5.3.19

Vastlad uuel moel ehk herne-mündikreemiga tuuletaskud


Hõissa!


Kui vastlakukleid hakati juba jaanuaris massiliselt müüma, siis ma arvan, et ei pea seda vastlate tähistamist nüüd ühe päevaga ära ka lõpetama.






Eriti kuna ülejäänud maailm tähistab paastu algust terve nädala kestvate tähistamiste-pidustustega. Inglismaal pannkooke süües, siin-seal mujal karnevaliga, Venemaal pliinidega, Ukrainas sotšnikutega ja nii edasi. Ikka jahu ja või ja suhkur, et oleks rammu paast üle elada. Tänapäeval ilmselt on neid, kes ka päriselt oma söögilaua vastlapäevast lihavõteteni kasinamaks tõmbavad, päris väike protsent. Põhilised paastuajad on ikka ju jaanuar, kus pärast jõule midagi kergemat soovitakse, järjest rohkem ka september, kui 'tagasi trenni tuleb minna' ja ka soojema kevade algus aprilli keskpaigas, kus rannavormi paanika peale lendab.


Hetkel on aga inimesed rahus sisse pakitud ning naudivad head-paremat, mida meie traditsioonid meile pärandanud on: vastlakuklid, vastlasai, vastlakorbid, rammus sealihaga hernesupp, soolaoad, mitmet moodi pannukad ja nii edasi. Naistepäeva šokolaadid-koogid juba järjekorras ootamas. Nii et nautigem!


Sel aastal tegin magusa kuklinduse asemel hoopis pisikesi profitroole, sisuks kevadiselt roheline herne-mündikreem. Selliseid ampse on hea suupistelaual serveerida ning kui sul on aega tuuletaskud päev varem valmis teha, on ka nende kokkupanek vaid minutite küsimus.


Ka eelmisel aastal tegin vastlateks tuuletaskuid,
kuid siis hoopis jogurtikreemi ja pohlamoosiga - tulid imeilusad nupsud ning laualt kadusid välgukiirusel.








Profitroolid herne-mündikreemiga

u 30 tk

Keedutainas:
  • 60 g 2,5% piima
  • 70 g vett
  • 55 g võid
  • 0,5 tl suhkrut
  • näpuotsatäis soola
  • 70 g nisujahu
  • 110 g muna (umbes 2 suurt muna)
Herne-mündikreem:
  • 250 g külmutatud herneid
  • 100 g maitsestamata toorjuustu
  • 10-12 lehte värsket piparmünti või 0,5 tl jahvatatud kuivatatud piparmünti
  • u 0,5-1 sl sidrunimahla
  • soola
  • pipart 


Kuumuta potis vesi, piim, või, sool ja suhkur keemiseni. Sõelu eraldi kaussi jahu. Kui või on sulanud, võta pott tulelt ja lisa ühe korraga kogu jahu. Sega samal ajal hoolega kloppides, kuni jahu on segunenud. Tõsta pott tagasi tulele ja sega hoolega paar minutit, et taignast niisukus välja kuumutada. Võta pott tulelt ning lase taignal veidi jahtuda, et munad lisades tükki ei läheks. Mune on mugav miksriga lisada. Mikserda tainast nii 5-10 sekundit ning siis lisa ükshaaval juurde munad, enne teise muna lisamist tainas korralikult ühtlaseks mikserdades. Loomulikult võid seda ka käsitsi teha. Valmis tainas peaks olema paks ja läikiv.


Pane tainas kondiitrikotti ning pritsi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile väik
esed kuhjakesed. Võid profitroolid ka kahe lusika abil vormida. Tee sõrmeots märjaks ning vajuta kuhjadel tekkinud teravad tipud alla - nii tulevad tuuletaskud ühtlasema kupliga. Küpseta 200 kraadi juures pöördõhuta umbes 10-12 minutit, kuni tainas on kerkinud ja tuuletaskud pealt kuldpruunid. Siis alanda kuumus 160 kraadini ning küpseta veel nii 25-30 minutit, olenevalt sellest, kui suured taskud tegid. Lõika taskutel pealt mütsid maha ning lase jahtuda.



Kreemi jaoks blanšeeri külmutatud herneid ehk keeda neid 4 minutit ning siis jahuta sõelal külma vee all, et nad oma erksa värvi säilitaksid. Blenderda kõik kreemi koostisosad ühtlaseks, timmi maitse parajaks. Tõsta kreem kas lusikaga või pigista pritskotiga taskutesse, aseta kõigile peale kaas ning serveeri kas kohe või samal päeval.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar