5.6.18

Prantsuse koogiklassika: Religieuses ehk nunnakoogid


Kellele ei meeldiks maheda kreemiga täidetud hõrgud tuuletaskud? Ning seda arvesse võttes, ...mis võiks veel parem olla kui üks tasku? Aga loomulikult kaks taskut! Mugavalt ehitatud kokku üheks koogiks, et ei peaks häbenema mitu korda koogitaldriku kallal käimist. Prantslased ikka oskavad. 




 


Vanasti ikka osati kookidele nimesid panna. Vaadati küpsetisele peale ja esimene asi, mis pähe tuli, üllitise nimeks ka sai. Või nii vähemalt tundub küll. Kirju koer, neegri musi, moorapea, liivarõngas, turbakook... Ja nii ka prantslaste koogiklassika religieuse [kuna jaksu õigeid hääldusmärke välja otsida ei ole, siis proovi: röližiöös] ehk nunn. Klassikalistele religieuse'idele pritsitakse vahel ka vahukoorerosetid kraeks, nii et Nunnad Hoos must-valgete rüüde koogikujulised jäljendused saavad eriti täpse detailplaneeringu. Eks on ju teada fakt, et ega nunnad traditsiooniliselt just piitspeenikesed ei ole, ning koogikeste puhvis kuju annab seega oma nime olemust ning loogilist tekkelugu igati kenasti edasi. 


Nunnakoogikesed koosnevad kahest ühestikku asetatud tuuletaskust, mis on traditsiooniliselt täidetud kondiitrikreemiga, pealt kaetud šokolaadivaabaga, vahel ehteks lisatud ka vahukoorekrae. Kuigi järjest enam leiab ka šokolaadi-, kohvi- või mõne eksootilise puuviljaga maitsestatud kreemi, on minu meelest traditsioonilised vaniljekreemiga religieuse'id kõige paremad. Ning ka marju ega moosi mina taskutesse ei peidaks. Miks mitte pakkuda neid kõrvale, eriti veel nüüd, suvisel marjaajal, kuid koogi jätaks oma perfektses lihtsuses tuunimata.


Õpetus on sel korral pärit Mary Berry retseptivaramust. Keedutainas on ilma piimata, et taskud tugevamad tuleksid ning ka nunnade pontsakat pead kenasti hoida jaksaksid, ning kreemis kasutan paksendamiseks nii tärklist kui ka jahu. Kuigi tavaliselt teen keedutaigna koos piimaga (piima-vett pooleks), siis siin on piimata tainas täiesti omal kohal. 




  • Religieuses ehk nunnakoogikesed
10 tk

Keedutainas:
  • 150 ml vett
  • 60 g võid
  • 75 g nisujahu
  • 2 muna
Kondiitrikreem:
  • 500 ml täispiima
  • 0,5 tl vaniljekaunapastat
  • 6 munakollast
  • 75 g suhkrut
  • 20 g maisitärklist
  • 25 g nisujahu
Glasuur:
  • 75 g tumedat šokolaadi
  • 2 sl õli
  • soovi korral kaunistuseks vahukoort



Mõõda vesi ja võikuubikud potti ning kuumuta keskmisel tulel, kuni või on sulanud. Kuumuta keemiseni ning võta kohe tulelt. Lisa korraga kogu sõelutud jahu ja klopi (puulusikaga) ühtlaseks - selle jaoks läheb nii pool minutit korralikku kloppimist. Pane pott tagasi tulele ning kuumuta tainapalli kogu aeg segades 3-5 minutit, et jahu läbi kuumutada. Kuna selles retseptis piima ega selles sisalduvaid valke ei ole, siis ei tohiks tainas poti põhja kinni hakata. Võta tulelt ning mikserda või klopi lahtiklopitud munad ükshaaval taignasse. Valmis tainas pane pritskotti ning pigista küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile kahes suuruses kuhjad - suurematest saavad nunnade "kehad" ning väiksematest "pead". Suuremate läbimõõt võiks olla nii 5 cm ning väiksematel nii 2 cm. Vajuta märja sõrmega pritsimisel tekkinud tainatipud alla ning küpseta tuuletaskud valmis. Algul 220 kraadi juures 10 minutit, ning siis 190 kraadi juures veel 10-15 minutit, kuni taskud on jumet võtnud. Võta taskud ahjust, torka iga tasku põhja terava orgiga õhuauk ning pane nad nii paariks viieks minutiks tagasi ahju, et ka taskutes olnud niiskus saaks välja kuivada. Lase restil jahtuda.


Kreemi jaoks vala piim koos vaniljega potti ning kuumuta aeglaselt keemiseni. Samal ajal klopi või vahusta suhkur munakollastega. Lisa munavahtu sõelutud jahu ja tärklis ning sega ühtlaseks. Võta piim pliidilt, lase pool minutikest jahtuda ning vala peene joana kreemi hulka, samal ajal vispeldades, et muna tükki ei läheks. Kalla ühtlane segu puhtasse potti ning kuumuta pidevalt vispliga segades vaikselt keema. Keeda nii minuti jagu, kuni kreem pakseneb, ning võta tulelt. Vala madalasse kaussi ja kata kilega nii, et kile puudutab kreemi kogu pealispinda - nii ei teki nahka. Lase täielikult jahtuda.


Jahtunud ning paksenenud kreem tõsta pritskotti ning täida tuuletaskud varem tehtud augukese kaudu. Nunnakeste kokkupanekuks sulata šokolaadi õliga vesivannil ühtlaseks. Otsi igale suuremale taskule sobiv väike kaaslane ning sea nad käeulatusse valmis. Kasta kõigepealt suurem tasku külgedelt kinni hoides šokolaadi ning aseta taldrikule. Seejärel kasta väike sama moodi šokolaadi ning aseta suuremale peale. Tahenev glasuur peaks "pea" kenasti kinni liimima. Tee nii kõik nunnakesed valmis. Tihti pritsitakse religieuse'idele kraeks ka paar vahukooretupsu, nii et kui tahad eriti uhket tulemust, vahusta veidi rõõska koort ning pritsi tähekujulise otsikuga kahe tuuletasku kinnituskohale ümberringi pisikesed vahukooretupsud-rosetid. Serveeri külmkapikülmalt. Aamen.



Prantsuse koogikeste kõrvale imelise Nina Simone'i "Ain't Got No, I Got Life".




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar