9.4.19

Matcha-juustukook


Matcha pulber on mu köögis nüüd pigem sagedases kasutuses, kuid mäletan oma esimest katsetust matcha'ga, pärast mida jäi purgike rohelise pulbriga ikka päris pikaks ajaks riiuli tahanurka seisma. 


Matcha juustukook

Olin matcha pulbriga valmistatud matcha latte't siin-seal maitsta saanud ning vast ka mõnd matcha'ga valmistatud küpsetist-maiustust maitsnud. Ikka mõnusa kerge mõrkja maitse ja helerohelise kena tooniga iludused. Latte'l kindlasti peal mõni piimavahuga lilleke jms. Nii et kui purgikese matcha pulbrit koju tõin - vist isegi välismaalt, sest Eestis oli tol ajal matcha hirrrmkallis (khmm, mitte et ta ka nüüd odavate killast oleks) - olid ootused laes. Esimesena võtsingi siis kätte matcha latte valmistamise. 


Täispiimaga jooki teha tundus liiga rammus, nii et alustuseks kuumutasin vett-piima pooleks. Halb idee. Hea matcha latte jaoks tuleks ikka ainult piima võtta, muidu jääb jook vesine. Järgmiseks mõtlesin, et tahaks ju ikka kanget teed, mitte mingit lurri, nii et doseerisin nii umbes 4 x normaalse koguse matcha pulbrit tassi põhja, kuhu siis hooga terve tassitäie sooja piimavett peale valasin. Kes matcha't on ise teinud, teab, et tavaliselt vispeldatakse pulber vedelikku tiheda spetsiaalse vispliga, muidu jääb see tükiline. Mina jällegi loomulikult selle peale ei mõelnud ja seisin siis seal oma vesise rohelisi tükikesi täis tassiga. Tavaline vispel aitas õnneks ikkagi veidi, nii et suuremad tükid sai ikka poolläbipaistvas piimavees lahustatud. Järgmiseks mõtlesin, et kui ma kohvi joon suhkruta ja musta teed ka, siis miks ma oma matcha latte'sse peaksin midagi lisama. Maitses see vesine üledoseeritud segu aga päris rõvedalt, nii et lootsin magusaga päeva päästa. Mesi tundus valgest suhkrust tervislikum lahendus, nii et lisasin tassi lusikakese mett. Halb otsus. Kui üle võlli liiga kange matcha maitseb ise päris vastikult kala järgi - ja muidu olen ma väga suur rohelise tee austaja - siis lisa veidi mett ja ...see lurr muutub veel halvemaks. 


Nii et seisin siis mina seal köögis koos oma tassiga, õnnetu. Õnnetu, sest tegelikult oleks väga ju head jooki tahtnud. Ja õnnetu, et nässu läks. Ja õnnetu, sest see oli ju päris kallis kraam, mida ma seal raiskasin. Lõpuks jõin oma tassitäie tükilist kibedat ja vesist oh-kui-tervislikku-antioksüdandid-ja-mis-kõik-veel lurri ära, aga see minu esimene matcha purgike jäi pärast avapauku päris kauaks oma järgmist etteastet ootama. 


Nüüd olen aga veidi vanemaks ja targemaks saanud, doseerin kallist kraami koonerdades ning tulemuseks on hea õrnalt mõrkjas matcha maitse. Näiteks lihtsas juustukoogis. 



Matcha juustukook


Matcha-juustukook

20-cm vorm

Põhi:
  • 70 g täistera kaerajahu
  • 1 sl suhkrut
  • 30 g kookosõli
  • näpuotsatäis soola
Täidis:
  • 200 g toasooja toorjuustu
  • 150 g hapukoort
  • 1 tl matcha tee pulbrit
  • 50 g suhkrut
  • 2 muna
Kate:
  • 75 g hapukoort
  • 0,5 tl matcha tee pulbrit
  • 1 sl tuhksuhkrut
  • kaunistuseks näiteks jõhvikaseemneid, vaarikaid, pähkleid

Põhja jaoks sulata vajadusel kookosõli (suvisel kuumal ajal püsib ta kapis ise vedel) ja sega ained omavahel. Suru küpsetuspaberiga kaetud vormi põhja ja eelküpseta 180 kraadi juures 12-15 minutit, kuni põhi on kena kuldne. Täidise jaoks sega kõige pealt suhkur ja matcha pulber omavahel, et pärast matcha tükke täidisesse ei jääks, ning seejärel sega saadud roheline suhkur toasooja toorjuustu ja hapukoorega ühtlaseks. Lisa ükshaaval kloppides munad. Vala täidis eelküpsetatud põhjale ning küpseta veel 170 kraadi juures umbes 30 minutit. 


Lase lahtise uksega ahjus jahtuda, kuni segad katteained omavahel - kõige pealt matcha suhkruga ning seejärel segu hapukoorega. Määri kuumale koogile ning lase enne serveerimist täielikult jahtuda - parim oleks, kui kook saaks seista üleöö jahedas. Kaunista meelepäraselt, näiteks vaarikate ja pähklitega ning serveeri. 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar