30.4.18

Georgia köögi suupiste - spinati phali



Georgia või Gruusia. Selles on küsimus. "Gruusia valitsus on palunud sõbralikel riikidel hoiduda nime 'Gruzia' kasutamisest (eesti keelde laenatud vene keelest) ja asendada see kujuga 'Georgia'." Aga meil siinmail, isegi kui riiginimena on uus sõnavorm juba siin-seal kasutuses, siis kodanikest ja köögist rääkides... No kuidas sa hakkad muutma eesti keelde nii sügavalt juurdunud sõnu grusiin ja gruusia köök? Georgialane kõlab minu vokaalaparatuuri jaoks veel võõralt, aga ju vist peab harjutama hakkama. Sest sinna riiki uuesti reisida kavatsen nii kiiresti kui võimalik! Loodetavasti juba selle aastanumbri sees ja sealkandis, kui kuude numbreid peab kahekohaliselt kirjutama hakkama - et ikka kohalikku viljade valmimise kõrghetke mitte maha magada ja oma panus anda, et nii palju kui võimalik, kõike seda headust aidata ära süüa. #missioonitunne.


Seniks aga piirdun kohalike kaukaasia menüüdega restode külastamisega ja üritan georgia köögi parimaid palu oma koduköögis järele aimata. 






Minu üks lemmikuid georgia köögi eelroogasid on phali ehk kreeka pähkli püree, tavaliselt kas mõne viljaga segatult (peedid, spinat, baklažaan) või kuhugi sisse rullitult (paprika, baklažaan). Imehea, toitev ning värske! Phali'de teoks vajaminevad lambaläätsed sain mina uuel tänaval asuvast India poest, aga neid on saada ka näiteks Umamist.


Ideaalis võiks phali segu enne serveerimist nii 4-6 tundi või üleöö seista jahedas, et maitsestuda. Kaunistatakse tavaliselt need imelised rohelised pallid kohalike rubiinide granaatõunaseemnetega. All pildil on phali endale suupistelauale kaaslaseks leidnud suluguni juustu. Tegin Balti jaamas turu-uuringuid - seal on vähemalt kolme erineva tootja sulugunit lettidel leida! Ja esimesed juustuproovid jõudsin ma juba hatšapurisse ka küpsetata - kõlbab täitsa kenasti. 





Spinati phali


eelroaks 4-6le

  • 400 g spinatit
  • 1,5 dl kreeka pähkleid
  • 2 küüslauku
  • väike peotäis värsket koriandrit
  • väike peotäis värsket peterselli
  • 1 sl valge veini või õunasiidriäädikat
  • 1-2 sl mahedamaitselist õli
  • 0,5 tl jahvatatud koriandrit
  • 0,5 tl jahvatatud lambaläätsi
  • näpuotsatäis cayenne'i pipart
  • mõned mehised keerud musta pipart
  • veidi soola
  • kaunistuseks granaatõunaseemneid

Blanšeeri spinat ehk keeda nii minuti kahe jagu, kuni lehed kokku kukuvad, seejärel nõruta korralikult. Haki väiksemaks ning lase jahtuda. Purusta kreeka pähklid, spinat ja küüslauk jämedaks puruks. Lisa õli, äädikas ja maitseained ning surista nii peeneks kui soovid. Mõnel pool serveeritakse phali't kausist ühtlase püreena, teisal aga jäetakse mass tükilisemaks (kasutatakse koostisosade peenestamiseks hakklihamasinat), ning vormitakse neist pallid. Mina, kahe vahel, kuna mõlemad on hirrrmus head, lasin segu pigem peeneteralisemaks, aga jätsin veel piisavalt tahedust, et neist saaks pallid vormida. Kaunista granaatõunaseemnetega ning lase enne serveerimist jahedas seista, vähemalt paar tundi, ideaalis lausa üleöö. Serveeri georgia leivaga eelroana. 


Terry Reid ja tema mahe-mellow "River". 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar