11.8.19

Kihiline suvemarja-küpsisemagustoit


Ma ei tea, kuidas ma talvi ilma oma sügavkülmata üle elaks. Kui vanasti pidi marjade säilitamiseks pea sama koguse suhkrut neile juurde keetma, siis nüüd saab marjad põõsalt karpi korjata ning sama karbi otse sügavkülma talviseid vitamiininäljaseid päevi ootama panna. Luksus missugune! 




Igal sügisel, kui jääkapp on kõike head-paremat täis korjatud, käib korraks ikka südame alt jõnks läbi ka, suunal "kui nüüd peaks elektrikatkestus tulema". Mõned aastad tagasi läks mu eelmine sügavkülm keldris katki, aga õnneks märkasin ma seda samal päeval (vist?), nii et pea kõik sisu oli veel jääs ning kiirema päästeoperatsiooni käigus saime ka enamik karpe mujale paigutatud. Kuigi tol nädalal vist tuli ette ka suurem marjakoogiküpsetamine, kui ma õigesti mäletan... 


Ilma jääkapitäie marjadeta ma aga enam oma talvi ette ei oskagi kujutada. Ega Costa Rica banaani ja Poola õuna peal pimedat aega üle ei ela. 


Kuni aga veel marjahooaeg kestab, tuleks neid värskelt nii palju süüa, kui vähegi võimalik! Siin on vaarikad ja mustad sõstrad saanud vähese suhkruga toormoosiks, et siis kihiti küpsisepuru ja keefiri-jogurtikreemiga kaunid välja näha. Kuna moos ja küpsised on magusad, ei ole kreemile suhkrut üldse vaja. Ausalt! Laktoosist tulenev jogurti enda magusus koos sutsu vaniljega on täiesti piisav, et kreemikiht täpselt õige mekiga saaks. Kasuta siin oma lemmikuid küpsiseid, minul läksid magustoitu gluteenivabade toortatrajahust kaneeliküpsiste puru. Hästi sobivad siia ka Selga šokolaadiküpsised või Digestive'id. Jõuludel võid magustoitu teha sügavkülmast võetud marjade ja piparkoogipuruga.  




Kihiline marja-küpsisemagustoit

neljale
  • 150 g küpsiseid, kas näiteks Digestive, tatra-, kaera- või neljakandilisi à Selga või Kalev
  • 1 dl marjatoormoosi
  • väike peotäis terveid musti sõstraid või muid marju
  • 200 g maitsestamata kreeka jogurtit, minu lemmik on Alma
  • 200 g keefirit
  • 0,5 tl vaniljekaunapastat või 1 tl vaniljesuhkrut
  • kaunistuseks mündilehti


Purusta küpsised ühtlaseks. Kõige lihtsam on seda teha blenderis või kombainis. Pane umbes pool purust nelja magustoidupokaali põhja. Sega jogurt keefiri ning vaniljega ning jaga pool kreemikogusest pokaalide vahel. Seejärel tõsta pool moosist kreemile, lisa ka mõni terve mari. Seejärel puista pokaalidesse teine kiht küpsisepuru, jättes veidi puru kaunistuseks, ning kata kreemiga. Kaunista mõne marjaga ja pane pooleks kuni paariks tunniks külmkappi. Võid magustoidud ka eelmisel päeval valmis teha. Enne serveerimist kaunista mündilehtede ning varem kõrvalepandud puruga. 



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar