Näiteks "Her lies"




4 kommentaari:

  1. Mmmm... peaks ka taas tegema.. või Olümpiasse minema. Kange kringliisu tekkis ka millegipärast seda postitust lugedes.. Huvitav, miks.. :D

    Aga ma ei saa targutamata jätta, et need glasuurnööbid ei ole šokolaad. Need on taimne rasv+kakao :(

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hihii, iga päev on hea päev kringli söömiseks. ;)

      Ja ah, ei ole targutamine, kui jutt õige on!

      Kohe muudan ära :P

      Kustuta