20.03.17

Kevadpühadeks pasha hapukoorekook


Vastlakuklid pintslis ja sini-must-valged tordid ja kiluvõikude hunnikud kõhus, võib vaikselt end juba kevade lainele keerata. Kuna minu sünnipäev on aprilli alguses, siis on päris mitu korda juhtunud, et tibupühad ja sünnipäevapidustused on samal nädalavahetusele sattunud. Ka sünnipäevalaud on tihti kevadest insprieeritud - lauakaunistuseks pajutibud, magusatiirul mõni kevadine kook...






Muide kohupiimakoogid on vist minu vaieldamatud lemmikud, ning mahlase vanakoolika rosina-kohupiima plaadikoogi üle hüppan kõrgemale lakke kui esimeste suviste maasikate üle.  :)        
                       

Kevadpühade lainel on ka tänase postituse kook. Mahlane hapukoorekook on pasha ainetel saanud endale kaaslaseks rosinad-mandlid-aprikoosid, särtsu lisamas tsitrused. Koogipõhi on Digestive' küpsistest. Kes gluteeni väldib, võib teha Digestive' küpsised selle gluteenivaba retsepti järgi. Küpsisetegu on väga lihtne ning kes juba ette teab, et kakud mitte niisama söömiseks ei valmi, vaid koogipõhjaks, ei pea ka klaasiäärega ilusate ketaste lõikamisega liiga palju vaeva nägema.  




Pasha hapukoorekook

20-cm vorm

Põhi:
  • 6-7 Digestive' küpsist
  • 30 g võid
  • 1 tl riivitud sidrunikoort
Täidis:
  • 400 g hapukoort
  • 3 muna
  • 2 sl suhkrut
  • pool tl vaniljekaunapastat või vaniljesuhkrut
  • 40 g rosinaid
  • 30 g mandleid
  • 30 g kuivatatud aprikoose
  • 1 väike apelsini
  • 1 sidrun
  • kaunistuseks apelsinisektoreid ja mandleid

Pese apelsin ning sidrun sooda ja sooja veega puhtaks - nii saad koorelt kõik üleliigse, mis kooki ei peaks jõudma, maha. Riivi poolelt apelsinilt koor ning pigista vilja ühest poolest mahl kaussi. Haki mandlid ja aprikoosid jämedalt ning loputa rosinad. Leota rosinaid-aprikoose-mandleid apelsinimahlas paar tundi kuni üleöö. Riivi poolelt sidrunilt koor ning pane üks teelusikatäis põhja jaoks kõrvale. 


Purusta küpsised peeneks puruks ning sega sulavõi ja kõrvalepandud riivitud sidrunikoorega. Suru segu küpsetuspaberiga kaetud 20-cm lahtikäivasse vormi ning pane veerand tunnikeseks külmkappi. Seejärel eelküpseta põhja 180 kraadi juures umbes kümme minutit. 


Täidise jaoks sega hapukoor suhkru ja vaniljega. Lisa ükshaaval segades munad (ära vahusta) ning seejärel rosina-aprikoosi-mandlisegu ja riivitud tsitruskoored. Vala täidis eelküpsetatud põhjale ning küpseta kooki 175 kraadi juures ilma pöördõhuta umbes 45 minutit. Kook peaks keskelt veel veidi võdisev jääma. Võta kook ahjust ning tõmba õhukese spaatli või noaga servad koogivormi küljest lahti. Kook tõmbub veidi kokku ja kui servad on äärte küljest lahti, ei tõmba ta endale pragusid sisse. Lase toatemperatuuril jahtuda ja hoia enne serveerimist üleöö külmkapis. Kaunista hakitud või purustatud mandlite ja värske apelsiniga. 


Maitseb nagu kevad, eksole? :)


Ilusat muusikat ka. Feist ja "How Come You Never Go There".






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar