25.4.17

Mõnede sõnul maailma parim porgandikook


No tere tali! 


Aeg rõõmsavärvilised porgandid ahju lükata, et see paganama talv Eestist ja mõtteist välja saada!


Täna hommikul ärkasin üles ja aknast vaatas vastu horisontaalis (sic!) sadav lumi. Või lörts. Ollus. Igaljuhul rattasõidu vaenlane on ilm viimasel ajal olnud tihti ja kuna ühistranspordiga lähen ma tööle kauem kui jala, siis on nii mõnelgi hommikul sõrm hoopis telefonist abi otsinud ning Uber või Taxify on transpordi oma õlule võtnud. (Rohkem ikka Taxify, Uberi juhid alles magavad nii varastel hommikutundidel ja pilt äpis näitab tühja linnakaarti koos teatega, et autosid ei ole.) 


Brrr...





Juba paar päeva on Facebook ja nüüd ka uudised täis artikleid, kuidas Pelgulinnas majadesse sisse on üritatud murda, ühel juhul ka edukalt. Kangiga ja mõttetult vastikult - lisaks asjade varastamisele valati korteri esikusse šampoonipudel tühjaks. Milline grande finale ja punkt vargusele. Ei tea, kas see inimene on nüüd uhke enda üle, et lisaks varga tiitlile on ta ka lihtsalt õel huligaan? Või mõtles, et teeb "puhta töö"?


Igal juhul, see vargus toimus minu kvartalis, vaid mõned majad minu kodust ning ma valetaksin, kui ütleksin, et mul veidi kõhe ei ole. Peas käisin süsteemselt oma kodu läbi, mõeldes, mis vargale minu pesast võiks silma jääda ja jõudsin järeldusele, et ...vist eriti midagi. Tehnikat mul ei ole, läpakas käib niikuinii minuga kogu aeg kaasas, väärt kunsti ega ehteid samuti mitte. Veidi isegi piinlik, et esimese kartusmõttega jooksid peast läbi just köögividinad, esmajärgus mu uhiuus bambusauruti, millega ainult üks kord wonton'e on tehtud. Näitab vist päris kenasti ära, kuhu minu prioriteedid on suunatud...


Nali naljaks, korteriuks käib nagu raudpolt nüüd mitme tiiruga lukku ning naabrivalve on terves Pelgus ja Kalamajas uutesse turvakõrgustesse tüürimas. Loodame, et see koledus jäi vaid ühekordseks. 


Aga porgandikook!




Originaalretsept, mida veidi kohandasin, pärineb Ian Cummingilt, ning just selle koogi tegi ta Great British Bake Off'i ehk briti Parima pagari saate finaalis oma pidulikuks tordiks. Ja mille kohta eriti karmide kommentaaridega tuntuks saanud kohtunik Paul Hollywood ütles, et see on parim porgandikook, mida ta eal söönud on. 


Kui juba nii suured sõnad on sellest suust ühe koogi kohta öeldud, siis no ju peab ka ise järgi proovima, mis imelugu see on. :)


Retsepti kohandasin nagu ikka oma käe järgi. Apelsiniõli mul ei olnud, samuti vähendasin märgatavalt suhkru ja veidi ka rosinate-pähklite kogust. (Ma ei ole vist ühtki briti ega USA kooki teinud sama suhkrukogusega, mis originaalretseptis). Kooki ma apelsinisiirupiga ei immutanud ja peale tegin enda käe järgi toorjuustuglasuuri. Pekanipähklite asemel kasutasin kreeka pähkleid.


Porgandikook sai väga maitsev ja mahlane ning pärast esimest proovimist läks kaks päeva hiljem uuesti tegemisele. :)




Maailma parim porgandikook (nii mõnegi sõnul)

24-cm vorm

Kook:
  • 200 g võid
  • 200 g heledat või tumedat muscovado suhkrut (mina kasutasin tumedat)
  • 4 suurt muna
  • 320 g jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1,5 tl söögisoodat
  • 2 tl kaneeli
  • 0,5 tl muskaatpähklit
  • 2 tl ingverit
  • 1 tl nelki
  • 0,5 tl soola
  • 320 g porgandeid
  • 100 g rosinaid
  • 75 g kreeka pähkleid + mõned kenad pähklid kaunistuseks
  • 1 apelsin

Toorjuustuglasuur:
  • 100 g toorjuustu
  • 50 g tuhksuhkrut
  • 2 sl sidrunimahla
  • 25 g võid

Riivi porgandid peene riiviga. Haki pähklid jämedalt. Loputa rosinad ja pese apelsin söögisooda ja sooja veega puhtaks (et saaksid kõik mustuse koore küljest lahti). Riivi apelsinilt koor ning pigista välja mahl.


Sulata potis või, vispelda sisse suhkur. Lase veidi jahtuda ning vispelda sisse ükshaaval munad ning apelsinikooor. Klopi ühtlaseks. 


Sõelu jahu kaussi ning lisa sooda, vürtsid ja sool. Lisa jahule võisegu ning sega ühtlaseks. Kuna võisegu on suhkru sulamisest kleepuv, tahavad taignasse jahutaskud tekkida. Sega korralikult läbi, aga ära liialt ka klopi, et tainas ülesegatud ei saaks. Lisa viimasena porgandid, rosinad, pähklid ning apelsinimahl.




Vala kook küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse vormi ning küpseta 180 kraadi juures ilma pöördõhuta 1 tund. Vaata 45 minuti ajal, kuidas kook pealt välja näeb, ning kui pealt on juba kena jume olemas, siis kata kook fooliumiga, et pealmine kiht liialt ei pruunistuks. 


Lase jahtuda ning enne serveerimist kata toorjuustuglasuuriga. Glasuuriks sõelu tuhksuhkur toasoojale toorjuustule, lisa sidrunimahl ja toasoe või ning vispelda ühtlaseks. Kui tundub, et päris ühtlaseks vispliga ei saa, mikserda korra vahustamisotsikuga segu läbi. Nende kogustega tuleb toatemperatuuril pigem vedelam glasuur. Kui tahad paksemat katet, siis hoia glasuuri enne koogile kandmist külmkapis või suurenda tuhksuhkru kogust. Määri glasuur koogile ning kaunista pähklite ja apelsinikoorega.


Muusikasoovituseks kuulake, vaadake ja imestage, et kitarri saab ka nii mängida! Laval Erik Mongrain.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar