4.12.16

Tumeda šokolaadi ja soolahelvestega präänikud


Ilusat teist adventi! Aeg jookseb kiiremini kui hommikul kooli hiljaks jäävad lapsed. Just olid vihmavarjud-botikud aksessuaarid number üks, nüüd aga ei jõua jõulupidusid-kohtumisi kalendrisse ära paigutada. Esimesed punase tutimütsiga trallid on juba peetud, poed on oma sädelushooaja kõrgpunktis (ja mitte ainult kodukaupade osakonnad, vaid ka riiete poolel!) ning ilmselt on enamikest koduahjudest juba ka esimesed laarid piparkooke välja tulnud. 






Mõtlesin sel aastal küpsetada igal advendil erinevast tainast piparkooke, et siis jõuludel oma lemmik uuesti ahju lükata. Esimesel advendil läksid ahju riisiajahust piparkoogid, ning tänase teise advendi staar on kaerapiparkook. Jäin tainateoga aga veidi hiljaks, nii et kuigi tainas on põhimõtteliselt küpsetamiseks valmis, on piparkoogid alati paremad, kui tainas on saanud pikemalt maitsestuda. Ilmselt võtan küpsetamise ette alles homme. Kes kannatab, see esmaspäeval piparkooke sööb. - Lügandi.


Aasta lõpp läheneb aga tõesti ülihelikiirusel. Eile Balti jaamas rongi oodates käratas Kalamaja kohal ilutulestik (juba teine sel hooajal, mida olen näinud), nii et etteruttavalt, juba tuleb aastavahetusele ka mõelda, mitte ainult jõuludele. Ning ega sealt kevadpühad kaugel pole? ... Hah, tegelikult mulle kõik see jõulusagin meeldib hullupööra! Köögis küpsetada ja hangedes sumbata, näpud külmetamas hõõgveini juua, kõik minu rudolfinina kohta käivad naljad ära kuulata (igal aastal sama jama - no ei ole kõigi ninad mõeldud miinuskraadide jaoks!) ja kodus vaagnale piparkoogid-õunad sättida. Palju ei olegi ju vaja!



Talvine hommikupäike nagu suvine päikeseloojang


Mulle üldse ei meeldi külla tühjade kätega minna, ning tihti küpsetan miskit kaasa. Koogid kõige mõnusamad transada ei ole, küpsised selle-eest aga sobivad külakostiks imeliselt. Ei ole vaja nende serveerimiseks nuge-kahvleid-taldrikuid, ning näppe ka ei määri. Ja pealegi, kellele šokolaadiküpsised ei meeldiks? 

Need präänikud valmivad kikerhernejahust, mis on teiste jahudega võrreldes valgurikas ning lisaks ei sisalda ka gluteeni. Kikerhernejahu armastab magustates küpsetistes enda kõrvale tugevaid ja tummiseid maitseid, nii et tume šokolaad, särtsu lisamas soolahelbed, on talle ideaalne paariline. Kakud tahenevad jahtudes, nii et hoia neid ahjus pigem minut vähem kui liiga pikalt. Soovi korral võid sulašokolaadi ka küpsistele peale triibutada või taignasse lisaks šokolaadile ka hakitud pähkleid visata.  






Tumeda šokolaadi & soolahelvestega präänikud

15 präänikut

  • 80 g kikerhernejahu
  • 20 g kakaopulbrit
  • 0,5 tl söögisoodat
  • 1/2 tl kvaliteetseid soolahelbeid
  • 35 g kookosõli
  • 1 muna
  • 0,5 tl vaniljekaunapastat
  • 60 g (rafineerimata) suhkrut
  • 20 ml kanget kohvi või piima
  • 30 g tumedat 70% šokolaadi

Sega kuivained omavahel. Sulata kookosõli ja sega suhkru, muna ja vaniljega ühtlaseks. Lisa ka kohv või piim ning seejärel sega kahe kausi sisud kokku. Viimasena lisa hakitud šokolaad ning jäta tainas külmkappi vähemalt pooleks tunniks tahenema. Veereta taignast väikesed pallid ning vajuta nad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil veidi lamedaks. Tee enne vormimist käed märjaks, nii ei kleepu tainas käte külge. Küpseta pöördõhuga 180 kraadi juures umbes 10-12 minutit, kuni präänikud on kerkinud ning pealt lõhenenud, aga veel pehmed. Lase minutike plaadil jahtuda, ning seejärel jahuta restil. 


Dawn Landes ja Piers Faccini ja nende akustiline "Heaven's Gate".




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar