29.5.19

Blogi hiljaksjäänud 4 ja veidi peale sünnipäev ja pidupäevaks sobivad pliinid


Kevad. Linnud laulavad lahtise akna taga, tuppa voogab vihmavärsket õhku, kusagilt kuuldub laste kilkamist, päike joonistab põrandale mustreid, natuke aega tagasi käisin aiast värsket peterselli korjamas (sparglisupi peale - kevad ruudus). Arvuti kõrval laual aurab must kange kohv, tassi kõrval ootab oma tähelendu tükike tumedat šokolaadi. Mõnus. Eestis on mõnus ja kodus on mõnus. Ja tore on mõelda, et ma olen blogi pidanud juba 4 aastat ja natuke peale. :)



Pärast Mari-Liisi eilset 10-aasta blogisünnipäeva postituse lugemist mõtlesin, et vaatan, millal siis minu esimene postitus oli. Aga selleks ajaks kui Kristi blogi sünnipäeva kontrollima jõudis, oli pidu ammu läbi. Just täna 4 aastat ja 1 kuu tagasi, 29. aprillil 2015 postitasin oma esimese retsepti - Nami-nami raamatust pärit Torta della nonna ehk vanaema ricottakoogi. Postituse lõpus olen kirjutanud ka, miks just see retsept tegemisele läks - kõik ühe toreda mängu 'süü'. ;)

Eelmisel aastal tuli mulle blogi sünnipäev nii nädalake hiljem meelde, ja parem nädal hiljem kui mitte kunagi, valmistasin sel puhul tagantjärgi pisikesi krõbedaid apelsini-kardemoniküpsiseidKaks aastat tagasi, hurraa, oli mul õigel päeval meeles end õnnitleda! Ja tähistada šokolaadis kohviubadega. Mm, polegi ammu neid teinud... Blogi esimest sünnipäeva tähistasin aga ühe tõesti maitsva kohupiimakoogiga, mekki lisamas pohlad ja martsipan. Õigel päeval!

Kui nüüd tagasi vaadata, siis olen teinud nii kooki, maiustusi kui ka küpsiseid, nii et viimane aeg on üks soolane pidupäeva retsept üles kirjutada.

Pliinid on imehead ampsukad suupisted, ja ilmselt ei ole ma ainuke, kes arvab, et lehttaignale, poe taignakorvikestele ning leivakrõpsudele võiks ka vahepeal puhkust anda. Pliinid on head nii soojalt kui ka jahtunult. Nii et kui soovid, võid nad varem valmis küpsetada ning siis enne serveerimist kiirelt ahjus üles soojendada. Kui serveerid pliine juba kattega, siis on nad ka külmalt imehead. 

Toredad lisandid pliinidele on näiteks:
- klassikaline hapukoor ja kalamari
- toorjuustuvaht ja suitsu- või soolalõhe
- suitsukalasalat ja kurgiviil
- peedihummus ja idud
- hapukoore-sibula-seenesalat

Ja magusarindelt:
- kondenspiim ja värsked marjad (eriti vaarikad)
- mesi ja röstitud-hakitud pähklid
- maapähklikreem ja sidrunimahlaga segatud (et pruuniks ei läheks) õunatükid
- kohupiimavaht mooniseemnetega
- kreeka jogurt, sidrunivõie ja mõni värske mari, näiteks põldmari


Pliinid on tehtud toortatrajahuga ning on gluteenivabad. Sellest kogusest saab umbes 50 pliini ehk keskmise eelroa kogus nii 8-10 inimesele. Retseptiidee Charlotte Puckette'ilt.





Tatrajahu pliinid

u 50 pisikest pliini

  • 150 g toortatrajahu
  • 0,5 tl soola
  • 1 tl kuivpärmi
  • 2,5 dl käesooja piima
  • 2 sl sulavõid, + soovi korral lisaks küpsetamiseks
  • 1 muna
  • 2,5 dl keefirit

Sega jahu, sool ja pärm omavahel. Lisa soe piim. Kata rätikuga ja jäta sooja kohta tunniks ajaks kerkima. Sega sisse sulavõi, munakollane ja keefir. Vahusta munavalge pehmeks vahuks ning sega õrnalt taignasse. Kata rätikuga ning jäta veel umbes 10 minutiks kerkima. 

Kuumuta pann ning küpseta lusikakoogid. Mina küpsetasin kuival pannil ning ei vajanud lisarasvainet. 




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar