16.1.19

Kitcheree ehk kitchari ehk riisi-mungoapada


Kitchari või kitcheree on india köögist pärit riisi-mungoapada, mis sobib oma vürtside soojendava mõjuga ideaalselt meie talvisesse menüüsse.



Traditsiooniliselt valmistatakse kitchari valgest basmati riisist, kollastest poolitatud mungubadest ja selitatud võis ehk ghee's aromaatseks praetud vürtsidest. Kes soovib, lisab meelepäraseid köögivilju. Kuigi algretsept kasutab kollaseid poolitatud mungube, sobivad meie lettidelt leitavad terved mungoad siia samuti imehästi. Kes võid selitada ei viitsi ja kel ghee'd kodus parajasti ei ole, võib kasutada ka muud rasvainet, näiteks õli, kookosrasva või õli-või segu. 


Kitchari jaoks oleks hea riisi ja mungube enne kas üleöö või paar tundi külmas vees leotada ning korralikult läbi loputada, et riisi puhul liigsest tärklisest (ja mustusest!) vabaneda ja et ube kergem seedida oleks. Kes riisi puhul tärklise välja loputamisest ei hooli, siis soovitan siiski riisi läbi pesta, sest terasid kuivatatakse paljudes riisifarmides värskes õhus, ja tihti ka suurte teede lähedal, kust liiklustolm vältimatult riisil maandub. Ise olen oma silmaga näinud, kuidas Kagu-Aasia tolmuste teede ääres laiusid suuuured riisipõllud ja kus kuivatati riis vaid mõne meetri kaugusel teest, kus sõitsid autod-motikad, mis välimuse, hääle ja summutist (kui see juhtus olema) välja tuleva tossu järgi juba aastaid tagasi oleks võinud pensionile jääda.


Kitchari  on pärit Indiast ning seal süüakse seda paastumisel, aga antakse ka lastele ühe esimese tahke toiduna. Samuti kasutatakse seda laialt ajurveeda köögis, et organismi puhastada. Kes ajurveeda põhitõdesid paremini teavad, need järgivad ka süsteemi, mille järgi lisatakse kitchari'le kindlaid vürtsikooslusi või köögivilju mis sööja organismile kõige paremini sobivad. Mina valmistan ja söön kitchari't mitte mingite ajurveeda teadmiste pärast ega mitte ka kui hindude beebitoitu, vaid lihtsalt selle pärast, et tegu on hirmus maitsva söögiga, mis täidab kõhtu pikaks ajaks. Kitchari on tänu riisist saadavatele süsivesikutele ning mungubades leiduvatele valkudeletoitainerikas ja tasakaalus täisväärtuslik roog. Peoga veel oma lemmikuid köögivilju hulka ja voilà!


Kuigi mõned retseptid soovitavad köögivilju juba pajarooga lisada, on minu meelest neid eraldi parem valmistada, sest kitchari ise tahab pikalt haududa ning nii küpsevad köögiviljad üle. Hea nipp on ühes potis või suurel pannil teha valmis suurem kogus riisi-mungoapada, ning siis meelepärased köögiviljad eraldi värskelt valmistada ja siis koos kitchari'ga serveerida.




Kitchari

6-8-le
  • 2 dl (täistera) basmati riisi
  • 2 dl mungube
  • 1 suur või 2 väiksemat sibulat
  • 3 küünt küüslauku
  • poole pöidla pikkune jupp ingverit
  • 2 tl kurkumit
  • 1 tl jahvatatud koriandrit
  • 1 tl jahvatatud vürtsköömneid
  • 6-7 kardemonikupart või 1 tl jahvatatud kardemoni
  • 1 tl sinepiseemneid
  • 1 tl jahvatatud või seemnetena lambaläätse (võib ka ära jätta)
  • soola
  • musta pipart
  • 1-2 sl selitatud võid ehk gheed või kookosõli
  • umbes 1 l vett
  • serveerimiseks hakitud värsket maitserohelist (sibul, petersell, koriander jms)

Soovi korral:
  • 1 tl tšillihelbeid
  • serveerimiseks eraldi valmistatud köögivilju


Loputa riis ja mungoad ja jäta külma veega kas üleöö või vähemalt paariks tunniks seisma. Koori ja haki sibul ja küüslauk, riivi ingver. Kuumuta suurel sügaval pannil vürtse rasvaines, kuni nad on aromaatsed, lisa sibul ja prae mõni minut. Seejärel lisa küüslauk, ingver ja prae veidi veel. Nõruta riis ja oad ning lisa pannile. Vala peale 1 l kuuma vett ning lase madalal kuumusel aeg-ajalt segades umbes 1h podiseda. Vajadusel lisa veidi vett. Serveeri värske maitserohelise ja meelepäraste köögiviljadega. 




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar