11.4.17

Kaerasotšnikud kevadpühadeks



Kevadküpsetiste lainel jätkates ja klassikutele tibupühade maitseid andes: ohvriks said sel korral poolkuukujulised kohupiimapirukad sotšnikud. Traditsioonilise nisujahust liivataigna asemel on nende pirukate tainas täistera kaerajahust ning sisuks sai kohupiim endale kaaslasteks klassikalised pasha maitsed - aprikoosid, mandlid, rosinad, hapukat nooti lisamas tsitrused. 








Ma olen nüüd nii kaugel, et mul on juba päris mitmed kuud täiesti ametlikult oma pesa, aga aeg lendab nii kiiresti, et kõik remonditeemalised algul äärmiselt põletavad tundunud tööd on kuid täies rahus oodanud. Alles nüüd (ei tea, kas kevade tulekuga?) olen härjal sarvist haaranud. Ainult pool aastat läks aega, et elutuppa koleda juhtme otsas rippuva pirni asemel korralik lamp lakke saada. Tundub esmapilgul lihtne? Heh, kaugel sellest! Missioon LAMP, tuntud ka kui ehituspoodide ralli. Kes oleks osanud arvata, et selleks, et üks lamp lakke saada tuleb käia NELI korda erinevates ehituspoodides! Ja viies on veel soolas, sest loomulikult suutsin ma isegi selle kõige peale vale pirni osta. Nii et kena heleda valguse asemel on mu elutoa laes hetkel orandž lounge-valgus. Ei, noh, muidu tore ju, aga kui tahaks õhtuti natuke paremini kui veinibaari sumedas valguses näha, siis selleks mu kena vintage led-pirn (pff, ja kallis oli loomulikult ka) ei sobi.


Kõik koduremontijad, müts maha teie ees, olete äärmiselt tublid ja kannatlikud! Peab tunnistama, nüüd, kus enda pingutusega soetatud ja paigaldatud lamp toas rippumas, on ikka uhke tunne küll. :) Loodaks ainult, et köögi ja esikulambiga olen veidi targem ja Espak-K-rauta-Bauhaus maraton jääb lühikeseks ühe poe sprindiks...


Aga pirukad! Said mõnusad mahlased, tainas maitses nagu hea pehme kaeraküpsis ning krõmpsuvad mandlitükid olid kohupiimas eriti mõnusad. Pirukad olid parimad ajuusoojalt ja leigelt, järgmiseks päevaks (jah, paar elasid ka, et järgmist hommikut näha) muutub tainas küpsiselaadseks. Kaerataina retsept Sille Varblase raamatust "Tervislikud küpsetised".





Kaerasotšnikud

12 tk

Tainas:
  • 6 dl täistera kaerajahu
  • 0,75 dl vett
  • 2 muna 
  • 4 sl (muscovado) suhkrut
Täidis:
  • 150 g teralist pakikohupiima
  • 1 muna
  • 50 g rosina-aprikoosi-mandlisegu
  • 2 sl (muscovado) suhkrut
  • 1 tl riivitud sidrunikoort
  • 1 tl riivitud apelsinikoort
  • 1 sl hapukoort või paksu kreeka jogurtit
  • 0,5 tl vaniljekaunapastat või vaniljesuhkrut

Klopi munad lahti ning sega juurde jahu, suhkur ja vesi. Tainas peaks olema kergesti käsitletav ja kenasti rullitav. 




Haki pestud aprikoosid ja mandlid väiksemaks ning sega rosinatega. Riivi sidrunilt ja apelsinilt koor. Sega kohupiim hapukoore või jogurtiga lahti ning klopi sisse muna. Lisa rosina-aprikoosi-mandlisegu, suhkur ja tsitruste koor. Maitsesta vaniljega. 








Sotšnikute vormimiseks rulli tainas õhukeseks ning lõika suure tassi äärega tainast kettad. Aseta lusikatäis täidist ühele tainapoolele ning vajuta piruka üks pool teisele ning näpi äär kinni. Tee kõik sotšnikud valmis ning küpseta pirukaid 200 kraadi juures umbes 20 minutit, kuni pealt helekuldsed. Kaerasotšnikud on kõige paremad leigelt küpsetamispäeval.


Kõrvailuks Nouvelle Vague ja "Dance With Me".



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar