9.1.19

Soolakaramelliga odraküpsised


Detsembrist ja piparkoogihooajast õnnelikult välja tulnult, ei saa ma ikka muud moodi, kui küpsiselainel jätkates. Piparkoogihooaja avasin pidulikult eelmisel aastal täpselt 1. detsembril, kusjuures samal õhtusöögil läksid loosi ka hooaja esimesed verivorstid. Klassikaline detsembrikuu algus. :) Kuid sinna mu piparkoogindus enam vähem jäigi. Ise võtsin koduse tainateo ainult ühel korral ette, ikka oma tavalise toortatrajahuga retsepti järgi, ning ka rullisin-küpsetasin krõbedaid tumedaid kakukesi ainult ühel korral, ja sedagi külas. Kuna jutustamist oli tol õhtul ahju ümber palju, siis üks pannitäis sai isegi liiga krõbe ja tume... Ainult hea kõhurohi, ei? 





Selle aasta esimesed küpsised said aga odrajahust ning soolakaramelliga. Soolakaramell meenutab oma tekstuurilt ja värvilt meie keedetud kondenspiima, nii et kui ei viitsi karamellkreemi tegemist ette võtta, sobib siia kenasti ka ülalmainitud keedetud karamellikarva kondenspiim, kuhu on veidi soolahelbeid lisatud. Karamell sulab küpsisele laiali ning koos metspähklitega lisab mõnusa soolakas-magusa nüansi.    

Soolakaramelliga tegin esimest korda tutvust Prantsusmaa loodeosas asuvas Britannia maakonnas, kus caramel au beurre salé on kohaliku bretooni köögi au ja uhkus. Seda tehakse kohaliku soolase võiga (imehea!), mis oma soolakuse on saanud kohalikest Atlandiäärsetest meresoolafarmidest Guérande'i piirkonnast, ehk sel de Guérande'ist. Oi kui hästi see hõrk kreem sobib nii pannkookidele, eriti kohalikele õhukestele tatrajahust pannkookidele ehk galette'idele, aga ka niisama saiale-leivale, pudrule või maitsestamata jogurti lisandiks. Retseptis antud kogusest saab veidi rohkem soolakaramelli, kui küpsiste jaoks vaja, kuid võin kinnitada, et see kreem niisama külmkappi seisma ei jää. ;)




Soolakaramelliga odraküpsised

18 tk
  • 100 g võid
  • 50 g rafineerimata suhkrut
  • 1 väga küps banaan, kooritult u 125 g
  • 1 suur muna
  • 0,5 tl vaniljekaunapastat või 1 tl vaniljesuhkrut
  • 200 g odrajahu
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 100 g soolakaramellkreemi või keedetud kondenspiima + 0,5 tl soolahelbeid
  • nii kümmekond sarapuupähklit, kaalusin ära - minul oli 15 g
Soolakaramelli kreem:
  • 100 g suhkrut
  • 20 cl 35% koort
  • 60 g võid
  • 2/3 tl meresoolahelbeid

Esmalt valmista soolakaramellkreem või soojenda veidi keedetud kondenspiima, et see vedelamaks muutuks ning sega sisse 0,5 tl soolahelbeid. Retseptis välja toodud kogusest saad veidi rohkem karamelli, kui küpsiste jaoks vaja, kuid nii hea asi kindlasti kappi seisma kauaks ajaks ei jää.


Karamelli jaoks mõõda suhkur potti ning sulata madalal kuumusel, ilma lusikaga segamata. Liiguta potti ringi, et karamell ühtlaselt pruunistuks ning kohe kui viimased suhkrukristallid on sulanud, võta pott tulelt. Kuumuta koor ning nirista vaikselt suhkru juurde. Vaata ette, segu võib pritsida. Vispelda ühtlaseks ning pane pott tagasi madalale tulele. Lisa vähehaaval võitükid ja sool ning vispelda ühtlaseks. Vala mõnda purki-kaussi ning lase jahtuda. Jahenedes kreem taheneb.


Küpsiste jaoks vahusta toasoe või suhkruga. Suru kahvliga banaan tükiliseks püreeks ja sega kõik ained, välja arvatud karamellkreem ja pähklid, omavahel taignaks. Tõsta lusikaga tainast küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile kuhjakesed. Jäta küpsiste vahele ruumi, kuna nad vajuvad küpsedes õhemaks. Tõsta igale küpsisele teelusikatäis karamellkreemi ja puista peale veidi pähklid. Küpseta 180 kraadi juures umbes 15-18 minutit ja lase enne söömist küpsistel restil jahtuda.









Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar