19.6.18

Värskekapsa galette rukkipärmitaignal


Poodidesse on juba jõudnud värsked vitamiinirohelised kapsapead ning kui talvel käisin kahvatutest kapsastest pigem sirge seljaga mööda, siis nüüd tassin neid rohelisi palle koju pea sama tihti kui arbuuse. 





Kuna kapsas ise on nii maitsekas, siis sel korral pirukasse isegi juustu või muud lisamaitset ei lisanud. Nii et kui ma nüüd retsepti vaatan, siis täitsa vegan pirukas sai kogemata! Rukkijahuga pärmitaigna retsept on pärit Nami-nami sealihapirukalt. Tainas kerkib kenasti, hoolimata rukkijahu jämedast ja raskest tekstuurist ning gluteeni vähesusest, ning on hästi käsitletav. Lausa lust pirukateks rullida! Kui soovi on, siis sama põhja ja täidisega tulevad kindlasti ka imehead väikesed pirukad, mida näiteks piknikule kaasa võtta. 


Ahjuvalmis pirukas vasakul,söömisvalmis pirukas paremal



Rukkipärmitaignaga lahtine kapsapirukas


2 keskmist galette'i, à 4-5 inimesele üks

Rukkipärmitainas:
  • 3 dl leiget vett
  • 25 g pärmi
  • 1 tl suhkrut
  • 500 g rukkijahu
  • 1 tl soola
Täidis:
  • 1 keskmine-väiksem pea värsket kapsast
  • 1 dl vett pool köögiviljapuljongikuubikut, soolata ja maitsetugevndajateta, või 1 dl valmis puljongit
  • 2 küünt küüslauku
  • soola
  • pipart
  • äärte määrimiseks veidi piima

Hõõru pärm suhkruga lahti, lisa käesoe vesi, sool ning jahu. Sõtku tainas ning lase rätiku all tunnike kerkida. Samal ajal haki kapsas jämedalt ning hauta väheses puljongis pehmeks. Nõruta korralikult ja maitsesta hakitud küüslaugu, soola ja pipraga. Jaga tainas kaheks ning rulli mõlemad tainapallid vähese jahuga kaheks kettaks. Taina peaks olema hästi käsitletav ning mitte väga kleepuv. 



Tõsta tainaskettad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaatidele, üks pirukas per plaat. Jaga täidis taignale nii, et ääred jäävad umbes 2 cm kauguselt vabaks. Tõsta vaba käega ääred täidisele ning küpseta 180 kraadi juures umbes 25-30 minutit, kuni tainas on küps ning kapsas ka veidi jumet saanud. Määri ahjusoojad pirukaääred piimaga ning serveeri kas soojalt või jahtunult.


Kõrvailuks Isobel Campbell & Mark Lanegan ja nende "Come Undone".




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar