24.1.20

Kaerakreekerid


Töö tõttu käin iga natukese aja tagant Londonis ning kuigi kiired sutsakad reisin tavaliselt väikese käsipagasiga, on mul välja kujunenud mõned asjad, mis ma alati reisidelt koju kaasa toon. Kõik loomulikult söödav kraam. ;) Üks neist  minu tavalistest 'suveniiridest' on oatcakes ehk kaerajahust küpsised või kreekerid. Ja kuigi olen juba ligi poolteist aastat mõelnud, et peaks ise ka nende küpsetamise ette võtma, jõudsin tegudeni alles nüüd. Ja ei mingit 9 x mõõtmise tarka eeltööd, vaid puhas laiskus, mis ei lasknud varem kaerajahu kapist välja otsida.



Šoti kaerakreekereid müüakse kas jämedama või peenema jahvatusega kaerast, aga näiteks ka juustuga maitsestatult (ei ole minu lemmikud). Nad on teiste kreekerite kõrval piisavalt populaarsed, et suured poebrändid nagu näiteks Tesco ja Sainsbury's on neist ka omabrändi variandid teinud. TuristiTarbija rahakott rõõmustab. Aga mis neis lihtsates küpsistes siis nii erilist on? Vot ei oskagi öelda. Koostisosade nimekiri on lühike: peamiselt kaerajahu, veidi rasvainet ja soola sekka. Kuid millegi pärast on nad minuga 1-0 teinud. Ideaalsed kreekerid soolaste snäkkide juurde, kas juustuviilu või hummuse kõrvale. Aga ka näiteks avokaadomöks (tambitud avokaado, sidrunimahl, sool, pipar) + soolalõhe või krevetid on kreekeril kindel võitja. Või lihtsalt toorjuust + veidi maitseainesegu, näiteks seesamiseemnete ja tüümiani baasil za'atar'i. Ja minu lemmik magusa ridadest on oatcakes'e süüa koos maapähklivõi ja õunaviilakaga. Või toorjuustu ja kodumaise meega. Super toitev ja maitsev amps.


Nüüd küll vabandusi rohkem ei ole, et neid mitte ise kodus teha, sest tõesti, tegu on äärmiselt lihtsa retseptiga. Kui kasutad gluteenivaba kaerajahu, sobivad küpsised ka nisuvalku vältivaile sööjaile. Vegan variandi jaoks kasuta taimset rasvainet. 




Šoti kaerakreekerid ehk oatcakes

20 tk ehk 1 pannitäis
  • 200 g kaerajahu + rullimiseks
  • 0,5 tl soola
  • 30 g võid
  • 80 ml kuuma vett

Sulata või. Mõõda kaerajahu kaussi, lisa sool ja sulavõi ning mudi käte vahel ühtlaseks puruks. Lisa vesi ning sõtku paar minutit, kuni tainas enam ei kleepu - kaer imab vett endasse ning tainas muutub sõtkudes elastsemaks. Puista lauale veidi kaerajahu ning rulli tainas õhukeseks. Lõika kas klaasi äärega või küpsiselõikuriga ümarad küpsised ning tõsta nad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Tainas on kergesti käsitletav ning hoiab kenasti kokku, nii et küpsiste lõikamine ja plaadile tõstmine peaks kergelt minema. Küpseta 180 kraadi juures pöördõhuga umbes 25 minutit. Lase jahtuda ja serveeri koos meelepärase kattega. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar