5.12.18

Jaffa koogikesed ploomiga



Jõulukuu seostub mulle magusalainel eelkõige just küpsistega, mitte kommide ega ka kookidega. Ikka midagi krõbedat ja head, mida tassi kuuma tee, vürtsika chai latte või glögi kõrvale näksida. 






Jaffa koogikesi olen ka varem teinud, ikka neid õigeid ja apelsiniga, nagu ka koogikeste nimi ütleb. Jaffa nimelt on pika ajalooga Iisraeli linn, kus kasvavad apelsinipuud said ka linna nime järgi oma sordi nimeks Jaffa. Tänapäeval leiab Jaffa koogikesi ka teiste maitsetega, ning ma arvan, et kui ka teps apelsini retseptis ei ole, võib sellise tegumoega maiustusi igati ausalt ka Jaffa'deks nimetada. 


Muide, tegu on 100% koogikeste, mitte küpsistega - kohtus kinnitatud ja puha. Sest kunagi kui see küsimus vaidluse all oli, võitlesid tootjad just koogikeste statuudi pärast, et vähem makse maksta. Nii et kuigi poest võib sarnaseid koogikesi küpsiseletist leida ning tihti on ka pehme biskviidi asemel poe-Jaffadel põhjaks korralikult krõmpsuv kuiv küpsiselaadne sai, on tegu puhastverd koogikestega. Kes aga küpsise krõmpsu taga otsib, siis selle eest hoolitseb koogikeste peal olev šokolaadikiht. 




Jaffa koogikesed

12 tk 


  • 60 g suhkruta ploomipüreed + 30 g suhkrut või 90 g ploomimoosi 
  • 1 leht želatiini 
  • 1 suur muna 
  • 25 g suhkrut 
  • 25 g nisujahu 
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit 
  • võid vormide määrimiseks, kui sa ei kasuta silikoonvorme 
  • 100 g tumedat šokolaadi 

Pane želatiin külma vette likku. Sega ploomipüree suhkruga ning kuumuta potis auramiseni. Kui kasutad ploomimoosi, püreesta moos ning kuumuta potis. Pigista želatiin kuivaks ning lahusta kuumas ploomipürees. Vala segu väikse, 20-22 cm diameetriga vormi ja pane külmkappi tahenema. 


Vahusta muna suhkruga heledaks kohevaks vahuks. Sõelu juurde küpsetuspulbriga segatud jahu ning sega õrnalt ühtlaseks. Kui kasutad tavalist muffinipanni, määri augud korralikult võiga. Kui kasutad silikoonist muffinivorme, ei ole rasvainet vaja. Jaota segu muffinipesadesse ning küpseta 180 kraadi juures ilma pöördõhuta 10-12 minutit, kuni biskviidikesed on valmis. Lase paar minutit jahtuda, kummuta vormidest välja ning jahuta restil lõpuni.


Lõika tarretisest ümmargused biskviitidest veidi väiksemad ringid ning aseta põhjadele. Mina kodustes tingimustes kasutan selle jaoks pitsiklaasi äärt, kuid kel ümarad vormid kodus juhtuvad olema, sobivad need ka imehästi. Sulata šokolaad ning kata koogikesed šokolaadikihiga. Vajuta kahvliseljaga šokolaadile üht ja teistpidi triibud ning lase restil taheneda.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar