30.01.18

EV 100 sünnipäevatort - Tatrapõhjal kitsejuustukook põldmarjadega


Ma ei tea, kas te juhtusite nägema, aga Nami-Nami otsis ka sel aastal Eesti sünnipäeva puhuks pidupäeva väärilist torti. Kui tavaliselt toimub tordivõistlus veebruaris, siis sel aastal korraldati kõik juba kuid varem, et see kõige-kõigem välja valida ning ka presidendi vastuvõtul pakkuda. Võitis kodujuustu-murakatort kristallkümmeliga ning retsepti vaadates tundub, et tegu on ühe vääga hea koogiga! :) Ise veel seda teha proovinud ei ole, aga retsept on täiesti Nami-Namis olemas, kel huvi.


Ka minu koogike jõudis esikümnesse ning Nami-Nami lehel on selle retsept (koos imeilusa Lauri Laane pildiga!) kenasti üleval. 

Foto: Nami-Nami retseptikogu / Lauri Laan


Kui ma tavaliselt teen sünnipäevadeks (või sest näiteks on teisipäev või sest kodus on pakk toorjuustu/kohupiima/...) klassikalise põhi-marjad-täidis koogi, siis Eesti 100 pidupäeva puhul võtsin uhkema, aga ka veidi ajakulukama tarretunud kihiga koogi ette. Terved marjad on tekstuuri poolest koogis imehead (ja neid on ka lihtne lihtsalt põhjale valada), aga tarretunud selgepiiriline marjapüreekiht jääb läbilõikes ikka hirmus efektne ja on suurema-uhkema peo puhul oma ajakulu täielikult väärt. 


Ja ei ole üldse vara hakata mõtlema, mida 24. veebruaril lauale panna! Kes kuidas iganes seda ka tähistab, üks hea magus suutäis kulub alati pärast heeringa-kilu ampsu ära. 


Tatrapõhjal kitsejuustukook põldmarjadega

kümnele

Tatrajahust brownie-põhi kanepiseemnetega:
  • 100 g võid 
  • 100 g tumedat 70% šokolaadi 
  • 2 muna 
  • 85 g suhkrut 
  • 65 g toortatrajahu 
  • 15 g magustamata kakaopulbrit 
  • 2 sl kanepiseemneid 
  • näpuotsatäis soola 
  • 0,5 tl vaniljekaunapastat või 1 tl vaniljesuhkrut 
Põldmarjatarretis:
  • 400 g põldmarju 
  • 2 sl sidrunimahla 
  • 100 g suhkrut 
  • 4 lehte želatiini 
Kitsejuustukreem:
  • 400 g skyr'i 
  • 150 g kitsepiima toorjuustu (tugevamaitselist, või toorjuustuga segatud pehmet kitsejuustu) 
  • 200 g valget šokolaadi 
  • 2 dl rõõska koort 
  • 1 tl vaniljesuhkrut või 0,5 tl vaniljekaunapastat 
Kaunistusks:
  • terveid põldmarju 
  • šokolaadilaaste ja röstitud kanepiseemneid 
  • 100 g tumedat šokolaadi (kuvertüüri) 
  • 1-2 sl neutraalse maitsega toiduõli 
  • 100 g põldmarjapüreed


Sulata või ja tume šokolaad vesivannil ja jäta jahtuma. Sega omavahel jahu, kakaopulber, sool ja vaniljesuhkur. Rösti kanepiseemned kuival pannil ning lisa kuivainetele. Kui kasutad vaniljekaunapastat, siis sega see šokolaadi-või segusse. Klopi munad suhkruga lahti, lisa šokolaadisegu ning viimasena sega sisse kuivained. Vala küpsetuspaberiga kaetud nelinurksesse (24 x 30 cm või 24 x 24 cm) või ümmargusse (24 cm) vormi, silu pealt ühtlaseks ja küpseta 180 kraadi juures umbes 20 minutit. Jahuta.


Tarretise jaoks kuumuta põldmarjad sidrunimahlaga keema ning keeda umbes 10 minutit, kuni marjad on vee välja andnud. Sega kuuma moosi sisse suhkur ning klopi läbi, et suhkur lahustuks. Püreesta ja aja läbi sõela, et seemned kätte saada. Viimasena lisa külmas vees paisutatud ja kuivaks pigistatud želatiinilehed. Sega kuni želatiin on lahustunud ja vala jahtunud brownie-põhjale. Pane külmkappi tarduma.


Kreemiks klopi toasoojad kitsepiima toorjuust ja skyr õhuliseks. Sulata valge šokolaad vaniljega ning sega toorjuustuga ühtlaseks. Vahusta rõõsk koor ning lisa viimasena segule. Määri jahtunud põldmarjatarretise kihile ning jäta vähemalt viieks-kuueks tunniks külmkappi. Kui kook peab pikalt toatemperatuuril seisma, peaks ka kreemi želatiiniga tugevamaks muutma. 



Kaunistuseks: Sulata tume šokolaad ning pintselda kas neutraalse toiduõliga määritud väikeste õhupallide või silikoonvormidesse poolkerad, mis tahenedes nagu väikesed kausid jäävad. Tugevamaks tulemuseks oleks hea vähemalt 2 kihti pintseldada, vahepeal šokolaadil taheneda lastes. Kui kasutad õhupalle, siis kausside kätte saamiseks lõika pall kääridega katki ning tõmba vaikselt šokolaadi küljest lahti. Kui pall on korralikult õliga määritud, peaksid kausid kergelt lahti tulema. Kausikeste valmistamisest üle jäänud šokolaad tõmba lusikaseljaga tugevamale toidukilele (tsellofaanile, kui sul seda jõuludest alles juhtub olema) või silikoonmatile tilgakujulised laastud. Lase hanguda. Kaunista tort põldmarjade, kanepiseemnete, šokolaadilaatude ja šokolaadikausikestega, kuhu vala umbes 1 sl jahtunud põldmarjapüreed (valmista nagu tarretisekihi jaoks). Kooki süües valgub moos juustukihile kastmeks.



Sellise koogi juurde peab ikka eestikeelse laulu lisama. Mari Pokinen ja tema "No näed".


Foto: Nami-Nami retseptikogu / Lauri Laan


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar