14.08.18

Horvaadi sõbranna ema kuulus šokolaadikook


Vist kõigile on teada, et parimad retseptid liiguvad käest kätte. Seda šokolaadikooki sain maitsta oma sõbranna soolaleivapeol ning autoriks oli koogil üks teine soolaleivaline - horvaadi tüdruk Lucija. Tema oli omakorda retsepti saanud oma ema käest, nii et juba alustuseks - korraliku eurotripi teinud kook. 






Lucija küpsetas peole kaasa võetud koogi retsepti topeltkogusega, lõikas pooleks, määris vahele mustsõstramoosi ning tegi peale šokolaadiglasuuri. Kuigi mul moos ja glasuuriained olid valmis, tundus kook ahjust võttes kõige parem niisama, värskete marjadega nautimiseks, nii et sinna kõik see muu jäigi... 


Kes soovib, võib koogi teha nisujahu asemel ka toortatrajahuga, võttes jahu sama koguse. Nii saad gluteenivaba koogi. Mõõteühik lusikas retseptis on ikka selline vana hea korralik supilusikas, millega vanaema kunagi maal jahu mõõtis ja kuhu pooled klimbid supitaldrikust korraga saaks peale korjata, mitte 21. sajandi peen püreesupi jaoks sobiv pea olematu kumerusega üllitis. Kook on mahlane ja veidi nätske, brownie-tüüpi, nii et kenasti sobiks juurde ka pall jäätist või vaniljekastet. Ja miks mitte näiteks ka peotäis metspähkleid tainasse puistada enne koogi ahju lükkamist?





Uus lemmik vegan šokolaadikook 

20-cm vorm
  • 2 banaani
  • 5 sl suhkrut
  • 2 sl kookosõli
  • 100 g tumedat šokolaadi
  • 4 sl jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl magustamata kakaopulbrit
  • 0,5 tl kardemoni
  • värskeid marju serveerimiseks või soovi korral vahele määrimiseks 150 g musti sõstraid või tikreid koos 1 sl suhkruga
Soovi korral glasuuriks:
  • 100 g tumedat šokolaadi
  • 1 sl kookosõli

Sulata kookosvõi šokolaadiga ning purusta banaanid. Sega kõik ained omavahel ühtlaseks ning küpseta küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivas vormis umbes 20 minutit, kuni kook on küps. Serveeri värskete marjadega või kui soovid moosikihti, püreesta marjad suhkruga, lõika kook kaheks ning määri alumisele kihile toormoos. Aseta peale teine koogikiht ning kata glasuuriga - selleks sulata šokolaadi kookosvõiga ühtlaseks ning vala koogile. Lase enne serveerimist täielikult jahtuda.


Kõrvailuks Martin Kohlstedti "Vet" TV Noir live'is.







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar