15.5.19

Küpsetatud mango-toorjuustukook


Juba vanad uudised, kuid minu pere emadepäeva puhul jõudis lauale üks kevadiselt kollane mangokook. Sellegipoolest on retsept igati aktuaalne ka täna! Hetkel on just õige aeg teha veel neid kooke, mis värskeid eestimaiseid vilju ei vaja, vaid on tehtavad ka külmkapis-külmaletis-purgist tulevatest ainetest. Algul mõtlesin koogi kaunistada ka värskete mangodega, kuid pärast kolmest poest tulutult küpseid mangosid otsimist sain aru, et ka lihtsalt siiruviiruline kook võib päris kena olla. :) 




Kõrvutades küpsetamata ning küpsetatud toorjuustukooke, saavad küpsetatud variandid üldiselt minult alati kõrgemaid punkte. Nii saavad koogid kuidagi eriti kreemised ja hõrgud, ning kahjuks olen väljas süües nii mõnelgi korral saanud pea kõvaks kummiks tarretatud toorjuustukooke, nii et želatiiniga valmistatud kookidesse suhtun restoranides-kohvikutes vähese ettevaatlikusega. 


Valmis mangopüreed leiab nii Bonne firmamärgi alt kui ka näiteks Prismades Rainbow tootevalikust - mõlemad keeratava korgiga tetrapakis. Kui kardemon sinu lemmik ei ole, siis jäta see retseptist välja ning sel juhul võid asendada apelsinikoore- ja mahla soovi korral mõne teise tsitruse mahla ja koorega, näiteks laimi või sidruniga. Kui kasutad kardemoni, soovitan ikka apelsini juurde jääda. 



Mango-toorjuustukook

24-cm vorm

Põhi:

  • 10 tk ehk u 165-170 g Digestive küpsiseid
  • 75 g sulatatud võid
  • u 4-7 kupart ehk 0,5 tl purustatud kardemoni
Täidis:
  • 400 g toasooja maitsestamata toorjuustu
  • 400 g + 50 g lisatud suhkruta mangopüreed
  • 200 g hapukoort
  • 3 suurt muna 
  • 100 g + 1 sl suhkrut
  • 0,5 tl vaniljekaunapastat
  • 2 sl apelsinimahla ja veerandi apelsini riivitud koor
  • u 4-7 kupart ehk 0,5 tl purustatud kardemoni

Purusta Digestive küpsised ja sega sulavõi ning kardemoniga ühtlaseks. Suru küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhja ühtlaseks. Pane täidise valmistamise ajaks külmkappi. 


Täidise jaoks sega 400 g mangopüreed toorjuustuga ühtlaseks. Ülejäänud püree jäta kaunistamiseks. Lisa vanilje, suhkur, kardemon, apelsinimahl ja riivitud koor ning ükshaaval segades munad. Vala küpsisepõhjale ning küpseta 160 kraadi juures pöördõhuga umbes 50 minutit, kuni kate on hüübinud, kuid keskelt veel veidi võdiseb. Lase ahjus lahtise uksega umbes 10 minutit jahtuda. Sega hapukoor 1 sl suhkruga ning tõsta lusikaga ettevaatlikult koogile, alustades servadest. Tõsta teise lusikaga alguses kõrvale pandud mangopüree kollaste laikudena hapukoorekihile ning tõmba noaotsaga siiruviiruliseks. Lase enne serveerimist üleöö külmkapis taheneda.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar