16.7.19

Aprikoosi juustukook


Elagu suvine aprikoosiaeg! Päikesekollased vitamiinidest pungil, mahlased ja magusad, aprikoosid on ikka ühed ilmatuma head puuviljad. 



Aprikoosi juustukook


Maitsvad on nad niisama toorelt, salatites, lisaks hõrgud moosis ning imelised küpsetistes. Neid on hea paari panna nii piimatoodetega - toorjuust, kohupiim, ricotta, kui ka ürtidega - minu arvates eriti hästi just (värske) tüümiani ja rosmariiniga. Kuivatatud aprikoosideta ei kuhutaks me ette aga ei lihavõtteid ega ka lähis-ida ja Põhja-Aafrika, eriti just Maroko kööki. Kuskussis ja tajine'ides, lambalihale seltsiks (koos rosmariiniga!) ja riisiroogasid vürtsitamas. Ning kõikvõimalikes kodustes kookides ja kaerahelbeküpsetistes. Ja miks mitte ka kaugemale vaadates vokiroogades? Aprikoosimoosi serveeriks lisaks pannkookide-putrude kõrvale ma ka juustuvaagnal, kus aprikoos eriti hästi just kitse- ja sinihallitusjuuste mahendab. Ning kel viljadest veel väheks jäi, siis aprikoosituumasid võib röstida snäkiks ja hoidistepurki pista, kus nad annavad mõrumandli mekki. 


Siin said aprikoosid kokku sobitatud toorjuustuga, särtsu ja hapukust lisamas sidrun. Põhja võid valmistada oma lemmikutest küpsistest, parem saab põhi aga just ilma šokolaadi-kakaota küpsistest. Nagu juustukookidega ikka, soovitan oodata ning kooki alles küpsetamisjärgsel päeval serveerida. 


Aprikoosi juustukook


Aprikoosi juustukook

24-cm vorm

Põhi:
  • 150 g Digestive (9 tk) või kaeraküpsiseid
  • näpuotsatäis soola
  • 50 g sulavõid
Täidis:
  • 300 g aprikoose
  • 1 sl värskelt pressitud sidrunimahla
  • 1 sidruni riivitud koor
  • 50 + 75 g suhkrut
  • 300 g maitsestamata toasooja toorjuustu
  • 300 g hapukoort
  • 3 muna
  • 0,5 tl vaniljekaunapastat

Põhja jaoks purusta küpsised blenderis või kombainis (või kilekotis köögirätiku vahel taignarulliga) peeneks puruks. Lisa näpuotsatäis soola ja sulavõi ning sega ühtlaseks puruks. Suru küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhja ning pane külmkappi, kuniks ahi soojeneb. Eelküpseta põhja 180 kraadi juures pöördõhuga umbes 10 minutit, kuni põhi on pealt jumekas ja kuiv. Samal ajal valmista täidis. Puhasta ja tükelda aprikoosid. Pane koos 50 g suhkru, poole koguse sidrunikoore ning sidrunimahlaga potti, keeda segades paar minutit, kuni suhkur on lahustunud. Võta tulelt, lase veidi jahtuda ja püreesta ühtlaseks. 


Sega toorjuust, hapukoor, ülejäänud riivitud sidrunikoor ning vanilje omavahel, lisa munad ning klopi ühtlaseks. Vala veidi üle poole moosist eelküpsetatud põhjale ja aja laiali. Tõsta ettevaatlikult toorjuustusegu moosikihile, nii et kihid ei seguneks. Tõsta törtsudena peale ülejäänud aprikoosimoos ning tõmba noaotsaga siiru-viiruliseks. Küpseta kooki 160 kraadi juures ilma pöördõhuta umbes 35 minutit, kuni kook on äärtest küps ning keskelt veel võdiseb. Soovitan ahjupõhja panna ka kuumakindla kausi või mõne teise küpsetusvormi veega, et õhk ahjus niiskem oleks - see aitab koogi pealispinna murenemise vastu. Lase lahtise ahjuuksega jahtuda ning seejärel tõsta edasi jahtuma toatemperatuurile. Lase koogil enne serveerimist üleöö jahedas seista. 



Aprikoosi juustukook


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar