20.12.19

Briti jõulukook, sel korral gluteenivaba


Seda kooki olen juba mitmel aastal teinud, kuid blogisse ei ole see siiamaani jõudnud, kuna kook saab valmis ja nö pildistamisvormi liiga hilja, ehk alles siis kui jõulud juba käes on. Sel aastal olin ma lõpuks veidi kiirem ning tegin koogi juba õigel ajal valmis, et ka blogisse aegsalt jõuaks. Kuid siin tuli enda kiire graafik ja laiskus mängu ning alles nüüd saab postitusel publish nuppu vajutada. 





Retsept ilmus ka Nipiraamatu novembri numbris, nii et kel ajakiri postkastis käimas, sai juba sealt retsepti, et klassikaliselt õigel ajal ehk kuu aega enne jõule kook valmis küpsetada ja seisma jätta. 



Briti jõulukookidega on nimelt selline lugu, et nad küpsetatakse nädalaid, mõnel juhul pea kuid enne pühi valmis ning siis lastakse kapinurgal seista ja vaikselt maitsestuda. Koogi valmimisperioodi jooksul on tähtis seda ka iga natukese aja tagant immutada - tavaliselt kas konjaki või brändiga. Nii et lõpptulemus on maitsetest pungil tummine puuviljakook, mida piisab vaid õhukesest tükist, et oma magusaisuga klappima saada. 


Rääkides oma briti kolleegidega, leidub nii jõulukoogi tuliseid pooldajaid kui ka vastaseid - tundub, et päris ükskõikseks ei jää selles küsimuses keegi. Ühe kommentaarina sain, et "see on midagi, mis on alati jõululaual, kuid mis kellelegi tegelikult ei meeldi, välja arvatud ühele inimesele". Nii et igas perekonnas või seltskonnas on ikka keegi, kes neid immutatud küpsetisi nii palavalt armastab, et hoiab traditsiooni üleval. Tundub, et mina võiksin oma peres vabalt selle rolli enda kanda võtta - olen saanud nii ja naa tagasisidet, kuid minu meelest on tegu ühe hirmushea küpsetisega! 


Kuigi algretsept soovitab kooki mitu nädalat hoida ja immutada, siis on tegelikult kook igati hea ka juba küpsetusjärgsel päeval. Kui soovid, võid toortatrajahu asemel kasutada ka nisujahu ning vürtside asemel juba valmis segatud piparkoogivürtsi. Mõnusat küpsetamist! 




Briti jõulukook

24-cm vorm
  • 1 kg kuivatatud puuvilju, võid sekka visata ka veidi pähkleid, peaasi, et kokku 1 kg oleks
  • 150 g võid
  • 50 g rafineerimata suhkrut
  • 150 ml konjakit või brändit + 2 x nädalas 3 sl kuni jõuludeni
  • 1 apelsini koor ja mahl
  • 1 sidruni koor ja mahl
  • 100 g jahvatatud mandleid
  • 130 g toortatrajahu
  • 40 g tärklist
  • 2 sl magustamata kakaopulbrit
  • 2 tl kaneeli
  • 0,5 tl jahvatatud nelki
  • 1 tl purustatud kardemoni - umbes 6-8 kupart
  • 1/4 tl muskaatpähklit
  • 0,5 tl vaniljekaunapastat või 1 tl vaniljesuhkrut
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • näpuotsatäis soola
  • 4 muna

Loputa kuivatatud puuviljad sõelal läbi ja haki suuremad tükkideks. Mina võtsin 250 g rosinaid, 200 g jõhvikaid, 250 g aprikoose ja 250 g musti ploome. Kilo mõõtsin täis tervete pannil röstitud mandlitega. Jõhvikad-rosinad jätsin terveks, ploomid-aprikoosid hakkisin jämedalt. Riivi sidrunilt ja apelsinilt koor ning pigista välja mahl. Mõõda potti või, suhkur, sidruni-apelsini mahl ja koor, kuivatatud puuviljad ning alkohol. Kui lisad ka pähkleid, jäta need esiteks kõrvale. Kuumuta potitäis läbi ning lase nii kümmekond minutit vaikselt podiseda. Jäta pooleks tunniks jahtuma.


Sega omavahel jahvatatud mandlid, toortatrajahu, tärklis, küpsetuspulber, kakao ja maitseained. Rösti kuival pannil ja lisa hulka ka pähklid, kui neid kasutad. Klopi munad lahti ning lisa vähehaaval pidevalt segades puuviljade juurde. Vala potti ka jahusegu ning sega hoolikalt läbi. Vala küpsetuspaberiga kaetud 24-cm lahtikäivasse vormi ning küpseta 150 kraadi juures ilma pöördõhuta umbes 2 tundi. Kui tundub, et kook hakkab pealt liialt pruunistuma, kata kook fooliumiga. Lase jahtuda.


Torka kooki terava vardaga umbes 15 auku ning niisuta kooki 3 sl konjaki või brändiga. Mässi kook küpsetuspaberisse ning seejärel kas fooliumisse või kilesse. Hoia toatemperatuuril/jahedas/sahvris, aga mitte külmkapis ning kasta 2 korda nädalas 3 sl konjaki või brändiga. Kuigi võid juba varem maiustada, on kook parimas vormis ja valmis söömiseks 3-4 nädala pärast. Lahti lõigatud kooki hoia jahedas, võib ka külmkapis.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar