11.7.17

Magustoidu kiirabi - kihiline küpsisemagustoit


Siin üks kiire abi kiireteks päevadeks, kui on vaja mõne kiire liigutusega kiire esinduslik magustoit kiiresti lauale võluda. Kiire-kiire. 


Kui tavalised küpsisetordid tahavad üleöö seista, et mõnusalt mahlaseks muutuda, siis selle magustoidu võib peaaegu kohe pärast valmimist serveerida. Kuna küpsised on peene puruna klaasidesse laotud, siis imavad nad kiiremini nii marjamahla kui ka kohupiimakreemist niiskust ning saavad täpselt õige "küpsisetordi" tekstuuri. Klaasidesse või pokaalidesse magustoitu serveerides jäävad ka kõik "kas kook ikka koos püsib ega laiali ei lagune" mured ära. 





Mul on uus öökapiraamat. "The Food Lab". Selline korraliku betoonbloki suurune ja raskune tarkust täis raamat, kus kokk ning toiduajakirjanik/-blogija J. Kenji López-Alt läheneb kokkamisele teaduslikust vaatepunktist, kirjeldades täpselt, mis molekulitasandil ning miks juhtub, kui sa üht või teist asja köögis teed. Toiduvalmistamisele on raamatus lähtenetud mitte kui kunstile, vaid kui teadusele. Hea suuvärgiga, oma tarkuseterade vahele nalju pikkiv autor teab, mida keskmine kodukokk ootab - et kõik keeruline lihtsate analoogidega ära seletatakse. 


Nagu iga "kõik, mida sa kokkamisest teadma pead" raamat, algab seegi peatükkidega, kus Kenji seletab, mida ta ise köögis kasutab ning mida kindlasti ühel endast lugupidaval toiduvalmistajal vaja läheb - alates pottidest-pannidest kuni nugade ning sahvririiulite täiteni. Kuigi vahel tundub, et jutt läheb väga reklaamiks kätte ära, kui ta erinevaid "180 $ jaapani kokanuga sealt poest vs 156 $ läänemaailma kokanuga sellelt tootjalt" võrdlusi toob, siis tegelikult ilmselt nii, tuues päriselt poes olevaid näiteid saabki lugeja kõige parema pildi, mida autor silmas peab. Ning ta ei halasta ka mitmete suurfirmade üleshaibitud toodetele - kui ikka asi võtab köögis liiga palju ruumi ning kohalikust supermarketist ostetud odav analoog teeb töö sama hästi ära, siis on ka see kenasti välja toodud.


Raamat on mul alles poole peal, (okei, nii viiendiku peal) aga küll olen targemaks saanud! Nii nö põhitõdede poole pealt (pärast mida tavaliselt küll otsustan lihtsalt teeselda, et "seda olen tegelikult ju kogu elu teadnud!") kuni päris siirate "ahhaa, misasja?" faktideni välja.


Näiteks. Kas te teadsite, et mida me hüüame "noa teritamiseks" pooltel juhtudel tegelikult ei lihvi noa tera ehk ei võta talt kihti maha, vaid tõmbab selle sirgeks? Ja et metallkausid mirkolaineahjus on okei? Ja et on tõestatud, et puitlõikelauale jääb vähem toidubaktereid pärast lõikamist külge ning see on kokkuvõttes hügieenilisem kui plastlõikelaud? Või asi, millele ma kunagi vist seda pidi mõelnud ei olnud, et miksrite jms puhul, alati võimsam ei ole parem, sest see lihtsalt tähendab, et ta võtab rohkem elektrit. 


Retseptinippe on ka. Näiteks munaputru valmistades soovitab Kenji lahtiklopitud munad veerand tunniks soolaga seisma jätta, et pärast küpsetades vedelikku ei eralduks. Ja muna pošeerides, kui sa nö "saba" oma munale ei taha, see algul ettevaatlikult tihedale metallsõelale valada, ning alles siis vette. See munavalge lahtine osa, mis muidu "saba" moodustaks, saab sel moel läbi sõela kukkuda. Kuigi, minu arvates on pošeeritud munade sabad just päris kelmikad ja armsad. Nagu näete, siis olen munapeatüki kenasti läbi saanud. ;)


Loen põnevusega edasi! Eestimaised kokaraamatud on imeilusad ning toredad, aga juba mõnda aega ei ole ühtki vau-momenti olnud ega liialt inspiratsiooni neist saanud. Tore on vahelduseks ka välismaa köökidesse kiigata.


Magustoitumisnõustaja minus aga arvab nüüd, et viimane aeg mõned kihid pokaalidesse laduda. 




Kihiline küpsisemagustoit

6 pokaali à 2,5 dl

  • 300 g kohupiimapastat*
  • 200 g maitsestamata jogurtit
  • 100 g maitsestamata toorjuustu
  • 2 sl suhkrut
  • 0,5 tl vaniljekaunapastat või vaniljesuhkrut
  • 1 pakk Selga šokolaadiküpsiseid (ei tee reklaami, lihtsalt ongi kõige parema tekstuuri ja maitsega selle magustoidu jaoks!)
  • 400 g maasikaid või muid värskeid marju
  • soovi korral ka törts mõnd alkoholi, näiteks koorelikööri 

* Kui sul on vaja (nagu minul oli), siis saad magustoidu ka laktoosivaba teha, poes on kenasti nii laktoosivabad kohupiimapasta, jogurt kui ka toorjuust olemas.


Sega toasoe toorjuust kohupiima, jogurti, vanilje ja suhkruga ühtlaseks. Kui soovid, lisa kreemi ka lusikatäis või kaks alkoholi. Purusta küpsised blenderis. Peene puruga saad kõige kenamad kihid ning siis jõuab magustoit ka lühikese ettevalmistusajaga mahlaseks muutuda. Kui tahad, võid küpsised ka käe vahel väiksemaks murda ning küpsisekiht suuremate tükkidena teha. Pese ja puhasta marjad - maasikad lõika tükkideks. 


Lao magustoit pokaalidesse. Esimeseks pane kreem, siis küpsised ning neile marjad. Jätka kuni klaasid on täis või ained otsas. Lase enne söömist vähemalt pool tunnikest jahedas maitsestuda. 


Junip ja nende "Oba, Lá Vem Ela". Suvi!




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar