11.09.18

Mandlikreemiga ploomikook




Ploomihooaeg oma parimas vormis, on täpselt õige aeg ahju nii paljude eestimaisete ploomidega töös hoida, kui võimalik. Ploomid on ühed kavalad viljad, mis kuumutades oma värskest peast mesimagususe kaotavad, nii et küpsetistes sobivad nad eriti hästi kokku just magusamate kaaslastega, nagu näiteks martsipan ja halvaa. 




Siin gluteenivabas koogis on sisuks prantsuse köögi tuntud mandlikreemi frangipane'i laadne täidis. Maitselt martsipani meenutab hõrk kreem on rammusapoolne, sisaldades nii munakollaseid kui ka helde käega võid, kuid on seda väärt - mahe mandlimekk viib keele alla! Üks tuntuim frangipane'i kasutav retsept on kuningate kook ehk galette des rois, kus kahe lehttaignakihi vahel on kiht frangipane'i, lisaks üks mandel (või tänapäeval ka väike plastikust või keraamiline kujuke). Selle mandlimagusa koogiga tähistatakse Prantsusmaal Kolmekuningapäeva, ning kes mandli või kujukesega tüki saab, on ee... võitja? Saab õnnelikuks? Või nagu tänapäeval kontoritesse toodavate kuningakookidega popp on, toob järgmisel päeval uue koogi. Ja nii iga päev jaanuari lõpuni välja. Oeh, eks alati leiab vabanduse, et rohkem kooki süüa?


Siin koogis on põhjaks ilma jahuta muretainas. Täidises on lisaks võile kasutatud ka toorjuustu, ning peal loomulikult aukohal kodumaised mahlased ploomid. Kook on imehea nii leigelt kui ka jahtunult. Soovi korral sõelu enne serveerimist jahtunud koogile peale ka tuhksuhkrut. Soojale koogile pole mõtet seda ilu peale sõeluda, kuna suhkur sulaks soojade ploomide peal sekundiga.






Mandlikreemiga ploomikook


20-cm vorm

Mandlipõhi:

  • 150 g jahvatatud mandleid
  • 1 suur munavalge
  • 50 g toasooja võid
  • 1 sl suhkrut (soovi korral, hea põhi jääb ka ilma suhkruta)
Mandlitäidis:
  • 90 g jahvatatud mandleid
  • 1 suur muna + 1 munakollane
  • 70 g suhkrut
  • 40 g toasooja võid
  • 40 g toasooja toorjuustu
  • pool tl mõrumandliessentsi

  • umbes 15 ploomi
  • väike peotäis mandlilaaste
  • soovi korral tuhksuhkrut

Näpi jahvatatud mandlid või ja soovi korral suhkruga puruks. Lisa munavalge ja mätsi ühtlaseks taignaks. Suru koogivormi põhja ja äärtele, torgi kahvliga auguliseks ning eelküpseta 160 kraadi juures 20 minutit, kuni põhi on valmis. 


Täidise jaoks sega mandlid muna, suhkru, või ja toorjuustuga ühtlaseks. Lisa mõrumandliessents ning vala jahtunud põhjale. Silu spaatliga ühtlaseks. Puhasta ploomid ning suru ploomiveerandid poolenisti täidisesse. Puista peale mandlilaastud ning küpseta 170 kraadi juures veel umbes 30 minutit, kuni ploomid on küpsed ja mandlilaastud veidi jumekad. Serveeri kas soojalt või jahtunult. Jahtunud koogile sõelu soovi korral peale ka tuhksuhkrut.


Kõrvailuks vihmasesse sügisesse sobiv Gary BB Coleman'i "The Sky Is Crying".



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar