1.11.19

Punase kapsa vorm


Käisin eile esimest korda pärast kellakeeramist õhtul jooksmas ning sain aru, et jooksuriietele on kiiremas korras mõni helkiv vidin vaja külge muretseda. Tundus, et autod ja rattad nägid mind sama palju kui mina auke asfaldis. Aga sellegi poolest - kui mõnus karge sügisõhk! Ja ilus Tallinn. Noblessneri kvartalis väliste tuledega nalja ei ole tehtud - värvid, kohtvalgused, you name it. Ja kui ilus on kontrast, ühelt poolt lõikamas Noblessneri nurgad, kivi ja metall, teisel pool teed seda kõike tasakaalustamas mahedalt valgustatud Kalamaja pargi salajane vaikus. Nii et õhtul jooksma, kõik see mees! Saab peatükki 'Tunne oma kodulinna' kindlasti uue lõigu kirjutada ning värske õhu doos ka ilmselt halba ei tee. Ja helkurid külge, kel on. ;)


Sarnast juustust kapsapirukat, aga valgest peakapsast, hakkas tegema esiteks minu õde. Retsept lihtsamast lihtsam, aga tulemus üllatavalt hea. Õega koos elades jõudis selline kapsapirukas tihti lauale just siis, kui külalised tulid - esimene kord vist pigem juhuslikult, rubriigist 'appi! külmkapp on tühi ning ootamatud külalised on ukse taga!". Sellest ajast peale on aga just selle sõpruskonnaga jäänud meil nui(kapsas) neljaks traditsioon, et kokku saades peavad minu õe kapsapirukas ning karask laual olema. 


Siin aga üks veidi pikantsem variant samast vormist, kapsas sügiseselt ruuge ning tavalise eesti juustu asemel maitset lisamas küps Cheddar. Võid kasutada ka laagerdunud Goudat või mõnd muud tugevamaitselist juustu. Et küpsemisaega ahjus vähendada ning et juust liialt kuuma ei saaks, soovitan kapsast veidi eelkeeta või aurutada. 



Punase kapsa vorm

22-cm vorm


  • 650 g ehk 1 väiksem või pool suuremat punast kapsast
  • 175 g tugevamaitselist juustu, näiteks Cheddar või laagerdunud Gouda
  • 4 muna
  • 150 g hapukoort
  • soola-pipart

Haki kapsas jämedalt ning keeda 5 minutit või auruta 10  minutit, riivi juust. Klopi lahti munad, lisa hapukoor ja 150 g riivjuustu, maitsesta soola ja pipraga. Vala (kui keetsid, siis nõrutatud) kapsas ahjuvormi ning kalla peale munasegu. Sega läbi. Puista peale ülejäänud juust ning keeruta vormile ka paar veskikeerdu pipart. Küpseta 200 kraadi juures ilma pöördõhuta umbes 30 minutit, kuni munasegu on hüübinud ning juust pealt värvi saanud. Lase enne serveerimist mõni minut taheneda. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar