29.7.19

Šokolaadi ja tikritega kliimuffinid


Marjahooaeg, hurraa! Ma olen juba aastaid olnud usin talvevitamiinide varuja ning marjadest lookas põõsad tõstavad mu suunurgad ainult ülespoole. Käed hakkavad kibelema plastämbrit otsima ning kõik muud plaanid võivad tahaplaanile lükkuda. Kvaliteetaeg tarjadega. 



Sel aastal olen ma oma talvevarudega aga täiesti rongist maha jäänud. Maasikahooaeg läks nii kiiresti mööda, et mitte ühtki karpi ei saanud sügavkülma, maal me sel aastal punastele sõstardele loore peale ei pannud, nii et linnud sõid nad puhtamaks kui Vantaa lennujaama põrand (kes kunagi on oma jätkulennule hiljaks jäämas ja on sealseil peegelsiledaks poleeritud põrandatel pidanud jooksma, ..ja võib-olla ka kukkuma.., teavad, millest ma räägin). Musti sõstraid on Lõuna-Eestis nii maal kui ka vanaema juures aias ainult pisikesi. Eriti võrreldes tavalise mustasõstrauputusega, mis neid piirkondi külastab. Ei tea, kas just sellel ühel nädalal, kui põõsastel oli väga vihma vaja, et marju kasvatada, oli pilvitu ilm? Õnneks vähemalt tikreid leidsin! Ja need põhjamaised viinamarjad sobivad ka ju nii hommikupudru-müsli peale kui ka küpsetistesse oivaliselt. 


Neid šokolaadimuffineid hakkasingi algselt tegema ilma marjadeta, aga poole taignasegamise pealt mõtlesin, et kuidas ma siis kesksuvel, parimal marjahooajal, täiesti ilma mammudeta küpsetan. Õige otsus. Hapukad marjad lisavad šokolaadist pakatavatele muffinitele värskust ja tasakaalustavad oma marjasusega tumedat šokolaadi. 


Kui tikreid ei juhtu käepärast olema, sobivad muffinitesse ka muud marjad - vaarikad, mustad sõstrad, kividest puhastatud kirsid... Mis aga kätte juhtub! Kasutasin siin retseptis eestimaiseid mahedaid speltakliisid, kuid muffinid tulevad igati head ka näiteks kaerakliidega. Toortatrajahu asemel võid kasutada ka nisujahu.




Šokolaadi ja tikritega kliimuffinid 

12 tk
  • 180 g kliisid
  • 150 g keefirit või maitsestamata jogurtit
  • 150 g piima
  • 85 g rafineerimata suhkrut
  • 50 g magustamata kakaopulbrit
  • 30 g jahu (toortatra- või nisu-)
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl soola
  • 0,5 tl vaniljekaunapastat või 1 tl vaniljesuhkrut
  • 35 g sulatatud kookosrasva (või sulavõid)
  • 2 toatemperatuuril muna
  • 75 g tumedat šokolaadi
  • 1-2 peotäit tikreid või muid marju

Sega kausis kliid maitsestamata jogurti või keefiri ja piimaga. Lase seista, kuni valmistad ülejäänud ained ette. Sega omavahel kuivained. Lisa vanilje, rasvaine, lahti klopitud munad ja hakitud šokolaad. Sega kahe kausi sisud taignaks ja jaga küpsetuspaberiga kaetud muffinivormide vahel. Lisa igasse vormi 3-5 tikrit (mul olid hästi pisikesed, nii et neid lisasin 5). Suru tikrid taignasse ning silu muffinid pealt lusikaga ühtlaseks. Küpseta muffineid 180 kraadi juures pöördõhuga umbes 20 minutit. Lase restil veidi jahtuda ja serveeri leigelt või toatemperatuuril. 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar