6.6.18

Maasika-stracciatella jogurtimaius


Lõpuks jõudis chia pudingu hullus ka minu õuele. Purk chia seemnetega on mul  kapiriiulil istunud juba nii aastake-poolteist, ilma, et seemnete tase eriti oleks langenud. Kuid viimase kuu-kahe jooksul olen terve suure purgi jõudnud ära süüa ja teistele sisse sööta, kolmandik teist purgitäit otsa. Algul vaikselt, kuid mida soojemaks ilmad läksid ning putru hommikul enam keeta ei viitsinud, seda tihedamini jõudis hommikusöögikaussi hoopis mustaträpsuline puding. Lisaks sai neid visatud lahke peoga küpsetistesse, näiteks sellesse karaskisse, ning niisama iluks ka pudru peale puistatud (need mõned hommikud, kui helbed said ikkagi välja otsitud). Imeline suvemaius! Olen katsetanud erinevaid kombosid, ning on mõned, mis on eriti meeldima hakanud. Siin üks neist, mõõdult küll pigem magustoit kui hommikusöök.






Kui Tallinna vanalinnas Rae meierei restoran avati, postitasid päris mitmed Eesti toidublogijad ka resto kohta arvustuse. Ning siis ma silmadega sõin kodus oma arvuti ekraani. Pildid oi kui isuäratavad ning kohapeal tehtud värske juust... Kõik tundus imeline, välja arvatud see, et ühe juustu nime pärast tuli sõnavarasegadus jälle minu õuele. Et mis mõttes nad teevad seal juustu nimega stracciatella? Kas see siis ei tähendagi šokolaaditükkidega jäätist (või jogurtit)? Kui oma pea välja ei mõtle, siis Sõber Google avitab ikka. Tuleb välja, et itaalia köögis tähendab stracciatella lausa kolme eri rooga. Üheks on Kesk-Itaalias levinud muna ja juustuga supp, mida serveeritakse lihavõtetel. Spetsiaalne muna-juustusegu niristatakse kuuma puljongisse (nagu ka aasia suppides vahel näeb) nii, et munaniidid hüübivad säbruliselt suppi. Teiseks šokolaaditükkidega koorejäätis, mis ka ilmselt keskmisele eestlasele sõnaga stracciatella seondub. Kuigi seos supi ja jäätise vahel ilmne ei ole, on jäätis oma nime just munasupi järgi saanud: sulašokolaad niristatakse valmivasse jäätisesegusse sarnaselt muna lisamisega puljongile, kokkupuutes külmuva jäätisemassiga šokolaad taheneb ning jäätisemasin purustab šokolaadi väikesteks tükkideks. Kolmandaks tähendab stracciatella pühvlipiimast tehtud juustu, mis Lõuna-Itaalias Foggia maakonnas eriti au sees on. 




Tegusõna stracciare tähendab rebima ning stracciatella oma diminutiivse lõpusilbiga seega väikest ribakest. Ja tõesti, supis on munaniidikesed, jäätises on šokolaadi säbrud ning ribakeste juustu tehakse n-ö rebimistehnikas, kus juustumassist klopitakse-venitatakse pikad kiud enne talle viimase vormi andmist. Kel juustuhuvi tekkis, rebigu mozzarella pall järgmine kord lõikamise asemel näppude vahel tükkideks - kiud mis kiud! 


Aga nüüd minu maasika-stracciatella magustoit. Ei supp ega juust, vaid puhas šokolaadimajandus. Imeliseks segatud koos maitsestamata jogurti, maasikate ja pisukse chia-seemendusega, et huvitavamat tekstuuri anda. Ja muide, nami-namis on hetkel maasikatega kooskokkamine! Vaadake kindlasti üle ning lisage ka oma retseptid - ilm ennustab auhinnasadu!




Maasika-stracciatella jogurtipurgid

kahele
  • 2 peotäit maasikaid 
  • 1 dl piima
  • 200 g maitsestamata jogurtit
  • 1,5 sl chia seemneid
  • 30 g tumedat šokolaadi
  • 1 sl agaavisiirupit või vedelat mett (või suhkrut)

Puhasta maasikad ning blenderda pooled marjad piimaga ühtlaseks. Magusta maasikapüree kas agaavisiirupi, vedela mee või suhkruga. Sega omavahel jogurt, maasika-piimasegu, ja chia seemned. Riivi või haki peenelt šokolaad ning lisa jogurtikreemi, jättes veidi ka kaunistamiseks. Lase kreemil külmkapis maitsestuda nii tunnike-paar. Jaga paksenenud kreem kahe klaasi või magustoidupokaali vahel ning serveeri ülejäänud maasikate ja šokolaadipuruga. 


Amadou ja Mariami soojade laiuskraadide rütmides "Je pense à toi".



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar