10.9.19

Õuna-kaeramuffinid mooniseemnetega


Nädalavahetusel käisin Lõuna-Eestis maakodus ning igasügisene ootusärevus sai lapseliku kilkamise ja rõõmuga tasustatud. Jah, ka sel sügisel ootasid meid küpseist viljadest lookas puuoksad ning õues oli tunda sügavmagusat sügislõhna. Teate ju küll. Veidi jahedat, isegi siis kui päike lõõskab (ning kuklas tiksub, et tegelikult peaks näkku päikesekreemi panema), rasket, visates sisse õrnu käärimisnoote. 


Mis õnn on hommikul varavalges, kui põllu kohal silmab veel vaikselt päevale teed andvat udutekki, panna jalga esikust leitud ülemõõdulised kummikud, tõmmata kampsunihõlmad koomale ning läbi kastemärja rohu minna ja korjata hommikusöögi juurde aiast ploome ja õunu. Ja siis nagu maal ikka, kaevust vett, pliidi alla tuli, kohvivesi keema, nägu pesukausis värskeks, "Isa, kas sepikut või leiba?", "Ema, ole hea too mee jaoks teine lusikas." 


Linna unustab maal olles täiesti ära. Ning kui kusagilt kaugelt mõnd juhuslikku möödasõitvat autot isegi veidi kuulda on, saab selle täiesti välja lõigata. Õnnis loodusmüra, solistidena esinemas mummid ja orkestritausta eest hoolitsemas tuul kuuselatvades. Ja maakodu hoiab oma pere isegi siis, kui me seal ei ole, saates kaasa oma imelisi sügisande, õuntega eesotsas. 


Siin said eestimaised kodukandi õunad lihtsateks muffiniteks, kus tervete munade asemel on vaja vaid munavalgeid. Kui kasutad gluteenivaba kaerajahu või blenderdad ise gluteenivabad kaerahelbed peeneks, sobivad muffinid ka tsöliaakiaga kimpus sööjatele. Kiirelt valmivad mahlased ja tervislikud ampsud, mooniseemnetest kelmikalt träpsulised.




Kodused õunamuffinid

12 tk  

  • 60 g võid
  • 2 suurt munavalget
  • 120 g keefirit
  • 150 g kaerajahu
  • 65 g demerara suhkrut
  • 1 tl vaniljesuhkrut või 0,5 tl vaniljekaunapastat
  • näpuotsatäis soola
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 sl mooniseemneid
  • 250 g õunu (puhastatud kaal)

Sulata või ja jäta jahtuma. Sega kuivained omavahel. Teises kausis klopi lahti munavalged, lisa keefir ning veidi jahtunud sulavõi. Sega kahe kausi sisud omavahel ning viimasena lisa õunatükid. Sega tainas ühtlaseks, jaga muffinivormide vahel ning küpseta 180 kraadi juures pöördõhuga 30 minutit, kuni muffinid on valmis. 


Pool tundi muffinite jaoks võib tunduda palju, aga keefiri/hapupiimataignaga küpsetised, kus on suur kogus puuvilju, vajavadki veidi rohkem ahjukuuma kui tavalised küpsetised.




2 kommentaari: