8.5.19

Martsipani-moonikook


Kuigi ilmselt on koogiküpsetajad juba emadepäevalainel ning mõttes mõlguvad uhked tordid - kaunid koogid, ja veel enne rabarberi- ja suvemarjakookide rallit jagan teiega ühe tagasihoidliku välimusega koogikese retsepti. Väljast lihtne, kuid maitset see-eest küllaga. Martsipanimagus, mooniträpsuline ning hea ka sõrme vahelt süüa. Või jäätisega. Sest, ..kevad. :) 





Martsipan, oh mu lemmik! Eriti kevadel rabarberikookides ning sügisel õunaküpsetistes. Mahe ja mandline. Nii kahju, et minu lemmikmartsipani, Odense (punases pakis) tootmine lõpetati eelmisel aastal ning et enam seda poodidest ei leia. Ma pole meie poelettidelt teisi martsipane leidnud, kus niisama kõrge mandlisisaldus oleks - üle 60% mandleid vs teised 20-30% vastu. Samas, kodus ise tehtud martsipan ei ole mul kunagi niisama hea tulnud, kui Odense oma. Ilmselt peaks lihtsalt asja kätte võtma ja rohkem harjutama...


Martsipani-moonikook on välimuselt tagasihoidlik, aga maitseid tulvil täis. Kohupiim lisab koogile mahlasust ning sidrun tasakaalustab mandli magusust. Ja mooniseemneid ei saa ühes koogis minu meelest kunagi liiga palju olla... Kook tuleb kena ka nelinurkses vormis küpsetatuna ning ruutudeks lõigatuna. Eks ta pigem selline näpu vahelt söömise kook olegi. Ja kes näpuga järge retseptis ajasid, siis täiesti õige! Rasvainet siin eraldi lisatud ei olegi. Mahlasus tuleb kohupiimast ja mandlitest. Kui kasutad martsipani, kus mandleid nii 20-30% kanti, lisa ainult 1 sl suhkrut või jäta suhkur üldse retseptist välja. 





Martsipani-moonikook

24-cm vorm
  • 200 g vaniljekohupiima (pakis, mitte torus)
  • 50 g piima 
  • 2 suurt muna
  • 15 g ehk u 2 sl suhkrut
  • 100 g riivitud martsipani (võimalusel üle 60% mandlisisaldusega)
  • 15 g mooniseemneid
  • poole sidruni riivitud koor
  • 2 sl värsket sidrunimahla
  • 90 g täistera kaerajahu
  • 70 g mandlijahu või jahvatatud mandleid
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • näpuotsatäis soola

Sega kohupiim, piim, munad, suhkur, martsipan, mooniseemned, sidrunikoor ja -mahl omavahel ühtlaseks. Mõõda juurde jahud, sool ja küpsetuspulber ning sega kõik taignaks. Tainas peaks olema parajalt paks, nii et ise päris laiali ei valgu, vaid vajab lusikaga väikest järeleaitamist. Kui tainas jääb väga paks (võib sõltuda kohupiimast ja munade suurusest), lisa väike törts piima.  Tõsta tainas küpsetuspaberiga kaetud 24-cm vormi, silu ühtlaseks ning küpseta 180 kraadi juures pöördõhuga umbes 25 minutit, kuni kook on pealt helekuldne. Lase veidi jahtuda ja serveeri kas niisama või näiteks jäätisepalliga. 




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar