19.3.19

Nami-Nami reisiampsud & tai köök



Kirjutasin Nami-Nami Reisiampsude sarjas oma hiljutise Tai reisi maitseelamustest ja mõtlesin, et jagan oma muljeid ka siin. :) Tervet postitust koos Nami-Nami viidetega sealetele tai köögi retseptidele saab lugeda siit.





"Reisiampsud" on Nami-Nami lugudesari, kus uurime armastatud eestimaalaste käest, mida maitsvat nad oma viimasel reisil sõid ja soovitame retsepte, mille abil reisimälestusi oma koduköögis taaselustada.

Täna kirjutab toidublogija Kristi Rebane (Jazzino.) oma Tai reisist.


Kus käisid ja kui kaua reis kestis?

Käisin meie pimeda veebruarikuu tasakaalustamiseks Tais D-vitamiini varusid täiendamas. Reis kestis kaks ja pool nädalat.


Vasemal on rohelised hapukad mangod, mida söödi tšillihelvestega, keskel mangosteenid ja paremal ülal magusmahlsed mangod - minu absoluutsed lemmikud!

Milline oli reisil Sinu tüüpiline hommikusöök?

Enamjaolt sõin kerge hommikusöögi hotellides - veidi müslit jogurti või piimaga ja kohalikku puuvilja: pisikese banaani, viilaka arbuusi või imemagusat ananassi. Kohv tähendab enamikes kohtades Nescafé'd, ja päris kohvi pidi linna pealt Google Maps'iga otsimas käima. Aga siis, kui coffee shop’i kord üles leidsin, oli see tavaliselt super hea kohviga, moeka hipster-industriaal sisekujundusega ning mitmes kohas röstiti isegi ube ise. Vahepealset tavalist kohvi ei leidunudki.


Mango-granadill-sidrun kombo
Iced Americano

























Millised olid kolm kõige eredamat toiduelamust?

Enne restode toiduelamusteni liikumist väike kõrvalepõige: Tais ei saa üle ega ümber kohalikest värsketest puuviljadest. Neid sõin iga söögi alla ja peale, ja kui leitsak tänaval vaikselt liiga tegema hakkas, sai mõne ratastel leti tagant tädi käest shake’i osta - kannmikserisse sinu soovitud viljad ja jää ning imemaitsev jahutaja sai sekunditega valmis. Tähtis oli tädile kindlasti öelda, et sa soovid oma jooki no sugar, kuna seda armastavad taid igale poole lisada. Minu lemmikud kombod olid mango + granadill või mango + granadill + banaan.


Peamine toit, millest Tais üle ega ümber ei saa on vokitud riisinuudliroog pad thai. Olen pad thai’d päris palju siin-seal reisides ja ka Eestis söönud, ning alati on roog väga erinevalt maitsenud. Nii et läksin Taisse missiooniga lõpuks aru saada, kuidas siis üks õige pad thai maitsema peaks. Tulemus? Tuleb välja, et ka Tais tehakse seda eri piirkondades erinevalt. Aga üks silmiavav kogemus seoses pad thai’ga mul oli - tofu on imehea! Kuigi mul liha vastu midagi ei ole, kala ja mereande armastan tohutult, siis ikkagi võtsin pad thai tavaliselt tofuga, lisaks loomulikult ka muna. See oli seal tavaliselt imehea, pehme ja värske maitsega. Nüüd tagasi Eestis arvan, et üritan ka ise muidu maitsetust tofust midagi head välja võluda.


Mereannid ja köögiviljad
Mõnede sõnul parim pad thai - Thipsamais 

























Teise toiduelamuse sain rohelise papaia salatist ehk som tam’ist, mida suures puidust uhmris valmistatakse. Tegu on toorsalatiga, kus roheline papaia (ehk meile tuntud punase viljalihaga magusa papaia veel küpsemata toores variant) koos kastmega läbi muljutakse ja siis eraldi taldrikul pearoa kõrvale serveeritakse. Kui pad thai käib alati mahe, siis papaiasalat on pigem vürtsikas, ning mina tellisin tavaliselt thai spicy, et hea tšilline suutäis saada. Kuuma ilmaga on selline värske magus-vürtsikas salat parim valik!

Kolmas toiduelamus oli panang karri, ehk punane karri, kuhu on ka maapähkleid lisatud. Kui varem oli minu kõigutamatu lemmik vürtsikamat laadi roheline karri (eriti suurte hiidkrevettidega), ikka ohtra kookospiimasoustiga, siis taldrikul tagasihoidlik ning vähese kastmega panang suutis mu Tais täiesti ära võluda. Eriti meeldis mulle panang kalmaaridega.

Kokkuvõttes on tai köök i-m-e-line! Värske ja maitsekas ja toidulaualt leiab kõike: magusat, haput, vürtsikat, mahedat… Maitsete tasakaal on suurepäraselt paigas ning neid värskeid puuvilju, mereande ning vürtse-ürte jään ma tõeliselt taga igatsema.

Järgmise reisini!


Banaanivalik turul
Mango kleepuva riisiga - põhiline tai magustoit



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar