28.10.19

Kookose-õunakook


Sel aastal ei ole mul millegi pärast absoluutselt ülevaadet, kui palju ma midagi olen hoidistanud ning mis parimat kodumaist kraami endale talveks varunud. Kas rabarberit panin külma? Ja vist oli mingeid vaarikaid ka? Ja karp või kaks kukeseeni? Lõuna-Eestist ostsin 10 kilo kiirkülmutatud musti sõstraid - see jäi hästi meelde, kuna suures ostuärevuses unustasin oma pangakaardi automaati, kui marjade jaoks raha välja võtsin. Silme ees ainult talvised vitamiinid, kel siis meeles on mingit plastikujuppi masinast kaasa haarata. 





Aga mida muud? Mõned liitrid suhkruta õunakastet ja hapukat õuna-ploomimoosi sai ka purgistatud. Ja kuna tassisin turult koju suure kõrvitsa, mis aga köögis kuhugi ei mahtunud, siis selle röstisin ka ära ning panin püreena sügavkülma. Ja vist ongi kõik? Kuidagi tundub, et olen pooliku töö teinud sel aastal, aga aru ka ei saa, mida siis veel oleks pidanud korjama-karbistama-keetma. :/


Ostsin kolleegilt poolmuidu ka dehüdraatori - päris kindel veel ei ole, kas tassisin endale viieka eest koju lihtsalt suure mõttetu hunniku plastikut, või on tegu geniaalseima masinaga ever. Õunu on ta edukalt kuivatanud juba päris mitu laari ning talvel kaovad need õunakrõpsud snäkilaual kiiremini kui Toots leili jõuab visata. Nii et punktid on hetkel masinal kõvasti plussis. Praegu on eelisjärjekord õuntel, aga kui nendega ühele poole saan, siis on katsetamisjärjekorras: banaanikrõpsud, peedikrõpsud, kuivatatud tomatid ja kui veel jõuab turult puravikke osta, siis tahaks proovida neid kuivatada, et seenejahu neist jahvatada. Pidi üle võlli umami meki toitudele andma. Ja järgmise aasta koduseid kuivatatud ploome ootan ka väga. Kui kellelgi on aga veel häid ideid, mida saaks dehüdraatoriga teha, siis olen suur kõrv!


Hoidistamise vahepeale jõuavad mõned õunad ikka ahju ka, siin ühe koduse lihtsa koogi näol. Kook on tänu suurele õunasisaldusele mahlane ning toortatrajahu kasutades äratuntavalt pähklise tatra maitsega. Kui tahad klassikalisemat kooki, kus ka kookosmaitse rohkem esile tuleks, kasuta nisujahu.


Kookose-õunakook

24-cm vorm
  • 80 g kookosrasva
  • 140 g õunakastet
  • 0,5 tl vaniljekaunapastat
  • 100 g rafineerimata suhkrut
  • 2 suurt muna
  • 200 g toortatra- või nisujahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 40 g + 2 sl kookoshelbeid
  • 4 haput õuna, nt Antonovka

Sulata kookosrasv, sega juurde õunakaste, vaniljekaunapasta ning suhkur. Klopi juurde munad ning küpsetuspulbri ning 40 g kookoshelvestega segatud jahu. Tükelda õunad - kodumaised õunad jäta kindlasti koorega. Sega 2/3 õunu taignasse ning vala tainas 24-cm koogivormi. Puista peale ülejäänud õunatükid ning 2 sl kookoshelbeid. Küpseta 180 kraadi juures umbes 45 minutit. Serveeri soojalt või jahtunult, näiteks vaniljejäätisega.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar