24.10.18

Lemmik georgia köögi suupiste: kreeka pähkli kreemiga baklažaanirullid


Kirjutasin mõni aeg tagasi siin blogipostituses, et üks mu lemmikuid georgia köögi suupisteid on phali ehk kreeka pähklitega köögiviljapüree (spinat, peet...), mida kas pallikestena või leivamäärdena süüakse. Nüüd aga saan välja kuulutada minu meelest esikoha väärilise georgia köögi suupiste - banklažaanirullid, täidiseks kreeka pähklitega kreem. Kohalikus keeles badrijani nigvzit
või pigem ნიგზვიამი ბადრიჯანი, kui keegi ka seda tähestikku mõistab.



Lähemal retsepti vaatamisel selgub, et need suupisted on ka täiesti taimsed, nii et sobivad lauale siis, kui mõni sööjatest on vegan. Baklažaanid saab enne rullimist valmis küpsetada nii pannil kui ka ahjus, kuid mina eelistan tavaliselt ahju - saab kõik viilakad korraga valmima lükata ning ei pea pliidi ääres seisma ning neid 3-4 kaupa pannile laduma. Khmeli suneli maitseainesegu on müügil kõigis suuremates poodides, kuid kel ka teiste georgia maitsete järgi isutab, soovitan Balti jaama siseturu köögiviljade osas olevat Georgia letti külastada (veinid, ploomikastmed tkemalid, vürtsid etc...). Väikest georgia maitseid pakkuvat poekest nägin mõni aeg tagasi ka Kakumäe Selveri majas, kassade vastas. Kui kellelgi veel on häid soovitusi, kust Tallinnas georgia köögi hõrgutisi saada on, siis olen suur kõrv! Nii heade restoranide kui ka poodide-lettide mõttes. :)




Baklažaanirullid kreeka pähkli täidisega


Suupisteks 6-le

  • 2 väikest baklažaani
  • soola
  • pipart
  • 2 sl oliiviõli
  • 150 g kreeka pähkleid
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 kuhjaga tl khmeli suneli maitseainesegu
  • pool tl jahvatatud koriandrit
  • 3 sl õunaäädikat 
  • u 70 ml kuuma vett
  • serveerimiseks granaatõunaseemneid ja värsket koriandrit või lehtpeterselli


Lõika banklažaanid pikuti õhukesteks viiludeks. Lao nad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, raputa peale veidi soola ning jäta seisma. Samal ajal mõõda blenderisse kreeka pähklid ja jämedalt hakitud küüslauk. Purusta peenemaks, jättes siiski segusse suuremaid tükke. Lisa maitseained, äädikas ning umbes pool kuumast veest. Blenderda läbi ning lisa vähehaaval veel vett, kuni saad paraja konsistentsi. Võib juhtuda, et kõike vett ei lähegi vaja. Segu peab olema paks ning mitte laiali valguma. Timmi maitse soola-pipraga paika, vajadusel lisa veidi äädikat.

Tupsuta baklažaaniviilud köögipaberiga kuivaks - sool on viiludest niiskust väikeste piiskadena välja toonud - tänu sellele ei ima viilud liiga palju õli sisse. Jahvata viilude mõlemale poole veidi pipart ning määri vähese oliiviõliga. Kahest sl-st õlist peaks tervele kogusele kenasti piisama. Küpseta ahjus 180 kraadi juures pöördõhuga umbes 15-20 minutit, kuni küpsed. Lase veidi jahtuda. Tõsta igale viilule veidi kreeka pähkli segu ning rulli kokku. Serveerimisel puista peale granaatõunaseemneid ning värsket koriandrit või lehtpeterselli. 


Päeva alustama mõnus biit Mop Mop'ilt - "Kamakumba".

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar