30.12.19

Hobuserauakujulised mandliküpsised


Kaunist aasta lõppu! Nii palju või vähe, kui seda veel järel on. 


Õnnetoova hobuseraua kujulised küpsised sobivad igati eeskjujulikult uut aastaringi alustama. Soovi korral võid küpsised ka šokolaadi kastmata jätta, kuid siiamaani on kõik, kes mõlemat varianti on proovinud, just šokolaadiste otsadega küpsiseid eelistanud. 




Tegu on klassikaliste Itaalia mandliküpsistega, mis tavaliselt valmistatakse mandlimassi kasutades. Kuna meie lettidelt mandlimassi kahjuks hetkel ei leia, tuleb meil martsipaniga hakkama saada. Mandlimassi ja martsipani vahe on mandlisisalduses - mandlimassis on keskmiselt 60% mandleid, martsipanis aga ligi 20%, hea õnne korral veidi rohkem. Kuna mulle mandlite puhas maitse meeldib väga, loodan, et varsti on ka meie poodidest jälle mandlimassi saada. Kes veel mäletab, siis Odense müüs üle 60% mandlisisaldusega hõrku mandlimassi, mille tootmine küll kahjuks nii aastake-kaks tagasi lõpetati. Oeh. Kes aga eriti tubli on ja kvaliteetseid mandleid leiab, võib mandlimassi ka ise kodus valmistada. 


Käisin mõned nädalad tagasi Birminghamis elaval sõbrannal külas ning neil oli kodus Afganistanist toodud i-me-häid mandleid. Piklikud ja lapikud ning õhukese kestaga. Esimest korda koorisin mandleid mõned aastad tagasi Filipiinidel ja siis tuli see mulle suure üllatusena, et mandlitel üldse selline kõva pähklikest ümber on. Aga see on tõeline nauding, mandleid ükshaaval koore seest välja nokitseda. Ja siis selle suure tehtud töö eest end koores olnud mandliga premeerida. Ja see maitse! Õrn ja magus. Isegi mandli enda tekstuur tundus pehmem. Sõltuvusttekitavalt hea. Pärast mõnda aega koorimist-söömist sai kõht tegelikult aru küll, et ehk nüüd aitab, aga sõrmed olid juba oma koorimisrütmi saanud ega arvanud üldse, et peaks nüüd lõpetama. Ja nii see käsi muudkui sirutus jälle ja jälle mandlikausi poole. 


...Ega ka pistaatsiapähklid snäkilaudadel ilmselt nii populaarsed ei oleks, kui neid ilma kooreta serveerida. ;) 


Nendesse küpsistesse sobivad igati hästi aga kõikvõimalikud mandlid. Mandlilaastude asemel võid sarvekesi enne küpsetamist veeretada ka purustatud mandlites.   





Itaalia mandlisarved

12 küpsist
  • 100 g martsipani
  • 120 g mandlijahu
  • 30 g suhkrut
  • 1 tl mandliessentsi
  • 1 suur munavalge
  • näpuotsatäis soola
  • 30 g mandlilaaste
  • soovi korral 30 g tumedat 70% šokolaadi


Pudista martsipan käte vahel kaussi, lisa mandlijahu, suhkrur, mandliessents ja sool ning mikserda läbi. Kui martsipan on õhu käes seisnud ning kõvaks läinud, pudista tükid näppude vahel peenemaks, et saad ühtlase puru. Lisa ka munavalge ning mikserda veel paar minutit. Mätsi segu käte vahel palliks - tainas on kleepuv, nii et kergem on seda märgade kätega teha. 


Võta umbes 1 sl suurune tükk tainast ning vormi see vorstiks ning seejärel keera otsad üksteise poole, et saad hobuseraua kuju. Veereta küpsist madalasse kaussi valatud mandlilaastudes, surudes (märgade) kätega võimalikult palju mandlilaaste küpsise külge. Aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Vormi nii kõik 12 küpsist ning küpseta 180 kraadi juures pöördõhuga umbes 10-12 minutit, kuni küpsiste otsad on helepruunid. Lase plaadil jahtuda ning seejärel jahuta restil täielikult. 


Soovi korral sulata vesivannil tume šokolaad ja kasta küpsiste otsad šokolaadi. Lase taheneda. 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar