14.11.18

Kaera-mandlipõhjal vaarikatega kodujuustukook


Halloween, hingedepäev, mardipäev, isadepäev, kes rahvusvahelisemalt tähistavad, neil tulemas tänupühad, meil seejärel omaenda kadripäev... Pühasid pimedasse sügisaega jätkub. Ning kindlasti mahub sinna vahele ka mõni pereliikme sünnipäev, sõbra soolaleivapidu ja lihtsalt mõni õdus õhtune istumine. Ma olen paadunud nõrguke, kui tuleb mõni pidustus kalendrisse märkida - kohe hakkab mõte jooksma selles suunas, mida head ma võiksin selleks puhuks valmistada. Kas külakostiks, ise lauale pakkuda või miks mitte niisama piduliku puhu auks.  







Isadepäev tuli meil sel aastal mahlase kodujuustukoogiga, krõbeda põhja ja mahlase katte vahel peesitamas eesti päikese all värvi saanud vitamiinipommid vaarikad. Nad olid kannatlikult sügavkülmas oma aega oodanud, et nüüd novembripimeduses meile lauale veidi suve tuua. I-m-e-head on ikka omaenda koduaia marjad. Kuigi kook sai rõõsa-roosa, sobis ta isadepäevalauale kui valatult ning põhipublikum, ehk mu auväärt papa võttis koogi suurte kiidusõnadega vastu. Elagu isad!


Koogipõhi on gluteenivaba, kui kasutad gluteenivabu kaerajahu / jahvatad ise helbeid - neid leiab poest nii n-ö tavalisi kui ka gluteenivabu. Kodujuustukiht on meeldivalt mahe, mitte liiga magus, ning tõeline valgupomm, nii et seda kooki sobib kenasti tüki ka hommikusöögiks süüa - saad kasulikud valgud-rasvad-süsivesikud-vitamiinid päeva heaks stardiks kõik korraga kätte. 




Vaarikatega kodujuustukook


24-cm vorm


Mandlipõhi:

  • 90 g mandlijahu või jahvatatud mandleid
  • 60 g kaerajahu
  • 30 g rafineerimata roo- või kookospalmisuhkrut 
  • 40 g sulavõid
  • näpuotsatäis soola
Vaarikakiht:
  • 400 g vaarikaid
  • 2 sl rafineerimata roo- või kookospalmisuhkrut 
  • 2 lehte želatiini
Kodujuustukiht:
  • 400 g kodujuustu
  • 250 g hapukoort
  • 2 dl rõõska koort
  • 45 g rafineerimata roo- või kookospalmisuhkrut 
  • 0,5 tl vaniljekaunapastat või 1 tl vaniljesuhkrut
  • 6 lehte želatiini
  • kaunistamiseks vaarikaid, mandleid...


Sega mandli- ja kaerajahu suhkru, soola ja sulavõiga ühtlaseks. Suru küpsetuspaberiga kaetud 24-cm lahtikäiva koogivormi põhja ning küpseta 190 kraadi juures (170 kraadi pöördõhuga) 12-15 minutiga kuldpruuniks. Lase jahtuda. Suru vaarikad kahvliga püreeks ja sega suhkruga läbi. Lase želatiinilehtedel külma veega kausis umbes 5 minutit paisuda. Pigista lehed kuivaks ning sulata paaris supilusikatäies vees. Sega vaarikapüree hulka ning vala koogipõhjale. Pane külmkappi tahenema. Parim oleks, kui vaarikakiht saaks enne kodujuustusegu peale valamist täielikult taheneda - nii mõni tund. 


Sega kodujuust hapukoore, vanilje ja suhkruga. Pane želatiin külma vette umbes 5 minutiks paisuma. Vahusta koor ning sega õrnalt kodujuustuga ühtlaseks. Pigista želatiin kuivaks ja sulata paaris lusikatäies kuumas vees vedelaks. Nirista segades kodujuustu hulka ning vala koogivormi vaarikakihile. Lase külmas vähemalt 5 tundi, ideaalis üleöö taheneda. kaunista vaarikate, mandlite või muu meelepärasega. 



Kõrvailuks Bill Frisell'i "Pipeline". 







2 kommentaari:

  1. Tänud hea retsepti eest! Mulle väga maitses ja boonuseks on lihtne valmistusviis.

    VastaKustuta