12.12.18

Sidruni linnupiimakommid


Ah, mul lähevad kohe silmad särama, kui mõne roa või retseptiga tuleb kaasa huvitav taustalugu. Samasse kategooriasse lähevad ka kihvti nimega ja/või nime ajalooga kulinaarsed üllitised. Nii et puhas rõõm oli guugeldada, kust täpsemalt siis linnupiimakommid oma nime on saanud. Eesti kööki on linnupiimakommid jõudnud eelkõige slaavi kultuuride kaudu. Nii Poola kui ka Venemaa loevad linnupiima retsepti oma kullavaramu osaks.




Linnupiima väljend tuleb Vana-Kreekast, kus seda peeti suurimaks delikatessiks, millekski enneolematult imeliseks ja heaks. Eesti keeles võiks selle vastand olla ehk näiteks taevamanna. Väljendit 'linnupiim' leiab seega juba antiikkirjandusest, ning hiljem ka slaavi rahvapärimusest. Näiteks ühes slaavi muinasloos saadab printsess kosilased metsa nö võimatule missioonile tooma talle seda üht asja, mida tal veel ei ole - linnupiima.  


Hetkel on Poolas vaid ühel firmal õigus toota linnupiima nimelisi Ptasie mleczko komme. Kuulu järgi olevat kommide autor Jan Wedel saanud inspiratsiooni oma ühelt Prantsusmaa reisilt, kus ta mõtles, mis võiks veel õnnelikumaks teha inimese, kellel on juba kõik olemas. Ja vastuseks leidis ta, et võib-olla ainult linnupiim.


Kui Poola linnupiimad on meie Kalevi omadele sarnased - šokolaadiga kaetud vanilje-, sidruni- või šokolaadimaitselised sufleekommid, siis Venemaal on птичье молоко kõrge lennu teinud nii meile tuttavate kommide kui ka koogi näol, kus õhukesel biskviidil torniv paks sufleekiht on kaetud šokolaadivaabaga. Vene retseptid näevad ette agar-agari kasutamist, ning ka meie Kalevi kommid on agar-agariga tehtud. Kodustes tingimustes on aga minu arvates želatiini lihtsam selle jaoks kasutada, kuna agar-agar vajab pikemat kuumutamist (ning on ka poes veidi kallim kui želatiinipulber).


Retsept, mille eeskujuks võtsin, on pärit venekeelselt retseptilehelt siit. Olenevalt sellest, kui suured kommid teed, saab sellest kogusest umbes 30 kommi.   




Sidrunimaitselised linnupiimakommid

umbes 30 kommi
  • 70 g toasooja võid
  • 100 g kondenspiima
  • 5 g želatiinipulbrit + veidi vett
  • 1 suure sidruni mahl ja riivitud koor
  • 3 munavalget
  • 140 g suhkrut
  • tikuotsatäis kollast toiduvärvi
  • soovi korral katmiseks tumedat šokolaadi

Esimesena pane želatiin külma veega paisuma. Vahusta või heledaks, lisa kondenspiim ning vahusta uuesti läbi. Vala paisunud želatiin, sidrunimahl ja -koor potti ning kuumuta, kuni želatiin on paisunud. Lisa umbes 2/3 suhkrust ning sega, kuni suhkur on sulanud. Võta siirup pliidilt. Vahusta munavalged tugevaks vahuks, lisa ülejäänud suhkur ning vahusta, kuni saad läikiva tugeva vahu. Nirista samal ajal edasi vahustades hulka sidrunisiirup ning viimasena jao kaupa võikreem. Kui soovid, lisa hambatiku otsaga ka kollast toiduvärvi. 


Vala fooliumiga vooderdatud neljakandilisse vormi ja pane külmkappi hanguma. Mina kasutan kas üht veidi ülemõõdulist suurt leivavormi või kaht tavasuuruses keeksivormi. Kui kasutad silikoonvorme, tuleks need enne võiga määrida, muidu jääb suflee kinni. 


Kui mass on õige linnupiima konsistentsi saanud, lõika meelepärased tükid ja kasta soovi korral tumedasse vesivannil sulatatud šokolaadi. Venemaal, kus linnupiima kook on pea sama populaarne kui kommid, kaetakse kommid tihti ka linnupiima koogi eeskujul ainult pealt šokolaadiga, jättes küljed paljaks. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar