10.10.17

Rustikaalne rukkipõhjal mandli-ploomigalett


Ploomiaeg! ..jäi sel aastal kahjuks suhteliselt lühikeseks. Ainult mõned korrad sai poest paar kilo mustjasmagusaid ploome ostetud ning maakodu aiast päästsid vanemad ainult ühe kausitäie viimse piirini valmis ploome. 







Isegi korralikku söön-nii-palju-ploome-kuni-kõht-valutab ehk ploomihooaja klassikalist tervitust ei saanud sel sügisel teha. :) Tavaliselt ikka juhtub nii, et olenemata, kui hea mentaalse ettevalmistusega ma aeda lähen, kui puu otsas ja all on hunnikutes oma aia suussulavaid mahlaseid ploome, siis sealt puu alt ei saa mind mõnda aega ära. Ja järjest suurem hunnik väljasülitatud ploomikive annab aimu, kui kvaliteetne "hooaja tervitus" päevale järgneb. 


Kuigi liiga paljude ploomidega ma sel sügisel ei ole kohtunud, siis sai natuke moosi ikka tehtud ning ka üks pirukake ahju pistetud. 


Lahtine vabavormis pirukas galett meeldib mulle just oma lihtsuse poolest. Ei mingeid ilusaid kenasid servi, vaid kõige ausam süsteem üldse: õhuke põhi, mis on ainult selleks olemas, et suurel hulgal head täidist koos hoida. Et kõik see koos püsiks, on ääred veel veidi üles ka lapitud. Aga kuidas täpselt, jääb iga küpsetaja otsustada. 





Galett on eesti keelde kenasti mugandunud, aga laenanud oleme ta üldse prantsuse keelest. Üllatus ei ole see vist kellelegi, eks kokanduse kuldsõnavara tuleb suures osas just sealt maalt, otsesemalt või kaugemalt. Sufleedest kotlettideni välja. Galette võib prantsuse keeles tähistada aga päris mitut asja. 


Loomulikult on meie galett ka seal galette - vabavormis rustikaalne lahtine pirukas. Aga galette võib Prantsusmaal Bretagne maakonnas olla ka traditsiooniline bretooni võiküpsis. Või hoopis tatrajahust imeõhuke pannkook, mida oma kõige klassikalisemas vormis süüakse singi, juustu ja praemunaga. Või olete kuulnud äkki kuningate galetist ehk galette des rois'st, mis on mandlikreemiga täidetud kinnine lehttaignapirukas või -kook, kuhu sisse on peidetud ka üks terve mandel (või tänapäeval väike plastkujuke), ning mida kolmekuningapäeval pere- või sõpraderingis süüakse? Ehk laias laastus tundub, et prantslased on ühel hetkel otsustanud, et kõik ümarad lamedad küpsetised võivad igati auga galeti nime kasutada. Mis seals ikka - paljudel headel lastel üks nimi. 


Postituse ploomigalett on sel korral leidnud endale mureda ja maitsva rukkijahupõhja, ning et ploomidest tulev vedelik põhja läbi ei vetitaks, on viljade all ka mõnus mandlitäidis, mis annab pirukale eriti hea martsipanimaitse. Selleks võid kasutada ka mandlijahu, aga kuna see on vähemalt minu meelest ikka veel meie kaubandusvõrgus hirmkallis, ostan ma tavalisi mandleid või mandlilaaste, ning kasutan täidises pigem jahvatatult neid. (Muide, väike vihje, et hetkel on Rimis vahelduva eduga kas mandlid või mandlilaastud mõlemad päris hea hinnaga!) Siin all välja toodud retseptist saab pigem pisikese galeti, nii paarile sööjale paraja. Kui sööjaid on rohkem, soovitan teha kas topeltkogusest kaks väiksemat, mahuvad ahjuplaadile kenasti kõrvuti, või ühe suurema. Retpsept on lihtne ning pirukas jõuab ahju üpris kiirelt, tainas kokkusegamise ning ploomidelt kivide eemaldamise vaev. ;) 




Ploomi-mandligalett

umbes kolmele maiustajale

Põhjaks:
  • 30 g võid
  • 100 g rukkijahu
  • 0,5 tl soola
  • 2 sl suhkrut
  • 1 muna
  • 1-2 tl külma vett
Täidiseks:
  • 15 g mandlilaaste (või mandlijahu) 
  • 15 g + 1 tl suhkrut
  • 10 g rukkijahu
  • 6-7 ploomi
  • peale puistamiseks veidi mandlilaaste
  • soovi korral kaunistamiseks tuhksuhkrut

Põhjaks sega blenderis külmad võitükid jahu, soola ja suhkruga ühtlaseks puruks - see võtab aega umbes 5-10 sekundit. Lisa muna ja 1 tl vett ning sega tainas läbi. Saad veidi märjemapoolse taigna. Tõsta see toidukilele ning mässi kile abil tainapalliks. Vajuta veidi lapikuks ning pane sügavkülma nii pooleks tunniks. Samal ajal blenderda 15 g mandlilaaste peeneks puruks ning sega 15 g suhkru ning 10 g jahuga - see puru ploomide all annab galetile mõnusa mandlimaitse ning imab üleliigse vedeliku endasse, nii et põhi ei vetti läbi. 





Lõika ploomid pooleks, eemalda kivi ning lõika ploomipoolikud paariks viiluks, jättes poolik vili oma kuju hoidma. Jahtunud ja tahenenud põhi rulli küpsetuspaberil laiaks, lisades vajadusel taignarullile rukkijahu. Ketta keskele vala mandlipudi, jättes ääred nii 3 cm ulatuselt vabaks. Laota täidisele ploomid ning tõsta spaatli abiga servad üles ploomidele. Puista peale 1 tl suhkrut ning veidi mandlilaaste. Tõsta sama küpsetuspaberiga ahjuplaadile.


Küpseta galetti pöördõhuga 180 kraadi juures 25-30 minutit, kuni tainas on jumekas ning krõbe ning mandlilaastud pealt veidi värvi saanud. Serveeri soojalt või leigelt. Võid serveerimisel galetile raputada tuhksuhkrut või pakkuda juurde näiteks vaniljejäätist.


Parra for Cuva feat. Nieve ja nende "Devi".




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar