30.9.19

2-koostisosa küpsised, sel korral kliidega


Kas mäletate veel seda hetke, kui kõik maailmas vaimustusid 2-koostisosa küpsistest ja kõigest, mida püreestatud banaani ja kaerahelvestega saab teha? Olgu siis need küpsised, lisandeid ootavad müslibatoonid või samast segust metallist muffinivormides valmistatud korvikesed, mida kreemi ning marjadega täita.




Ka mina võtsin need banaan + kaerahelbed küpsised suure hurraaga oma menüüsse. Sest, oleme ausad, ikka üks lihtne ning hea retsept on see banaani ja helveste segamine. Nüüd juba mõnda aega ei ole ma sel moel küpsiseid teinud. Kaerahelbed lendavad pigem pudrupotti ning küpsiserinde vaieldamatud staarid on mul juba mitu kuud olnud hoopis kliid. Rukki-, kaera-, spelta-, you name it! Kõigiga olen eri retsepte katsetanud ning mõned on ka blogisse jõudnud. 


Kui ma reede õhtul hakkasin kontorist ära tulema, vaatasid meie laualt vastu 3 tõmmut banaani. Kuuldes lähenevat koristajatädi, teadsin, et kui me nad sinna jätame, siis lendavad nad kiire kaarega otse prügikasti (kahjuks isegi mitte biojäätmete juurde). Küsisin veel mõnelt tiimikaaslaselt, ega keegi nädalavahetusel banaanileiba ei soovi küpsetada, kuid kahjuks ei olnud kellelgi ahju sisse lülitamist plaanis. Ja mul lihtsalt ei ole südant täiesti korralikku toitu minema visata ja raisku lasta! Nii et banaanid rändasid minuga koju. Kuna ühe koogi olin juba nädalavahetuseks plaani võtnud, siis katsetasin banaane hoopis, üllatus-üllatus, küpsistes! 


Tegu on nii lihtsate küpsistega, et retseptiks on seda, mis järgneb, lausa veider kutsuda. Kui soovid, siis lisa taignasse ka väike peotäis muud meelepärast (loe: mis kapist vastu vaatab), näiteks hakitud pähkleid või šokolaadi.


Küpsis + jäätis + küpsis = <3

Kahe koostisosa kliiküpsised 

1 ahjuplaaditäis
  • 3 ehk umbes 250 g (kooritult) üleküpsenud banaani 
  • 150 g oma lemmik kliisid, pildil on rukkikliidega küpsised

soovi korral lisaks väike peotäis:
  • šokolaaditükke, mandlilaaste, kookoshelbeid, rosinaid, hakitud pähkleid, seemneid... 
  • või jäätist, et kahe küpsise vahele 'jäätisevõileibu' teha

Purusta banaan kahvliga ühtlaseks, sega kliide ning meelepärase lisandiga ning lase 5-10 minutit seista. Vormi käte vahel küpsised ning lao küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kui soovid, võid lisandi taignasse segamise asemel ka enne ahju minekut küpsistele puistada ning veidi taignasse suruda. Küpseta 180 kraadi juures pöördõhuga umbes 17-20 minutit ja tõsta spaatliga restile jahtuma. Naudi näiteks klaasi piimaga või tõsta kahe jahtunud küpsise vahele jäätist ning serveeri magustoiduna.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar